Nyheter

Syv av åtte må vente på jordmorbesøk

Nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, og ordførerkandidat i Stavanger, Kari Nessa Nordtun (Ap), synes det er for dårlig at kun én av åtte nybakte foreldre får jordmorbesøk innen tre døgn etter utskriving, slik retningslinjene krever.

– Her er det helt kart et forbedringspotensial. At jordmødre kommer på denne typen besøk handler først og fremst om tryggheten til de nybakte mødrene. De skal få kjenne på mestring, samt få veiledning og ha muligheten til å stille spørsmål ved behov. Spesielt for førstegangsfødende er dette et viktig tilbud, sier Tajik til RA.

I faglig retningslinje for barselomsorgen fra 2014, står det skrevet at det anbefales et hjemmebesøk av jordmor innen de tre første døgnene etter hjemreisen. Om de kan vente i tre døgn, eller om de bør få besøk tidligere, avhenger av kvinnens tidligere erfaringer med fødsel, amming og barseltid.

– Det er viktig at retningslinjene følges slik at vi får den beste fødselsomsorgen for både mor og barn, sier Nessa Nordtun.

Hun mener det ikke er godt nok at Stavanger ikke gjør det bedre på statistikken enn at kun tolv prosent av nybakte foreldre får besøk de første tre døgnene.

– Dette må vi gjøre noe med ved å sikre at det er nok jordmødre i den kommunale tjenesten, slik at de kan dra ut på besøk. Vi skiller oss ut fra andre byer på en negativ måte, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Støre og Nessa Nordtun besøkte Lervig sykehjem

Ikke godt nok nasjonalt

Nasjonalt er det heller ikke optimalt, og kun 28 prosent får besøk av jordmor i henhold til retningslinjene. Det er i underkant én av tre nybakte foreldre.

Tajik mener det er fullt mulig å snu trenden og gjøre noe med problemet.

– Man kan gjøre det fra både kommunal og statlig side. Arbeiderpartiet skal jobbe sammen for å få til dette, både nasjonalt og kommunalt. Kari ønsker å prioritere det fra kommunen sin side, og hun har vært pådriveren for at jordmorutdanning kan tilbys på UiS fra høsten av. Det er en viktig seier for Stavangers befolkning, sier hun.

LES OGSÅ: Kortere liggetid etter fødsel: Fagfolk frykter alvorlig sykdom og spedbarnsdød

Et skritt i riktig retning

Løsningen på problemet kan være å ansette flere jordmødre ved sykehusene, men da trengs det økonomiske ressurser.

– Vi har i våre alternative budsjetter lagt opp til at sykehusene skal få tolv milliarder kroner i løpet av en periode på fire år. Det gjør det mulig å ansette flere jordmødre og bruke dem i oppfølgingen i etterkant av fødslene, sier Tajik.

Nina Horpestad, fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Rogaland, vet ikke om løsningen er så enkel.

– Satsingen på jordmødre har ikke vært optimal tidligere. Det handler først og fremst om forebygging, og det er vanskelig å måle før det har gått mange år. Resultatene vil ikke komme i løpet av fire år, sier hun.

Horpestad mener at en jordmorutdanning ved UiS er et skritt i riktig retning, og en viktig forutsetning for å kunne bygge opp et godt tilbud.

– Kommunene må gjøre seg attraktive slik at utdannede føler de kan bruke utdanningen og kompetansen sin, sier hun.

LES OGSÅ: Positiv til Stortingets sju vedtak om barselomsorg

Må gjøres attraktivt

Både hun, Tajik og Nessa Nordtun, mener at kommunen må gjøre seg attraktiv ved å si at de satser på jordmødre.

– De må vise hvordan de skal satse, og burde motivere egne ansatte til å søke videreutdanning. Gevinsten kan eventuelt være en bindingstid, slik at kommunen er sikret flere jordmødre i framtiden. Dersom det skal skje raskt må de være offensive, og det har jeg en forventning om at de kommer til å være, sier Horpestad.

Klinikksjef for kvinne- og barneklinikken ved SUS, Henning Garsjø, synes det er bra at det må blir mulig å ta jordmorutdanning ved UiS.

– Vi har slitt med rekruttering av jordmødre, så dette tilbudet kan gi oss lettere tilgang på flere lokale utdannede innen feltet. Det er et svært viktig tiltak i et langtidsperspektiv for å sikre god rekurettering av jordmødre både i kommune og sykehus, sier han til RA.

Han mener at det må være lett tilgang til hjelp fra både kommunen og sykehus for de nybakte foreldrene.

– Det viktigste er å sikre en trygghet hos kvinnen når de reiser hjem, og forsikre oss om at de er klar over mulighetene ved å ta kontakt med oss eller kommunen ved behov. De skal alltid vite hvor de kan henvende seg, sier han.

Mer fra Dagsavisen