Dette bildet fra et sykehjem i Sola kommune har gått viralt. Foto: Helén Meling Langeteig

Sykehjemsmat tar av på Facebook

«Jeg er rasende! Frustrert! Oppgitt!». Facebook-innlegget til Helén Meling Langeteig har tatt helt av i helgen. Nå har også ordfører Ole Ueland (H) engasjert seg.

Lørdag ettermiddag var Langeteig på besøk hos sin mor på et sykehjem i Sola kommune, da det ble servert mat.

På menyen sto det som omtales som «kveldskos», nemlig pølser, potetsalat og brødskiver med smør.

«Jeg er rasende! Frustrert! Oppgitt! [...] Dette er generasjonen som har overlevd krig og vært med på å bygge opp igjen landet til den fantastiske velstanden vi har i dag. Her er belønningen i livets siste fase», skrev Langeteig på Facebook.

NB! Det opprinnelige innlegget har senere blitt endret av Langeteig. Se lenger ned for forklaring.

Innlegget er publisert på Langeteigs åpne Facebook-profil. I skrivende stund har innlegget fått 15.000 reaksjoner, over 7000 delinger og nesten 5000 kommentarer. 

– Maten som ble levert er ikke særlig appetittlig, og dette var ikke et fullverdig, næringsrikt måltid i mine øyne, sier Langeteig til RA.

– I utgangspunktet er dette en bagatell, og det er ingen som dør av dette måltidet. Men jeg synes de fortjener bedre, på bakgrunn av det de betaler og alt de har gjort for landet, sier Langeteig.

Hun har fått en rekke henvendelser de siste dagene, og mandag ettermiddag har hun 135 nye venneforespørsler på Facebook.

– Det har tatt helt av. Jeg er rystet, overveldet og ydmyk over responsen jeg har fått. Jeg velger å tro at jeg har truffet en nerve, og jeg håper dette gjør at eldrepolitikken kommer på bordet og forbedres, for den er aldeles ikke god nok nå, sier hun. 

LES OGSÅ: – Unødvendig å snakke ned storkjøkken

Ingen grønnsaker

I sitt første Facebook-innlegg reagerer hun blant annet på mangelen på grønnsaker og at brød brukes som fyllmasse. 

«Dersom noen flere pårørende ser dette, så ta gjerne kontakt med meg. Dette kan vi ikke akseptere! Dette er uhørt!», fortsetter hun.

Langeteig presiserer at frustrasjonen er rettet mot kommunen, ikke sykehjemmets ledelse og ansatte.

«Personalet og ledelsen er enestående! De er imøtekommende og serviceinnstilt, og yter 150 prosent. Dette er det kommunen som står bak», skriver hun.

Samtidig skriver hun at bildet ikke er representativt for hvordan hun har erfart sykehjemsmat tidligere. 

– Jeg har bare opplevd raushet og imøtekommenhet fra de ansatte, og de er unike mennesker, sier hun til RA.

Tallerkenen med pølser, potetsalat og brød ble levert fra storkjøkkenet på Sola, men ble senere endret av de ansatte på sykehjemmet, ifølge Langeteig. 

– De ansatte la seg i selen for å servere noe bedre, og gikk til innkjøp av grønnsaker og karbonader. Det forandrer likevel ikke det måltidet som ble levert fra storkjøkkenet i utgangspunktet, sier Langeteig. 

– Jeg synes det er fint at bildet har fått så mye oppmerksomhet, og det er kjekt å se engasjementet. Nå håper jeg det leder til noe positivt, legger hun til. 

Kommunen svarer

Sola kommune har merket seg den voldsomme interessen rundt innlegget.

«Engasjementet og kritikken i et innlegg som er mye delt, handler om mangler på grønnsaker og annet næringsrikt tilbehør i en matservering fra kommunens storkjøkken lørdag kveld. Dette er vi enig i», skriver Sola kommune på Facebook. 

Det vises til at et godt måltid på lørdagskvelden skal være «både sunt, fristende og det skal smake godt». 

LES OGSÅ: – Sykehjemsmaten har fått et ufortjent dårlig rykte

«Denne lørdagen manglet dette, og slik skal det ikke være. Vi lover derfor å gå igjennom rutinene for å unngå at dette skjer igjen.»

I samme innlegg skriver kommunen at den mener å ha et godt ukestilbud. Maten til beboere ved sykehjem i Sola kommune lages av Sola storkjøkken, som er eid av kommunen.

Fra og med 1. september 2017 vil en privat aktør ta over for middagstilbudet ved sykehjemmene i kommunen.

– Vi er lei oss

Marthe Berge, kommunikasjonsleder i Sola kommune, sier hendelsen er beklagelig, men ikke representativ for kjøkkendriften i Sola kommune. 

– Planlagt meny fra Sola storkjøkken var pølser med salat og potetmos, men på grunn av sykdom ble det endret til potetsalat og nystekt loff, sier Berge. 

Hun sier maten på bildet kommer fra storkjøkkenet, og at det videre er opp til hvert enkelt sykehjem å tilberede og eventuelt supplere med det tilbehøret de ønsker. 

– Stekt løk og karbonader var sykehjemmets eget initiativ. Vanligvis skal de ikke supplere hele måltider. Men tallerkenen på bildet er ikke representativ, fordi det var ikke den som ble servert.

Berge understreker likevel at dette var en feil fra kommunens side.

– Vi har ansvar for å sørge for god og innbydende mat, og vi er lei oss hvis vi ikke har gjort det. Denne saken skaper mye følelser, og vi ønsker gjerne en debatt velkommen, men dette bildet gir ikke et godt grunnlag for debatt. Men vi skal gå gjennom våre rutiner, og denne gangen var det vår feil, og det beklager vi, sier Berge. 

Endret innlegget

I lys av de nye opplysningene har Langeteig endret sitt opprinnelige innlegg. Hun takker også kommunen for oppklaringen.

«I går fikk jeg informasjon om at de ansatte som var på jobb ved sykehjemmet lørdag kveld hadde skaffet karbonader med løk og noe grønnsaker, i tillegg til maten som jeg la ut bilde av. Så da ble tallerkenen seende annerledes ut enn på bildet. Tusen takk til dere for «redningsaksjonen»», skriver hun.

Samtidig opprettholder hun deler av kritikken, fordi maten som ble levert fra Sola storkjøkken var «uakseptabel, utilstrekkelig og ikke et sammensatt, fullverdig måltid. Som kommunen har lovet at det skal være.» 

Ordføreren beklager

Sola-ordfører Ole Ueland (H) har også tatt del i debatten om matserveringen ved kommunens sykehjem.

I et innlegg på Facebook skriver han at han er enig i at nevnte kveldsmåltid lørdag kveld ikke var godt nok.

«Vi må bare beklage. Dette er nå grepet fatt i for å unngå at det skjer igjen.»

RA har forsøkt å få ytterligere kommentarer fra Ueland. Han opplyser i en sms at han ikke har anledning til å kommentere.

LES OGSÅ: Eldreomsorgens hete potet