For daglig leder Tom Rune Espedal i Sandnes Ulf er de kommende ukene utvilsomt viktige. Et opprykk vil gi en kraftig økning i inntekter. Samtidig vil det også være en stor drahjelp i stadionprosjektet. Foto: Frode Olsen

Ti millioner på spill for Sandnes Ulf

Ti millioner kroner står på spill for Tom Rune Espedal og Sandnes Ulf når kvalifiseringen til eliteserien starter lørdag. I tillegg vil det gi viktig drahjelp.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er utvilsomt skjebneuker i vente for både klubbens daglige leder – og resten av de lyseblå. Forskjellen på spill i Obos-ligaen og Eliteserien er enorm.

Selv om Espedal tar på seg de nøkterne buksene snakker vi om et tosifret antall millioner. Minst.

– Det er ganske enkelt å regne det ut egentlig. Vi kan bare ta fram bøkene fra opprykket i 2011. Posten som vil øke mest er sponsorene – selv om den neppe vil bli like stor som da. Så kommer interesse rundt kampene og medieinntekter. Det blir fort ti millioner kroner. Da er vi plutselig oppe i et budsjett på 35 millioner kroner, sier Espedal til RA.

LES OGSÅ: Engblom kvitterte for spillerpris med tre mål

To tanker

Han vil selvsagt ikke ta noe som helst på forskudd. Derfor jobber han i utgangspunktet med et budsjett som forutsetter spill på nivå to. Samtidig må han være forberedt på å endre på kort varsel. Det vil også slå gledelig ut i forhold til finansieringen av ny stadion.

– Arbeidet med det pågår og et eventuelt opprykk vil klart gi et løft til det arbeidet. Samtidig er vi ikke avhengige av det for å få realisert arenaen.

Klubben har alt 50 millioner i sikre inntekter i bunn. Så jobbes det med leieinntekter og for å få folk til å forhåndskjøpe sesongkort. Det store trykket er likevel ikke satt inn enda.

– Vi har en drøm om å spille på ny stadion fra 2018. Om det blir vår eller høst vet jeg ikke. Det vil ta om lag 16 måneder å bygge stadion, forteller han.

Når spaden stikkes i jorden ved Ormaskogen må også klubben profesjonaliseres.

Samtidig er Espedal klar på at de ikke skal gå i fellen flere av toppklubbene har gjort med mange eiere og mange meninger. De ser mot Sogndal.

– Vi har en klar ambisjon om å være en klubb som eies av klubben – uten en haug av investorer som eier i sport og stadion. Så skal vi bygge stein på stein.

Spillerlogistikk for 2017 er også et område som vil bli kraftig påvirket av hvilken divisjon klubben spiller.

LES OGSÅ: Sandnes Ulf vant 5-0, Bryne rykket ned

12 på kontrakt i 2017

Espedal er klar på at de har god kontroll på hvem som kan være aktuelle for å komme inn. Mer viktig nå er likevel å finne ut hvem som blir med videre. Foreløpig er 12 på kontrakt.

– Noen er vi i reforhandlinger med. Andre vil forsvinne.

– Vil dere få en stor utgiftspost med bonuser ved opprykk?

– Ikke mer enn hva vi kan kontrollere. Det er en flat sum på alle.

Lønn er dog annerledes. Flere av spillerne vil automatisk øke sin inntekt ved opprykk. Samtidig vil det også kvalifisering gi inntekter.

– Vi håper på 2500–3000 tilskuere mot KIL. Folk har tradisjon for å møte opp når det er viktige kamper. Denne kampen er utvilsomt det. Med flomlysene på håper vi folk tar dette som et vorspiel for resten av lørdagens gjøremål, sier Espedal.