Forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen sier at hans klient ikke forstår hvorfor han er siktet, fordi klienten deltok i en borgerkrig og forsvarte seg mot regimets overgrep. Foto: Arne Birkemo

Terrorsiktet varetektsfengslet i fire uker

Den 26 år gamle asylsøkeren er siktet for å ha deltatt i organisasjoner i Syria som er på FNs terrorliste.

Mandag klokken 11 ble den 26 år gamle asylsøkeren framstilt for varetektsfengsling. Påtalemyndigheten ba om fire uker varetektsfengsling, og fikk medhold i det.

26-åringen er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon etter terrorbestemmelsenes paragraf 147d, krigsforbrytelser etter paragraf 103. 

Ordlyden i loven er følgende: «Med fengsel inntil 6 år straffes den som danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.»

Organisasjonen det er snakk om er Al-Nusrah-fronten som skal ha forbindelser til Al-Qaida.

LES OGSÅ: Pågrepet på asylmottak – siktet for terror

Siktelsen går ut på at siktede i tidsrommet februar 2015 til juli 2015, var delaktig i krigshandlinger.

Erkjenner ikke straffskyld

Forsvarer Niels-Christian Schelver Petersen sier at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

– Han forstår ikke hvorfor han er siktet for det han er, på tross at vi har sittet sammen i avhør i ti timer. Fordi han er av den oppfatning at han har vært del i en borgerkrig, og at han har gjort det som var nødvendig i forhold regimet i Syria og i forhold til overgrep mot sivilbefolkningen i landet, sier Schelver Petersen til RA.

Ga selv opplysninger til myndighetene

26-åringen kom til Norge oktober 2015. Fredag ble han pågrepet på et asylmottak i Sør-Rogaland. Det var 26-åringen som selv har opplyst om hans tilknytning til organisasjonene i Syria.

– Jeg vil ikke gå i detaljer, men han har forklart seg grundig angående de krigshandlingene i Syria som han har vært med på. Om motivasjonen og hvorfor. Hele siktelsen bygger på hans opplysninger i forbindelse med asylsøknaden, sier Schelver Petersen.

Vil trolig anke

– Min klient har ikke fått den formelt forkynt, men han aksepterer ikke fire uker fengsling, og han vil anke, sier forsvareren.

26-åringen er i Norge sammen med en yngre bror som er 11 år gammel.

– Barnevernet er involvert og broren blir tatt hånd om, kommenterer Schelver Petersen.

Aktor, Terese Braut Våge, sier hun ikke kan kommentere saken og henviser til PST.