Nyheter

Sykehjemskøen i Stavanger: – Valgkamputspill av SV

Frp lovte før valget å arbeide for å fjerne sykehjemskøene, men Sissel Stenberg kaller nå SV-krav om å bruke 6. etasje på Lervig for «valgkamputspill».

Stavanger SV og Senior Norge avdeling Rogaland krever at Stavanger kommune raskt tar i bruk de 26 sengeplassene i den ubrukte, sjette etasjen på Lervig sykehjem.

– Dette er et rent valgkamputspill fra SVs side, sier Sissel Stenberg, som representerer Frp i kommunalstyret for levekår.

– Vi arbeider med å fylle opp 6. etasje, i samarbeid med Domkirkens sykehjem. Jeg regner med at det vil være på plass i løpet av noen måneder. Dette vet SV at vi jobber med,   men det er jo valgår i år, sier Stenberg.

– Er du som Stavanger Frps fremste helsepolitiker fornøyd med at det tross lange ventelister står 26 ledige sykehjemsplasser i en hel etasje på Lervig sykehjem?

– Denne etasjen arbeider vi med å få fylt opp raskt, i samarbeid med Domkirkens sykehjem, og plassene vil nok være tatt i bruk i løpet av noen uker eller måneders tid.

ddd

RAs papirutgave 21. februar.

62 i kø nå

– Det var ved årsskiftet uansett 62 alvorlig syke personer uten langtidsplass i Stavanger. Hvorfor tas da ikke Lervig-plassene i bruk, behovet er jo helt klart til stede?

– Selv om plassene står ledige, er det ikke penger på driftsbudsjettet. Pasientene til Lervig skal flyttes over fra Domkirkens sykehjem.

– Dere har med andre ord ikke prioritert å få bort sykehjemskøene?

– Eldreomsorg er prioritert av Frp, og vi er ikke fornøyd med at det er 62 i sykehjemskø, men det må veies opp mot andre oppgaver, for eksempel barnevern. Så langt har vi ikke funnet disse midlene.

– Stavanger Frp gikk vel til valg på at dere ville fjerne sykehjemskøene i byen?

– Vi har vel ikke akkurat brukt de ordene, og vi er opptatt av en god eldreomsorg. Problemstillingene er sammensatte. Disse pasientene får andre heldøgns tjenester, er på korttidsopphold eller får annen faglig forsvarlig hjelp i hjemmene.

– Pasientene får tilbud som uansett koster mye penger, uavhengig av hvilke budsjetter pengene tas fra. Hvorfor gir dere ikke pasientene et tilbud der de medisinsk sett hører hjemme?

– Det er ingen quick fix. Eldreomsorg er et sammensatt område, og vi greier aldri å bygge oss ut av problemet med sykehjemskøer. Dette handler om statlige rammer, om hvilken utskrivningspolitikk sykehusene står for, om svingdørspasienter, og om hvilke krav og forventninger som stilles, sier Stenberg.

– Ingen får køene bort

Hun er tidligere helsedirektør i Stavanger kommune, og arbeidet med blant annet sykehjemskøer administrativt i 13 år i perioden 1987–2000.

– Det er mye de samme problemene vi arbeidet med den gang, som vi arbeider med i dag. Uavhengig av hvilke partier som har styrt Stavanger, så har ingen klart å få bort ventelistene, sier Stenberg.

Hun peker på at selv om det settes inn nok penger, står ikke helsepersonell i kø.

– Stavanger kommune, andre kommuner, Stavanger universitetssjukehus og andre står overfor de samme rekrutteringsproblemene, det er et spørsmål om det er nok kvalifiserte sykepleiere, og det handler også om utdanningskapasitet, sier Stenberg.

Ps: Fra Stavanger Frps valgbrosjyre og valgprogram 2015-2019: «Arbeide for at ingen skal stå på venteliste for å få sykehjemsplass, ved å ha full sykehjemsdekning, tilstrekkelig med omsorgsboliger og andre boformer. Det samme gjelder for dagsenterplasser». 

– For lettvint, Stenberg

Stenbergs SV-kritikk får Eirik Faret Sakariassen til å reagere.

– SVs engasjement i Lervig-saken er basert på initiativ fra Senior Norge. Stenberg bør være mer opptatt av problemene i eldreomsorgen i Stavanger enn å ta SV. Det er for lettvint å skyve vekk problemet med manglende sykehjemsplasser med at SV kommer med såkalt valgkamputspill, sier Faret Sakariassen til RA.

Han mener Frp må ta de politiske valgene som skal til.

– Sissel Stenberg er nestleder i kommunalstyret i levekår, og har, sammen med de andre flertallspartiene som styrer budsjettene og prioriteringene i Stavanger, ikke klart å gjøre noe med ventelistene i eldreomsorgen. Flertallspartiene har derimot kuttet, i 2018 ble det redusert med 17,5 millioner kroner i driftsbudsjettene, penger som kunne gått til flere ansatte eller bedre mat for de eldre, sier SVs gruppeleder og ordførerkandidat.

Han ønsker å øke eiendomsskatten for å gi bedre eldreomsorg.

– I de rødgrønne partienes alternative budsjetter øker vi pengepotten til drift, og setter av penger til planlegging av nytt sykehjem. I SV er vi også klare på at vi vil øke eiendomsskatten noe for dem som har de dyreste husene i Stavanger. Frp må bestemme seg: Vil de ha en bedre eldreomsorg, eller vil de ha reduserte offentlige budsjetter?

Han bemerker også at Stenbergs kritikk har et «på seg selv kjenner man andre»-preg.

– Å kalle et politisk engasjement for valgutspill er å nedvurdere politisk arbeid. Bare i de siste dagene har Frp engasjert seg mot innvandring, og i kampen mot mindre kriminalitet, og Frps gruppeleder Christian Wedler engasjerer seg eksempelvis i Hanne Hjorteland-saken. Er dette valgkamputspill, det, da, eller er engasjement? Det kan ikke være slik at ethvert politisk engasjement blir avfeid som valgkamputspill, sier Faret Sakariassen.

– Gi folk de plassene de trenger

Ap gir SV og Senior Norge full støtte og ber flertallspartiene ta ansvar for at alvorlig syke pasienter i Stavanger får den sykehjemsplassen de faktisk trenger.

– Jeg tok opp de ledige plassene på Lervig i forrige budsjettrunde. Dette handler om å gi de som trenger det en sykehjemsplass, i stedet for å flytte folk rundt i systemet, sier Arnt-Heikki Steinbakk, Aps fraksjonsleder i kommunalstyret for levekår, til RA.

I gårsdagens avis viste levekårsstyrets leder leder Kåre Reiten (H) til at det ville ført til anslagsvis 30 millioner kroner i ekstra driftskostnader for kommunen hvis Lervig hadde vært fylt opp helt fra dag én.

– Summen er en helt annen. For det første: De som bor på langtidsplass på sykehjem, betaler en ikke ubetydelig del i egenandel. Dessuten yter kommunen også nå en rekke tjenester til alvorlig syke mennesker, enten gjennom mye bruk av hjemmesykepleie eller andre tjenester, sier Steinbakk.

– Arnt-Heikki har et poeng, det totale betøpet er ikke så høyt. Mitt anslag var basert på at en sykehjemsplass koster drøyt en million årlig, men med egenandeler, og for eksempel  mindre til hjemmesykepleie er det reelle er nok nærmere 15 millioner kroner enn 30 millioner. Uansett er dette millioner som nå ikke er på plass i  budsjettet, svarer Reiten.

Ulike budsjetter

Han er med på at det vil medføre økte driftsutgifter på sykehjemsbudsjettet, men mener at én effekt vil være reduserte utgifter på andre budsjetter.

– Det er i stor grad snakk om å omprioritere mellom ulike budsjettposter. Uansett: Det handler om å gi pasientene det tilbudet de har krav på og som de trenger. De som står på ventelisten, står der fordi de trenger en slik plass, sier Steinbakk.
Ingrid Kristine Aspli (SV), som sitter i kommunalstyret for levekår, mener behovet er langt større enn de 62 som nå står på venteliste og har fått innvilget fast sykehjemsplass.

– Hvor mange har søkt om fast sykehjemsplass i Stavanger, men som likevel har fått avslag? Dette er også personer som trenger hjelp, sier Aspli.

Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, opplyser til RA at det i 2017 var 390 søkere til sykehjemsplass i Stavanger, og det ble gitt 15 avslag. I 2018 var det 372 søkere, og det ble gitt 21 avslag.

Kåre Reiten påpeker antall personer som står på venteliste for fast sykehjemsplass er blitt redusert i Stavanger i den siste oversiktene. Ved årsskiftet var det 62 på venteliste, mens det ett år tidligere var 69 på venteliste. 31. august 2018 var det 83 personer på venteliste for langtidsplass.

LES OGSÅ:70 syke i kø – 26 senger står tomme 

Tallene:

Ventelistetall for antall brukere som venter på langtidsplass i sykehjem, Stavanger:

31. desember 2018: 62 (13 uten heldøgnstilbud, 43 med korttidsplass på sykehjem, 6 med heldøgnstilbud i annen institusjon, for eksempel aldershjem, bofellesskap, sykehus eller annet)

31. august 2018: 83 (21 uten heldøgnsplass, 52 med korttidsplass på sykehjem, 10 med heldøgnstilbud i annen institusjon)

30. april 2018: 69 (14 uten heldøgnstilbud, 40 med korttidsplass på sykehjem, 15 med heldøgnstilbud i annen institusjon)

31. desember 2017: 74 (19 uten heldøgnstilbud, 47 med korttidsplass på sykehjem og 8 med heldøgnstilbud i annen institusjon)

31. august 2017: 73 (11 uten heldøgnstilbud, 56 på korttidsplass på sykehjem og 6 med heldøgnstilbud i annen institusjon).

Det er Stavanger kommune som oppgir tallene. Tallene varierer blant annet fordi antall langtidsplasser på ett tidspunkt var redusert på grunn av renovering av bad på beboerrom. Renovering har også gitt mindre endringer mellom korttids- og langtidsplasser. Dessuten var det i siste del av desember 2018 avviklet en del korttidsplasser for å forberede flyttingen til Lervig i januar 2018.

Mer fra Dagsavisen