Stavanger

Tar gatematen inn i restauranten

Kjøkkenet er en «food truck», deler av restauranten ser ut som en gate i Hong Kong. Gatematen inntar Hall Toll.

Bilde 1 av 2
Konseptet er enkelt, restaurantene ønsker å tilby «mye til mindre» – god mat til en billigere penge. Denne måneden arrangeres Oslo restaurantfestival (8. til 28. februar) hvor over 40 gourmetrestauranter tilbyr 2-retters middag til 250 kroner. København har det samme med sin Dining Week.
Restauranten Hall Toll tar konseptet helt ned til gaten når de til helgen arrangerer en tredagers gatematfestival i Stavanger, Street Food Marked. Alle rettene (også drikkevarer) koster 69 kroner, gjestene må selv kjøpe maten ved kjøkkenluken (som for anledningen er gjort om til en «food truck») og alt kan spises stående.
Allerede onsdag klokken 18.00 er det førpremiere for festivalen, da må alt være på plass.

– Har truffet en nerve

Ifølge daglig leder Lavrans Gjønnes har interessen for festivalen vært enorm.

– Det har tatt helt av på nett, så vi har tydeligvis truffet en nerve. Vi ville bare gjøre noe vi synes er gøy, hvor vi får brukt kompetansen til kokkene våre på en god måte. Vi traff kanskje bedre enn vi trodde, sier Gjønnes. Onsdag er det førpremiere, mens selve festivalen starter torsdag.

– Det er en tendens til at de gode restaurantene lager litt mer tilgjengelig mat. Det gjør vi definitivt med denne festivalen. Men selv om det er enkel mat, er det lov til å lage den ordentlig, sier Gjønnes og sender et lite stikk til hurtigmatkjedene og flyplassrestaurantene.

Gjønnes tror tiden for de store, tunge 7-retters middagene er over.

– Folk er mer opptatt av tid. Samtidig tåler de mer og de tør å prøve nye ting. Det er viktig at det ikke blir for stivt og kjedelig. Det er jo en form for underholdning vi holder på med.

– Kan ikke gi bort mat

Sven Erik Renaa, mannen bak gourmetrestauranten Renaa og Matbaren, er i utgangspunktet litt skeptisk til å senke prisene så kraftig som man blant annet gjør på Oslo restaurantfestival.

LES OGSÅ: Stavanger-restaurantene: Ingen Michelin-stjerner

– Det er ingen som overlever av å gi bort mat. Jeg kan ikke levere det nivået jeg ønsker å ligge på til så lave priser, sier han.

Cato Ødemark ved «fine dining»-restauranten Restaurant Nero deler dette synet.

– Hvis det blir for rimelig, som for eksempel 100-ugå i Sandnes, går du på kompromiss med deg selv. Men en restaurantfestival kunne absolutt vært et interessant konsept – også i Stavanger, sier Ødemark.

– Skaper engasjement

I Sandnes tilbyr restaurantene mye for mindre når 100-ugå sparkes i gang for 3. år på rad.

LES OGSÅ: Vil bruke 100-ugå til bygge egen matkultur: Slik skal Sandnes bli en matby

22. til 28. februar er det igjen klart for 100-ugå. 49 restauranter tilbyr hver dag denne uken en hovedrett til 100 kroner.

– Målsettingen er at bransjen skal få vise seg fram. I fjor var det 30.000 besøkende. Hvis disse 30.000 får en god opplevelse og vender tilbake, har vi absolutt lyktes, sier Sigrun Gabrielsen, markedssjef i Sandnes sentrum AS.

Sist uke ble hun kontaktet av tre nye aktører som ønsker å starte serveringssted i Sandnes.

– Jeg tror 100-ugå er med på å skape et engasjement som gjør det mer attraktivt å drive serveringssted i Sandnes. Sentrum har utviklet seg fra å være en ren handelsdestinasjon til å bli en opplevelsesarena, der et mangfold av serveringssteder er viktig, mener Gabrielsen.

Mer fra Dagsavisen