Det ble ikke meldt om alvorlige hendelser da stormen feide over distriktet 2. juledag. Nå ventes ny storm på Vestlandet. Foto: Hartti Kristola

Tidlig varsling kan ha forhindret Urd-kaos

Politiet loggførte 65 oppdrag mens stormen Urd tok seg til rette i distriktet. Også brannvesenet melder om flere oppdrag.

På Tungenes ble det mandag kveld målt vind som tilsvarte 149 kilometer i timen, mens det lenger sør, på Eigerøy var oppe i 159 kilometer i timen. Til tross for at det ble målt orkan i kastene, så gjorde ikke Urd store skader i distriktet. Gjensidige hadde tirsdag formiddag mottatt melding om 100 skader etter stormen.

– De fleste skademeldingene kommer fra Hordaland og Rogaland, sier kommunikasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Foreløpig ser det imidlertid ut til at skadeomfanget blir mindre enn fryktet. Det samme har andre selskaper meldt inn til Finans Norge, som administrerer Norsk Naturskadepool, hvor alle skadeforsikringsselskaper som selger brannforsikring i Norge er medlemmer.

– Uværet var godt varslet, og det kan ha bidratt til at folk har vært godt forberedt og sikret seg mot skader, mener han.

Det kan imidlertid bli flere henvendelser. Mange er på ferie i forbindelse med julefeiring, og er ikke ventet hjem før nyttår.

Nok å gjøre

Selv om det ikke ble meldt om store skader, var det likevel mange oppdrag for både politi og brannvesen. Førstnevnte hadde kalt ut ekstra mannskaper for å være godt forberedt.

– I vår bok er det loggført 65 hendelser som er relatert til vær og vind, men jeg kan ikke se alvorlige hendelser, sier operasjonsleder Brit Randullf i Sør-Vest politidistrikt til RA.

For en stor del av oppdragene dreide seg om takstein som hadde blåst av hustak, trær som hadde ramlet over veien, bygningsgjerder som hadde blåst ned eller andre skader på bygninger. I tillegg kom enkelte vaktoppdrag hvor politiet hadde stilt seg opp.

– I antall oppdrag var det ikke mer enn en lørdagskveld, men her var de spredt fra klokken 15.00 og fram til klokken 02.00, natt til tirsdag.

Vannet steg i Vågen

De aller fleste ferjer og hurtigbåter i distriktet var innstilt mens stormen herjet på sitt verste. Den startet fra vest, men snudde til vind fra nordvest. Samtidig var også vannstanden 70–80 centimeter over normalen. De ga utfordringer blant annet i Vågen.

– For oss i brannvesenet ble det å hente sandsekker for å hjelpe til med langs utestedene langs kaien. Da vannet steg, fikk flere av stedene langs kaien vann inn i sine lokaler, forteller Kjetil Viken til RA.
Han er vaktsjef i Rogaland Brann og redning IKS.

Kortslutning i Paradis

– Vi loggførte 47 oppdrag her hos oss. Heldigvis ser det meste ut til å ha vært av mindre karakter, sier han.

En av hendelsene brannvesenet rykket ut til var et tre som hadde falt over jernbanelinjen ved Paradis stasjon.

– Det førte til kortslutning og en mindre brann, men også der fikk vi ordnet opp.