Filip Ingebrigtsens VM-bronse på 1500 meter får sportsleder Espen Iversen til å ta fram de virkelig store superlativene. AFP PHOTO / Adrian DENNIS

«Tidenes lokale friidrettsprestasjon»

KOMMENTAR: 3.34.53 og bronse i VM. Det er bare å gratulere Filip Ingebrigtsen med det som er tidenes lokale friidrettsprestasjon. Punktum finale.

Følg RA Sporten på Facebook!

Medalje i VM trumfer ikke bare EM-gull, Henrik Ingebrigtsens 5. plass i OL, samme brors norske rekord – og lillebror Jakobs mange aldersbestemte titler og verdensrekorder.

Det trumfer alt. Med god margin.

For dette er VM. Her er de aller, aller beste med. Det er en helt annen verden. Bokstavelig talt.

På topp 15-listen over tider i år i verden er det kun to europeere inne. Filip er en av dem.

LES OGSÅ: Ingebrigtsen med VM-bronse

Her snakker vi om en av de virkelig tunge distansene i friidrettens spekter av løpsøvelser. Kun en OL-medalje på distansen henger egentlig tyngre.

Prestasjonen er kort og godt fenomenal.

At den kommer fra en blond gutt fra Sandnes gjør den smått utrolig.

Måten Filip Ingebrigtsen hentet opp de kenyanske kjempefavorittene på i VM-finalen var så stilfull, grasiøs og kraftfull at det nesten ikke var til å tro.

Resten av feltet var i ferd med å miste kontakten da han skrudde på turboen og brøt opp den kenyanske stjernetrioen som hadde stukket.

Når man skal sette denne prestasjonen i en større sammenheng skal man ha i mente hvor ekstremt høyt nivået er internasjonalt på herrenes 1500 meter. Asbel Kiprop, Timothy Cheruiyot og Elijah Managoi har alle vært godt under 3.30 på distansen. De har en kapasitet som er så høy at Filip Ingebrigtsen egentlig ikke skal kunne blande seg inn. Men det gjorde han.

LES OGSÅ: Ingrbrigtsen inn i finalen med selvtillit

Etter mitt syn var dette helt på nivå med Karstens Warholms gull på 400 meter hekk. Bredden på 1500 meter er større.

Likhetstrekkene er der uansett. Som med Warholm var det «ingen» som trodde at Filip Ingebrigtsen hadde et slikt potensial bare for få år siden.

Ingebrigtsen-brødrene står alle med EM-gull. Forsyne meg har de nå også en VM-medalje også. Det er bare å bøye seg i støvet og gratulere både Sandnes IL og den unike friidrettsfamilien.

Hva med så med framtiden?

Med denne prestasjonen tok Filip Ingebrigtsen steget inn i den ypperste verdenseliten. Sannsynligvis har han kommet der for å bli. Det varsles også at han skal prøve seg på lengre distanser. Med det tempoet han har i kroppen, og den vanvittige kapasiteten han har, kan det utmerket vel være at det er her det forjettede gullet i VM eller OL kan komme.

Og gjør ikke Fillip det står det to brødre klare til å ta det neste steget på pallen.

Oddsen er definitivt god for framtiden.

For etter en VM-medalje vil utsiktene for bedre sponsoravtaler for team Ingebrigtsen øke drastisk. Med det blir forutsetningene enda bedre.

Så skal du heller ikke se bort ifra hvor mye Filips VM-medalje vil trigge konkurranseinstinktene hos sine brødre.