Foto: AP Photo/www.vk.com/spb_today via AP

Ti drept og mange såret i eksplosjon på T-banen i St. Petersburg

Minst 10 er drept og rundt 50 såret i en eksplosjon på T-banen i St. Petersburg.

Minst ti mennesker er drept og rundt 50 såret i en bombeeksplosjon på T-banen i St. Petersburg. Russlands statsminister omtaler hendelsen som et terrorangrep.

Den hjemmelagde bomben var plassert i en T-banevogn og eksploderte da togsettet var på vei ut fra stasjonen Teknologisk institutt, ifølge Russlands antiterrorkomité.

Russlands helseminister Veronika Skvortsova bekrefter at ti personer er drept. Sju døde på stedet og én i ambulanse på vei til sykehuset. To andre døde på sykehus i byen, opplyser hun.

– Kjæresten min var i T-banevognen som var nærmest den som eksploderte. Hun sier vogna begynte å riste. Da hun kom ut, så hun lemlestede mennesker, forteller et øyenvitne til den britiske avisen The Telegraph.

Øyenvitnet forteller om blødende mennesker som flyktet fra stedet.

Tallet på antall sårede har blitt opp- og nedjustert flere ganger. Ifølge helseministeren er 47 mennesker såret, melder Reuters.

– Terrorangrep

Nyhetsbyrået RIA melder at det trolig var en hjemmelaget sprengladning fylt med nagler eller splinter som eksploderte. På Facebook skriver Russlands statsminister Dmitrij Medvedev at eksplosjonen var et terrorangrep.

Det ble tidligere meldt om flere eksplosjoner. Den russiske antiterrorkomiteen har imidlertid bekreftet at det kun var én eksplosjon.

Etter eksplosjonen ble det funnet en udetonert bombe på en annen T-banestasjon i byen, Plosjtsjad Vosstanija. Den russiske antiterrorkomiteen opplyste i 16.30-tiden at denne bomben var uskadeliggjort.

– Fanget på film

Personen som mistenkes for å stå bak eksplosjonen, kan være fanget på video av overvåkingskameraer, ifølge Reuters, som siterer det russiske nyhetsbyrået Interfax.

– Bilder av den antatte "organisatoren" av eksplosjonen på T-banen er fanget av stasjonens overvåkingskameraer, sier en kilde.

Ifølge kilden kan sprengladningen ha ligget i en koffert som ble lagt igjen i T-banevognen.

Putin i byen

Russlands president Vladimir Putin var mandag selv på besøk i St. Petersburg, som er hans hjemby, for et møte med Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

– Politi og etterretningstjenester gjør sitt beste for å fastslå årsaken og gi et fullstendig bilde av hva som skjedde, sa Putin i en kommentar.

Den russiske antiterrorkomiteen opplyser at sikkerheten er trappet opp på offentlig transport i St. Petersburg, samt ved byens flyplass. Alle T-banestasjoner i byen holdt mandag ettermiddag stengt.