Nyheter

Syv av ti i «oljå» tror på 2018

Optimismen blant oljebedrifter er så stor at oljeministeren måtte ta turen til Stavanger.

Onsdag la SR-Bank fram sitt konjunkturbarometer. Av 600 bedrifter, er 61 prosent positive til 2018. Seks av ti bedrifter har planer om å ansette, majoriteten tror på en lønnsom vekst.

Noe overraskende er det at bedriftene i olje- og gassindustrien er de mest positive til det nye året, hele 70 prosent.

Tallet er så høyt at til og med olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) tok turen til Stavanger og Konserthuset hvor SR-Bank presenterte konjunkturbarometeret.

LES OGSÅ: Mindre arbeidsledighet enn Nav ventet

Så antydningen i 2017

– Jeg har registrert en gryende optimisme i hele 2017. Jeg har reist ekstremt mye og besøkt bedrifter og leverandører. Men at optimismen ble så tydelig gjennom en slik undersøkelse er overraskende. Det kom raskere enn jeg hadde trodd. Det er ikke så lenge siden jeg var i Stavanger, men nå måtte jeg komme igjen, forteller en begeistret Søviknes overfor RA. Selv om 70 prosent av de spurte oljebedriftene er optimistiske, er det også 30 prosent som ikke er det.

– Noen segmenter henger igjen, riggmarkedet og offshorerederiene. Disse ble sist rammet da nedgangskonjunkturen kom. Det er naturlig at disse kommer senere i gang med oppturen, sier Søviknes.

LES OGSÅ: Oljefirma konkurs

– Bunnen er passert

– Vi har definitivt passert bunnen. Vi ser optimisme i hele olje- og gassindustrien. Det er bare et tidsspørsmål før offshorerederiene og riggmarkedet også får oppgangen, mener oljeministeren.

Bekymret etter 2022?

Selv om optimismen råder, skulle ministeren gjerne hatt større oljefunn i ermet.

– Vi ser et stabilt, oppadgående investeringsnivå fram til 2021–2022. Så er det ikke gjort noen nye, store funn som er klar til utbygging etter Johan Castberg som er ferdig i 2022. Derfor er det viktig for meg og regjeringen at vi fører en offensiv politikk, både på modne områder og umodne områder, sier Søviknes.

– Er du bekymret over mangelen på store funn?

– Klart, drømmen er å ha flere prosjekter som Sverdrup og Castberg i «pipelinen». Det gir en trygghet i det lange løp. Den eneste løsningen er å lete mer, svarer Søviknes.

– Det haster med litt større funn for å sikre en god verftsindustri, legger han til.

– Foregår mye bra

Ministeren vil understreke at det foregår mye bra.

– Det gjøres mindre og mellomstore funn. Kostnadsreduksjonene selskapene har gjort gjør at prosjekter er lønnsomme på 35–40 dollar fatet. Det gjøres funn som kan knytte seg opp mot eksisterende infrastruktur, som gjør at man billigere kan utnytte ressursene i de mindre funnene, sier Søviknes.

Ministeren tror verden har behov for olje de neste tiårene.

– Det er umulig å se hvordan verden skal dekke energibehovet uten, sier Søviknes.

LES OGSÅ: – Det er ingen grunn til uro for 2018

– Flere oljejobber er på vei tilbake

– Noe skjer innenfor olje og gass, sier Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-Bank

I snitt er 60 prosent av bedriftene er optimistiske til 2018. Olje- og gassindustrien er mest positive, hvor 70 prosent tror på vekst og flere ansatte.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-Bank, la fram bankens konjunkturbarometer onsdag. Foto: Arne Birkemo

– Det er sjokkerende. Vi er vant med å ha det tøft og krevende. Vi visste at vi skulle nå en budd, men 70 prosent optimisme er en veldig stor vekst. Bedrifter har gjort mye for å bli mer konkurransedyktige. Bedrifter melder i liten grad om nedbemanninger, sier Kyrre Knudsen til RA.

Etter at over 40.000 oljerelaterte jobber forsvant, er flere oljejobber er på vei tilbake i 2018. Det er gledelig, overraskende og imponerende, mener sjeføkonomen. Banken anslår at det skapes 10.000 jobber i løpet av året.

– Hvor mange av disse som er oljejobber er vanskelig å si. Uansett blir det spennende å se, sier Knudsen.

Han gleder seg også over en bred optimisme i arbeidslivet.

– Etter oljen på 70 prosent, ser vi 64 prosent optimisme i industrien, bygg- og anlegg har 61 prosent, varehandel 61 prosent. Alle ligger godt over 50 prosent, som er bra, sier Knudsen.

– En slik optimisme har vi ikke sett siden slutten av 2013, avslutter han.

LES OGSÅ: Wintershall er i gang med Maria-produksjon

Kamp om hodene

Tall fra Nav viste at bruttoledigheten i Rogaland er 4,1 prosent.

– I slutten av 2017 var det Rogaland som hadde størst nedgang i ledigheten, sier Nav-direktør i Rogaland, Truls Nordahl.

– Når ledigheten viser 3-tallet, er vår erfaring at bedrifter slåss om hodene, sier Nordahl.

Sjeføkonom Kyrre Knudsen i SR-Bank sier at lønninger og kostnader kan stige dersom det blir kamp om arbeidskraft.

– Det må bedrifter være oppmerksomme på. Kostnadsendringene må være varige, sier Knudsen.

LES OGSÅ: Nye oljeprosjekter gir 100.000 årsverk

Mer fra Dagsavisen