Annonse
Filmregissør Arild Østin Ommundsen. FOTO: NTB SCANPIX

Tar regi på nye Olsenbanden

Stavanger-filmskaper Arild Østin Ommundsen elsket Olsenbanden som barn, og har lenge drømt om å lage en kuppfilm. Nå kan han slå to fluer i ett smekk.

Annonse
Rogalandsavis

– Siden finansieringen ikke er helt avklart, prøver jeg å roe ned min egen entusiasme litt, men jeg føler en enorm glede ved tanken på å lage en ny Olsenbanden-film. Dette har jeg sykt lyst til å gjøre.

Det sier filmregissør Arild Østin Ommundsen. Da han tidligere i år ble spurt om han ville regissere den nye Olsenbanden-filmen for Paradox Film, takket han raskt ja.

Den Stavanger-baserte filmskaperen holder i disse dager på å gjøre ferdig sin sjette spillefilm «Now It’s Dark», med Pia Tjelta i hovedrollen. Han slo gjennom med debutfilmen «Mongoland» i 2001, som innvarslet en ny Stavanger-bølge i norsk film og populærkultur. Siden har han blant annet også gjort en av filmene i «Knerten»-serien for Paradox, og er mer enn klar for en ny stor familiefilm.

Les også: Olsenbanden på nye eventyr

Filmer med sjel

– Jeg har sett alle Olsenbanden-filmene, jeg elsket dem da jeg var liten. Som voksen kan jeg se at dette var filmer som hadde sjel, sier Ommundsen.

– Det er noe veldig nordisk og fint med denne typen banditter. De er gode på bunnen og sliter med hverdagslige problemer.

– Jeg var skeptisk til å skulle kopiere gamle gode Olsenbanden med tweedjakker og bowlerhatter. Men det å sette Olsenbanden inn i nåtiden, er en veldig god idé. Jo mer jeg tenkte på det, jo mer likte jeg prosjektet.

– Jeg har alltid hatt lyst til å lage en kupp-film. Og da jeg hørte Martin Horntveths nye utgave av Olsenbanden-temaet, var jeg helt solgt, forteller Ommundsen.

– Dette blir en film for hele familien. Jeg har barn selv i alderen fire til 16 år, og jeg vet hvor gøy det er når hele gjengen kan gå på kino sammen.

Uskyld

Han beskriver manuset som elegant, spennende og humoristisk, med likheter til de populære «Ocean’s Eleven»-filmene.

– Man kan ikke lage «Olsenbanden goes Heat», med skyting og maskingevær i Oslos gater. De er for snille. Manuset holder på uskylden som må være der. Det er både spektakulært og jordnært samtidig, forteller Ommundsen.

– Det er ikke et tilfeldig kupp, det er personlig anliggende for Egon og gjengen. Det handler om ære som skal gjenopprettes. De er helt klart på den rette siden av moralen, om ikke loven, sier Ommundsen. Nå venter han på svar på markedsvurderingen fra NFI.

– Jeg kan ikke helt se for meg hva som skulle ha større markedspotensial enn Olsenbanden.

Annonse