Nyheter

Ti år etter «Min kamp»: Knausgård om sin nye roman

Knausgård skriver ny roman, forteller han til svensk magasin. Ifølge agenten er boka «en apokalyptisk fantasi».

Bilde 1 av 2

I det nye nummeret av Vi Läser, som publiseres i dag, skriver magasinet at rettighetene til en ny Knausgård-roman med tittelen «The Morning Star» nå gjør budrundene i internasjonal forlagsverden. «Ifølge en kilde skal den gis ut så tidlig som mars 2020», skriver Vi Läser. På spørsmål om romanryktene svarer Karl Ove Knausgård til Vi Läser:

«Det er en roman med mange fortellerstemmer. Den er svært forskjellig fra «Min Kamp», ren fiksjon, altså så mye fiksjon som en roman kan bli, tror jeg. Men det kan godt være at den er for dårlig til å bli utgitt».

###

Det er den svenske forfatteren og tidligere kulturredaktør i Huvfudstadsbladet Philip Teir som har møtt Karl Ove Knausgård for Vi Läser, Sveriges største litteraturmagasin.

Apokalyptisk

I dag er det ti år siden første bind av «Min kamp» kom ut, det selvbiografiske romanverket som ble en internasjonal suksess og førte Knausgård inn på listene over Nobel-kandidater. I høst er Karl Ove Knausgård en av hovedgjestene på bokmessen i Frankfurt, den internasjonale bokbransjens viktigste samlingspunkt.

Foran bokmessen i Frankfurt høsten 2015 presenterte Knausgårds internasjonale agent Wylie Agency en ny Knausgård-roman kalt «The Morning Star» som en av sine salgstitler. Den ble beskrevet av Wylie Agency som «en realistisk roman som bygger seg opp til en apokalyptisk fantasi», om en by i sjokk etter mordet på tre unge menn et metalband, fortalt gjennom flere av byens innbyggere.

Dette skrev bransjebladet Publisher's Weekly i 2015. Siden har «The Morning Star» ikke figurert i omtalene av bøker Wylie tilbyr foran Frankfurt-bokmessene.

Wylie Agency har ikke svart på Dagsavisens spørsmål om Knausgårds nye roman.

«Vi kan bekrefte at Karl Ove Knausgård skriver på en ny roman. Vi har ikke noe å legge til utover det Knausgård selv sier til Vi Läser» kommenterer presseansvarlig Marte Dahl i Knausgårds norske forlag Oktober til Dagsavisen.

Skilsmisse

I anledning tiårsdagen for «Min kamp» har magasinet Vi Läser møtt Knausgård i London, der han nå bor etter skilsmissen fra forfatter Linda Boström Knausgård i 2016.

«Jeg har ikke lyst til å skrive som jeg skrev i «Min kamp» lenger. Jeg har ikke skrevet om skilsmissen, og vil ikke gå dit igjen», sier Knausgård til Vi Läser.

Les også: Knausgård-forlag med overskudd

«– Er du rik etter «Min kamp»?

– Jeg tjente mye da bøkene kom ut, iallfall i forhold til det jeg tjente da jeg levde på stipender, men de pengene har gått til hus og livsopphold. Nå tjener jeg nok til husleie og mat, men det er dyrt å bo i London. (...) Alt som har med penger og økonomi å gjøre gir meg angst. Jeg holdt på å gå konkurs på grunn av dette. Jeg ble nødt til å betale veldig mye i restskatt, det var advokater innblandet og alt mulig», forteller Knausgård.

180909

Forfatter Karl Ove Knausgård *** Local Caption *** fgxnfx

Karl Ove Knausgård ved utgivelsen av «Min kamp 1», 19. september 2009. Foto: Fredrik Bjerknes

Om den norske debatten rundt virkelighetslitteratur etter både «Min Kamp» og Vigdis Hjorths «Arv og miljø», som skapte en rekke medieoppslag av og med virkelige personer omtalt i romanene, sier Knausgård til Vi Läser:

«Tidligere var det en pakt om at bare familien visste. Det utspilte seg ikke i mediene. Men tabloidpressen i Norge har oppløst den pakten. Og de har gjort med en slags moralsk patos, men man kan si at de har vært umoralske. Ingen hadde jo visst dette om ikke de hadde skrevet om det».

Offisiell åpning

Karl Ove Knausgård og Erika Fatland er talere på den offisielle åpningen av bokmessen i Frankfurt 15. oktober.

Bokmessen i Frankfurt er verdens største samling for bokbransjen med over 7.500 utstillere, 280.000 besøkende og 10.000 medieakkrediterte.

– Det er svært stor interesse for Karl Ove Knausgård og hans forfatterskap på bokmessen i Frankfurt. Vi er glade for at han er med og fronter Norge som gjesteland og viser fram norsk samtidslitteratur på bokmessen, sier Margit Walsø, direktør for NORLA, som leder arbeidet med Norges deltakelse på bokmessen.

Etter åpningstalen deltar Karl Ove Knausgård i samtale med direktøren for bokmessen, på hovedscenen i den norske gjestepaviljongen 16. oktober.

Les også: - Det er dette jeg gjerne vil: Vise fram ukjente sider ved Munch

I tilknytning til bokmessa åpner kronprinsesse Mette Marit utstillingen «Edvard Munch – gesehen von Karl Ove Knausgård» i Düsseldorf. Det sammenfaller med den tyske utgivelsen av Knausgårds «Så mye lengsel på så liten flate: En bok om Edvard Munchs bilder», gitt ut i forbindelse med utstillingen Knausgård kuraterte på Munch-museet i 2017.

Oslo  20170505.
Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit sammen med Karl Ove Knausgård (tv)  under åpningen av utstillingen: "Mot skogen - Knausgård om Munch",  på Munchmuseet.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Karl Ove Knausgård med kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit under utstillingsåpningen på Munch-museet. Foto: NTB Scanpix

I vår ga Knausgård ut kortromanen «Fuglene under himmelen», skrevet til et bestillingsverk på festspillene i Bergen.

I høst er Knausgård en av bidragsyterne i kronprinsesse Mette Marits ferske antologi «Hjemlandet og andre fortellinger», der Knausgårds faste forlagsredaktør Geir Gulliksen er medredaktør.

Planlagt utgitt i november, men utsatt til over nyttår, er Knausgårds bokessay om den tyske kunstneren Anselm Kiefer, «Skogen og elva. Om Anselm Kiefer og kunsten hans». Kiefer illustrerte Knausgårds bok «Om sommeren» (2016).

Karl Ove Knausgård har de siste årene blitt tildelt en rekke høythengende litterære priser. I vår ble han tildelt Svenska Akademins nordiske pris. I august ble han tildelt Hans Christian Andersens litteraturpris 2020, som første nordiske forfatter, etter bl.a J.K Rowling, Isabel Allende og Salman Rushdie.

Mer fra Dagsavisen