Nyheter

Tenner på tanken

Videregående skoler liker ideen om lignende suksesskurs som forskerlinjen.

Samtlige fem videregående skoler i nærheten av Universitetet i Stavanger, som RA har kontaktet, er interessert i et lignende samarbeid   UiS har med St. Olav videregående skole.

Samarbeidet går ut på at forskerlinjen ved St. Olav mottar et tilbud fra universitetet og lektor Inge Christ, hvor andreårselever kan prøve seg i et spesifikt felt og på et høyere nivå, og få ti studiepoeng fra universitetet, før deres ordinære skolegang er over.

LES OGSÅ: Unik fagsuksess hos UiS

– Definitivt interesserte

Et lignende tilbud rettet mot andre studiespesialiserende elever hadde vært for godt til å avslå, forteller rektorene ved Randaberg, Sola, Jåttå, Sandnes og St. Olav videregående skole.

– Alt som er spennende og utviklende for elevene våre er vi interessert i, sier Janne Handeland, rektor ved Sola videregående skole.

– Det er klart vi er interesserte, sier Randaberg-rektor, Juliane Smith Wergeland, og legger til:

– For da får de tenke lenger fram og forstår hva det går i, og eventuelt at de kan finne ut om visse studier er interessante eller ikke.

Handeland ser også flere fordeler.

– Noen elever vil det alltid gjelde også, de har både speilet ut framtiden sin og har kapasitet til å gjøre noe mer enn det ordinære skoletilbudet.

Rektor ved Sandnes videregående, Helge Leedal, sier skolen alltid er interessert i et mulig samarbeid med universitetet, men det må stemme med elevenes skolegang ellers. Hvis et eventuelt tilbud kom i tillegg, må det diskuteres først.

Med tanke på begrensede ressurser og bemanning er en idé å tilby et lignende fag til spesielt flinke og interesserte elever – til alle skolene.

Fylkeskommunens seksjonssjef i seksjon for opplæring i skole, Randi Hummervoll, sier skolene må først kontakte universitetet og bli enigeom et program, for så å foreslå det til dem. Deretter blir det lagt inn i budsjettsbehandligen og opp til fylkestinget, som til slutt skal godkjenne det eller ikke.

LES OGSÅ: 4500 nye studenter klare for Fadderuken

UiS er åpen for dialog

UiS-rektor Marit Boyesen holder alle dørene oppe om de videregående skolene har forslag til nye kurs.

– Det er ikke noe i veien for at vi også kan etablere andre studieretninger etter modell fra forskerlinjen, sier hun, og legger til:

– Men den videregående skolen må kontakte oss, så må vi koble til det gjeldende fagmiljøet, så må de finne ut av et eventuelt opplegg.

Boyesen forteller at det er flere utfordringer, blant dem ressurser og antall lærere, men uten dialog først materialisere ingenting.

Ideen om å tilby et spesialfag til de flinkeste og mest interesserte liker hun også.

– Men de må ta kontakt og fagmiljøet må involveres, for å finne ut hva det skal være, hvor mye det koster og slikt, sier hun.

LES OGSÅ: – Barnehagelærere bygger hjernene til neste generasjons Norge

Faktaboks: Unik faguksess

I 2011 startet UiS det første samarbeidet i Norge med en videregående skole (St. Olav) om å ta imot elevene fra forskerlinjen til kurs på et høyere nivå, som gir ti studiepoeng.

Forrige skoleår fikk 17 av klassens 25 elever karakteren A, mens åtte fikk B.

Det ble konstruert av lektor Inge Christ, som sier han ønsker, og tror, programmet blir utvidet i skoleåret 2019.

Mer fra Dagsavisen