Annonse
Tigger ved Domkirkeplassen i Stavanger. Foto: Kjetil Grøtte

Tigging og politisk overspill

Romfolk er en av Europas forfulgte minoriteter, rumenske mafiosos er noe helt annet, skriver RAs sjefredaktør Bjørn G. Sæbø i lørdagens leder.

Annonse
Rogalandsavis

NRK Brennpunkts dokumentar om sammenhengene mellom tigging, magasinsalg, prostitusjon og narkotikasalg har rystet mange de siste dagene. Med skjult kamera, kartlegging av aktørene og atferden deres på Facebook, som journalistisk metode har Brennpunkt påvist mafiøse tendenser og organisert kriminalitet. Problemet er spesielt utbredt i Bergen og er til stede i Oslo, men forsvant i Stavanger etter at politiet sprengte det godt organiserte pillesalget i Byparken som RA avdekket høsten 2014. 

LES OGSÅ: Næringsfiendtlig fylke?

Selvsagt må det bli en politisk debatt om Brennpunkts avsløringer, men debatten trenger ikke nødvendigvis å følge sporet som blant andre Christian Wedler legger opp til. Frp-gruppelederen gjentar at tiggeforbud hindrer tvangsprostitusjon, og repeterer at alle som ikke er enige gjemmer seg bak «norsk snillhet og naivitet». Tiggeforbud, campingforbud, forbud/regulering av magasinsalg, kameraovervåking og skjerpet belysning for å stanse sexsalg i sentrum er Frps ikke-naive tiltak sammen med en egen gruppe bestående av politikere, kommuneadministrasjon, politi og relevante organisasjoner. Frp – partiet til justisministeren – slår inn åpne dører i jakt på politisk uttelling. Hvor mye mer av Stavanger sentrum skal kameraovervåkes og belyses? Hvordan håndheves forbud mot magasinsalg uten å ramme Asfalt-selgere? Hvorfor må det nedsettes en egen gruppe når Stavanger kommune allerede har et formalisert samarbeid med politiet? Et vesentlig og ofte glemt poeng i tiggerdebatten: Romfolk er en av Europas forfulgte minoriteter, rumenske mafiosos er noe helt annet.

Handlingene Brennpunkt avdekket i Bergen er allerede dekket av paragrafer mot sexkjøp, narkosalg og organisert kriminalitet. I Stavanger ble det kriminelle miljøet slått ned av politiet, mens det går an å spørre hvorfor bergenspolitiet ikke avdekker det samme som to NRK-journalister greier.  
Et vesentlig og ofte glemt poeng i tiggerdebatten: Romfolk er en av Europas forfulgte minoriteter, rumenske mafiosos er noe helt annet.

Annonse