Nyheter

Tar gründere inn under eget tak

Sub Sea Services’ oppskrift på omstilling fra olje: Ta inn gründere under eget tak.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Bedriften ser mot nye markeder, og har fått 1,3 millioner offentlige kroner til omstilling. De har utviklet det såkalte Smartsuite-konseptet, og henter inn mulige gründere med teknologisk krevende prosjekter. De som velges ut, får mer enn en kontorpult, de tas inn i organisasjonen.

LES OGSÅ: LO: – 1 milliard mindre til ledige

– Gründere i vårt felt er teknologer. Her bruker de ikke tid på for eksempel økonomi, og det tar vekk tiden fra gründernes kjernevirksomhet, sier prosjektleder Julie Vold til RA.

Utstyr og erfaring

Sub Sea Services har allerede utstyr på plass til å utvikle prototyper.

– Produktene kan testes av våre erfarne ansatte. Gründere får bruke ledig kapasitet på dyre maskiner, sier Vold, som mer enn gjerne tar imot nye kandidater for å vurdere om de kan bli en del av Smartsuite.

Oljeservicebedriften har 27 år i bransjen og 200 millioner kroner i omsetning, 60 prosent av den utenfor Norges grenser.

– En enmannsbedrift vil ofte mangle ressurser og kompetanse til å få det ferdige produktet ut i markedet, sier Jostein Kvamme, operasjonssjef og eier.

Eget selskap

Gründersatsingen er skilt ut i et eget selskap, Ineosito, og er også et ledd i å hindre ytterligere nedbemanninger.

– Dette er ikke et stunt fordi gründervirksomhet er «hot» akkurat nå. Vi har en langsiktig strategi med dette, sier Vold.

– Troverdig

Svein Olav Simonsen, regiondirektør i NHO Rogaland, brenner for Smartsuite-modellen.

– En enmannsbedrift kan ha vansker med troverdigheten. Sub Sea Services har erfaringen, og har beviselig løst denne typen oppgaver før, sier Simonsen.

– Vi har erfaring med rundt 60 ulike produkter, og har dermed også et godt bilde over hva som er realistisk å få ut i markedet, og kan gi råd om patentering, supplerer Kvamme.

Mer fra Dagsavisen