Theas mor og søster, Tove og Tonje Steen, avdelingssjef i forsknings- og forebyggingsavdelingen, Kirsten Haugland og Sofia Storhaug i Kreftforeningen er overveldet over engasjementet som blir vist. Her er de i forkant av Oilers-kampen torsdag kveld. Foto: Tone Helene Oskarsen

Theas mor rørt av kreftengasjement

Pengene Oilers tjener på salg av pucker denne sesongen går uavkortet til Thea Steens minnefond. Kreftforeningen og Theas familie er overveldet og rørt av engasjementet som vises.

Thea Steen var pådriveren bak kampanjen #sjekkdeg, som oppfordrer kvinner til å ta celleprøve for å oppdage eventuell livmorhalskreft. I går erklærte Stavanger Oilers at alle pengene de tjener på puckvegg-salg i løpet av sesongen går uavkortet til Thea Steens minnefond.

– Jeg synes det er overveldende å se så stort engasjement. Alle kvinner er noens søster, mor eller datter, og jeg synes det er flott at Oilers velger å rette søkelys mot dette, sier Theas mor, Tove Steen, til RA.
Thea Steen startet kampanjen etter hun selv fikk påvist kreft. I sommer tapte hun kampen, og i ettertid har familien opprettet Thea Steens minnefond, hvor det samles inn penger som gis videre til Kreftforeningen. 

Gjorde en forskjell

Familien er overrasket over engasjementet som har oppstått. Selv om de hadde håpet på støtte, hadde de ikke trodd det skulle bli så mye. Minnefondet ble opprettet fordi familien ønsket å gjøre noe mer i kreftkampen, og allerede nå er det samlet inn 200.000 kroner. 

– Vi ville snu noe trist til noe godt, slik som Thea var så flink til. Hun brukte mye tid og krefter på å opplyse om dette, og da er det godt å kunne ta det videre, sier lillesøster Tonje. 

Familien får mange henvendelser både fra folk og organisasjoner som vil støtte minnefondet, men også fra kvinner som har blitt berørt av Thea, og har tatt celleprøve på grunn av hennes historie. 

– Vi visste at Thea betydde mye for mange, men det er først nå i det siste at det begynner å gå opp for meg hvor stor forskjell hun faktisk gjorde, sier Tove. 

Både hun og datteren Tonje synes Oilers-engasjementet er fantastisk, og håper det kan føre til at også mennene blir mer oppmerksomme.

– Etter de har vært på kampen håper jeg de går hjem og oppfordrer sine kjærester, søstre og venninner til å sjekke seg, avslutter Tove. 

Thea var suksessfaktoren

Også Sofia Storhaug var på DNB arena for å overvære erklæringen til hockeylaget. Hun var god venninne med Thea, og jobbet sammen med henne under kampanjene.

– Denne kampanjen hadde ikke blitt noe uten Thea. Det var hun som var suksessfaktoren, sier Storhaug. 

Hun jobber nå i Kreftforeningen, sammen med avdelingssjef Kirsten Haugland er de både rørte og imponerte over engasjementet, og ishockeyguttene har også inspirert andre.

– Det Thea fikk til rundt #sjekkdeg var helt enestående. Hennes åpenhet og engasjement, kombinert med en utrolig formidlingsevne, gjorde at tusenvis av kvinner dro til legen for å ta celleprøve, sier Haugland til RA.

I år arrangeres #sjekkdeg for andre gang, og kampanjen varer ut hele september.

– Det er fantastisk å kunne føre denne arven videre, og det gir det meningsløse tapet litt mer mening, sier Storhaug. 

Slå ring rundt kvinnehelse

Oilers støtter Thea Steens minnefond for å vise mangfold og slå ring rundt kvinnehelse.

– Ishockey blir gjerne forbundet med menn og skjegg, og sett på som veldig maskulint. Derfor ønsket vi å vise mangfold og forståelse, ved å rette søkelys mot våre søstre, mødre og koner ved å støtte Thea Steens minnefond, sier informasjons- og samfunnskontakt i Oilers, Kjetil Garvik. 

Han forteller at Oilers alltid er opptatt av samfunnsrettede prosjekter, og at det er en viktig del av klubbens identitet. 

– Vi ser alltid etter aktuelle prosjekter. Da vi kom tilbake fra sommerferie var det flere av oss som hadde tenkt at minnefondet til Thea burde bli neste prosjekt.

Allerede i løpet av kveldens første timer ble det donert 50.000 kroner til minnefondet. Garvik tør ikke tippe hvor mye som blir totalsummen etter sesongslutt.

– Det er vanskelig å si, men jeg blir forbauset dersom vi ikke runder 100.000 kroner til. Det tror jeg er et fornuftig mål sier han, og legger til at hvem som helst kan kjøpe en puck fra puckveggen. 

Han sier responsen på nyheten har vært god, og at Oilers har hatt mange fine møter både med Theas familie og Kreftforeningen. 

– Thea var en ung, lokal jente som viste mot og har vært en skikkelig kriger. Det er tragisk at hun tapte denne kampen, men samtidig er det en fin anledning til å slå ring rundt kvinnehelse, sier Garvik.