Fylkesleder i Norsk Sykepleierforbund, Nina Horpestad, mener det har vært mye armer og bein de siste månedene.

Sykepleierstreiken er avblåst

– De som har vært i streik i Stavanger er glade for å kunne gå tilbake til jobben sin igjen, sier fylkesleder i Norsk sykepleierforbund Rogaland.

– Det har vært en lang og nødvendig streik for å få på plass en avtale, og vi er glade for at vi nådde gjennom til slutt, sier forbundsleder Eli Gunhild By i NSF.

I snart fem måneder har 27 sykepleiere i Kreftforeningen streiket etter at Kreftforeningen gikk fra arbeidsgiverforeningen Virke til NHO Abelia. Sykepleierne ble med skiftet ansett for å være funksjonærer og mistet dermed tariffavtalen de hadde som sykepleiere.

Sykepleierne mener de mister både streikerett og minstelønnssatser i det nye avtaleverket, og streiker for å få beholde sykepleieravtalen, ifølge NTB.

LES OGSÅ: Sykepleierne trapper opp streiken i Kreftforeningen

– Sender et tydelig signal

Eli Gunhild By i NSF sier at det var viktig for forbundet at sykepleierne i Kreftforeningen skulle få beholde sine lønns- og arbeidsvilkår etter overgangen til NHO. 

– Dette har vi fått til. Vi har sikret våre medlemmer streikerett på avtalen og minstelønnssatser som følger bransjenivået for sykepleiere. Resultatet sender et tydelig signal til arbeidsgivere som vurderer å svekke de ansattes vilkår. 

Sykepleierforbundet utvidet i midten av september streiken til Kreftforeningens distriktskontorer i Stavanger, Tromsø og Kristiansand. Også forbundsleder i Rogaland, Nina Horpestad, er lettet over at partene nå har kommet til enighet. 

– De som har vært i streik i Stavanger er glade for å kunne gå tilbake til jobben sin igjen. Dette har vært en nødvendig streik for å få gode lønns- og arbeidsvilkår på plass, sier hun til RA.

Selv kunngjorde hun på sin private Facebook-profil i helgen at hun vil avvente sin støtte til Kreftforeningens Rosa sløyfe-aksjon denne måneden for å vise solidaritet med de streikende. Også enkelte andre sykepleiere har varslet det samme. Tanken bak er å legge ytterligere press på Kreftforeningen. Nå er ikke det nødvendig lengre.

LES OGSÅ: Helsetilsynet vil ikke granske sykehjem - forbund reagerer (RA+)

Massiv støtte

I pressemeldingen til NSF roser forbundsleder Eli Gunhild By de streikende sykepleierne som har holdt ut i forbundets lengste streik.

– De har kjempet en kamp både for sine egne rettigheter og på vegne av alle sykepleiere. En samstemt fagbevegelse har gitt oss massiv støtte. Det viser hvor viktig denne kampen har vært. Vi takker alle som har støttet oss – det har betydd mye, sier hun. 

– Vi har kommet til enighet om et resultat og nå ser vi framover. Våre medlemmer i Kreftforeningen går nå tilbake til sine oppgaver. Pasienter, pårørende og etterlatte skal igjen få tilgang på sykepleiernes kompetanse. Dette er dedikerte sykepleiere som nå ser fram til å jobbe videre for kreftsaken, sier By. 

LES OGSÅ: Reagerer på færre tilsynssaker (RA+)

–  Handler ikke om den enkelte arbeidstaker

– Først og fremst er vi glade for at streiken er over og at Kreftforeningen kan fortsette det viktige arbeidet for kreftsaken, sier Håkon Haugli i NHO Abelia til RA.

Hauli synes prosessen har vært lang, men mener at alle parter har utvist fleksibilitet og et ønske om å komme i mål.

– Her har det vært ulike tariffkulturer i møte med hverandre. Det har aldri vært spørsmål om lønn eller villkår for den enkelte arbeidstaker, men spørsmål om tariffstrukturen, sier han.

Han er fornøyd med strukturen det nå har blitt enighet om.

– Det har aldri vært et mål for Kreftforeningen å skifte arbeidsgiverorganisasjon for å svekke arbeids- eller lønnsvillkår, påpeker Haugli.