Nyheter

The Old Irish Pub må betale 300.000 kroner etter ulovlig innkvartering

Slik bodde ni polske arbeidere i De røde sjøhus i Stavanger tidligere i år. Nå har Arbeidstilsynet fattet vedtak om overtredelsesgebyr.

Bilde 1 av 2

Det går fram av et brev fra Arbeidstilsynet til den danske pubkjeden tirsdag forrige uke.

Bakgrunnen for overtredelsesgebyret er forholdene som ble avdekket av Arbeidstilsynet i et uanmeldt tilsyn i De røde sjøhus i Stavanger 7. mars i år. Den danske pubkjeden er i ferd med å pusse opp det historiske bygget som skal huse The Old Irish Pub, som er en kombinert pub og nattklubb. Men under tilsynet ble det avdekket av ni polske arbeidere var ulovlig innkvartert i byggets tredje etasje, skrev Stavanger Aftenblad.

Jan Erik Søndeland (V) ønsker The Old Irish Pub bort fra Stavanger. To ganger i løpet av to uker har den nye puben i De Røde Sjøhus innkvartert sine arbeidere ulovlig. Fredag klistret de opp det Søndeland mener er ulvolig alkoholreklame.

De røde sjøhus i Stavanger. Her bodde de polske arbeiderne tidligere i år. FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ: Venstre vil gi skjenke-nei til omstridt pub (RA+)

Store mangler

I brevet fra Arbeidstilsynet til The Old Irish Pub forrige uke heter det at «innkvarteringen som virksomheten hadde lagt til rette var ikke forsvarlig. Den ble vurdert å utgjøre fare for arbeidstakernes liv og framsto som uverdig». Deretter ramser de opp punktene som ligger til grunn for varselet og det nå vedtatte overtredelsesgebyret. Her følger noen av dem:

* Det var store mangler ved brannsikkerhet og rømningsveier.

* Flere forhold kunne medføre brannfare; tildekket stråleovn, varmgang i kontakt, fulle askebeger ved seng og tildekket røykvarsler.

* Arbeidstakerne hadde ikke egne soverom.

* På to av rommene var det ikke vindu som kunne åpnes.

* Heller ikke et egnet oppholdsrom var tilgjengelig.

* Det var kun én vaskemaskin, fordelt på ni personer.

* Lite mulighet for normal oppbevaring av klær. I hovedsak lå klær i koffert eller over stoler. Noen åpne kleshyller ble observert.

* Svært mangelfull plass til matlaging, detvar ikke noe innredet kjøkken tilgjengelig. Kun én enkel kokeplate, svært lite kjøkkenutstyr og ingen oppvaskmaskin.

Arbeidstilsynet slår fast at dette er brudd på arbeidsmiljølovens paragraf 4-4 fjerde ledd.

LES OGSÅ LEDER: Useriøst i utelivsbransjen

Skal ikke lønne seg

I begynnelsen av april sendte Arbeidstilsynet varsel om overtredelsesgebyr til The Old Irish Pub for dette forholdet.

– Vi ønsker å sette et eksempel. Det skal ikke lønne seg å innkvartere arbeidere ulovlig, sa Gro Ellingsen, talsperson for A-Krim i Rogaland og leder for Arbeidstilsynet, til RA i slutten av mars.

Pubkjeden fikk frist til 11. april for å komme med kommentarer til varselet om overtredelsesgebyr, men har valgt å ikke gjøre dette. De har nå fått en frist på om lag fire uker til å betale. Vedtaket kan påklages.

 – En feil

Peder Blak, administrerende direktør i The Old Irish Pub, påpeker i en e-post til RA at vedtaket er en formalisering av overtredelsesgebyret som de ble varslet om av Arbeidstilsynet i slutten av mars i år.

– Som vi uttalte til Rogalands Avis også da, har vi innrømmet feilene og beklaget disse. Vi sa da også at vi selvfølgelig ville betale overtredelsesgebyret dersom det måtte komme, og vi mener det samme nå, skriver han.

Han gjentar at innkvarteringen var en feil og en manglende forståelse av det norske regelverk.

– Vi satte oss inn i reglene, men ikke godt nok, og det har vi tatt lærdom av. Siden da har vi, sammen med våre samarbeidspartnere og leverandører, grundig gjennomgått alle rutiner for å sikre at all vår virksomhet er i henhold til norske lover og regler.

LES OGSÅ: Omstridt pub kan få gebyr på 300.000 kroner etter ulovlig innlosjering (RA+)

Ulovlig igjen

Blak understreker at deres ønske er å være en lokal aktør som skaper en inkluderende arbeidsplass.

– Vi ønsker å åpne et nytt utested i Stavanger med skjenkebevilling og drive en seriøs skjenkevirksomhet, slik vi gjør på alle våre puber i Danmark samt i Oslo og Drammen.

Etter det uanmeldte tilsynet 7. mars, ble de polske arbeiderne innlosjert til en leid bolig i Stavanger. Men et nytt tilsyn 21. mars avdekket at også denne innlosjeringen var ulovlig, skrev Stavanger Aftenblad.

29. mars klistret de dessuten opp alkoholreklame i vindusruten ved inngangspartiet sitt, som NRK Rogaland var først til å omtale.

LES OGSÅ: Rådmannen anbefaler skjenke-ja (RA+)

Ble utsatt

På bakgrunn av lovbruddene har flere lokalpolitikere stilt seg skeptisk til å gi pubkjeden skjenkebevilling. Torsdag 11. april ble bevillingen tatt opp til politiske behandling i formannskapet.

Per A. Torbjørnsen (V) uttalte i formannskapet at det står i Stavanger kommunes retningslinjer at kommunen ikke skal støtte økonomisk kriminalitet i utelivet. Rådmann Per Kristian Vareide har på sin side innstilt på at Old Irish Pub skal få skjenkebevilling og har begrunnet dette med at det ikke finnes noen juridiske begrunnelser for en skjenkenekt.

Saken ble imidlertid utsatt til formannskapsmøtet 9. mai.

– Ikke relevant

Peder Blak i The Old Irish Pub mener at overtredelsesgebyret fra Arbeidstilsynet ikke er juridisk relevant for Stavanger kommunes behandling av deres søknad om skjenkebevilling for Old Irish Pub.

– Søknaden er helt i henhold til alkoholloven og det denne etterspør. Dette har også rådmannen i Stavanger bekreftet gjennom sin meget klare innstilling til formannskapet om å gi Old Irish Pub skjenkebevilling, skriver han til RA.

Han ser fram til at søknaden deres om skjenkebevilling kommer opp igjen til behandling.

– Vi forventer da at formannskapet fatter sin beslutning basert på de juridiske forhold som er relevante i henhold til alkoholloven.

Mer fra Dagsavisen