Dennis Sveum nevner andre Oilers-legender som Juha Kaunismäki, Lars Peder-Nagel og Snorre Hallem når han skal snakke om sin egen karriere. Han beskriver Christian Dahl-Andersen som udødelig, men med over 400 kamper nærmer han seg kraftig selv. Foto: Pål Karstensen

Sveum stolt over å ha passert 400 kamper

Dennis Sveum er ydmyk over å ha passert 400 seriekamper for Oilers, men ønsker ikke å ta igjen klubblegenden Christian Dahl-Andersen på toppen av adelskalenderen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Da Dennis Sveum først kom til Oilers i 2007 hadde han aldri sett for seg at han skulle passere 400 seriekamper eller vinne så mye som han har gjort.

– 400 kamper i serien er et høyt nummer, og tar du med alle de andre kampene blir tallet fryktelig høyt. Jeg er ydmyk og stolt over å ha passert 400 kamper, spesielt med tanke på den skadehistorikken jeg har hatt, forteller Sveum til RA.

LES OGSÅ: Debutantshow sikret nærmest gullet

Tenker ikke på klubbrekorden

For det er ikke den kroppsdel den solide Oilers-backen ikke har skadet.

– Alle hockeyspillere får skader, og kjemper seg igjennom dem. Jeg har hatt en del alvorlige skader, og har vært gjennom mange operasjoner, men har likevel ikke gått glipp av mange kamper. Å spille over 40 kamper sesongen med det skadeomfanget jeg har hatt er jeg stolt av, sier Sveum.

På toppen av adelskalenderen troner Christian Dahl-Andersen med 531 kamper. Selv om han har to år igjen av kontrakten, og på langt nær føler seg ferdig er det en rekord han nesten ikke har lyst å ta.

– På samme måte som jeg ikke hadde et mål om å spille 400 kamper, har jeg ikke satt meg et mål om å ta den rekorden. Christian er en udødelig klubblegende her i Oilers, og jeg lever fint med at han får ha den til evig tid, sier Sveum.

LES OGSÅ: Rapporterer ikke Tenute etter Sveum-takling

Hyller Oilers-trio

Sammen med Juha Kaunismäki, Lars Peder-Nagel og Snorre Hallem har  CDA og Sveum vært de store kontinuitetsbærerne.

– Jeg har vært utrolig heldig som har spilt med de tre beste mannfolkene som finnes, da jeg lærte så mye av dem både ubevisst og bevist om hockey og livet både på og utenfor banen. Jeg setter utrolig stor pris på den tiden jeg fikk spille med dem, sier Sveum som mener at det har formet hvordan han er som leder for yngre spillerne.

Etter ti år i Stavanger, kan han heller ikke se for seg at han ikke forblir siddis også videre.

– Jeg har samboeren og familie her, og du skaffer deg en god del venner og et liv på ti år. Selvfølgelig har jeg familie og venner også i Oslo og Lillehammer, men jeg kan ikke se for meg å flytte fra Stavanger, forteller han.

LES OGSÅ: Oilers tok et stort steg mot nytt gull

– Litt rart å ha Pål som sjef

Til tross for at de ses hver dag, er det også lagkameratene han omgås mest i hverdagen utenfor hockeybanen.

– Livet i Stavanger er egentlig veldig rolig og fint. Det går i hockey hele året, noe jeg er fornøyd med, og du får et samhold med de du deler garderobe med som er veldig sterkt. Så på fritiden blir det til at vi tar en kaffe sammen, spiser middag sammen eller gjør noe annet enn å spille hockey sammen, forteller Sveum.

Med seg på reisen har han også hatt Oilers-trener Pål Gulbrandsen, som han spilte med i sin første sesong i klubben.

– Jeg må innrømme at det er litt rart å ha han jeg pleide å sitte sammen med i garderoben som sjef, men Pål har opparbeidet seg en respekt i garderoben etter åtte år som assistant. Den har vært helt nødvendig for han, og han har taklet overgangen veldig godt, sier Sveum.

LES OGSÅ: Sveum ser på OL-plass som energiboost før CHL

Oilers viktigere enn OL

En som også har hatt en stor betydning for Sveums karriere er Petter Thoresen. Først som Oilers-trener og nå som landslagstrener.

– Det var Petter som fikk oss til å dra i samme retning, og som fortalte oss hva vi skulle gjøre for å bli best. Han har helt klart spilt en avgjørende rolle, og kjenner meg bedre enn noen, sier han.

Sveum var blant Thoresens mest betrodde menn i Oilers, og er det nå også på landslaget.

– Det å representere landet ditt i et mesterskap er utrolig stort, og bare det å vinne OL-kvaliken var helt utrolig. OL er bare hvert fjerde år med alle de beste spillerne, så jeg kommer nok til å legge litt ekstra i sommertreningene i år. Samtidig er det viktigst å prestere godt i hverdagen for Oilers, sier han om OL-mulighetene.

LES OGSÅ: Sveum fikk VM-debuten i stortap

Gulbrandsen tror Sveum kan ta klubbrekorden

Oilers-trener Pål Gulbrandsen spilte én sesong med Sveum på slutten av hans karriere, og har vært med på reisen siden han kom. Han kan ikke få fullrost den solide backen nok.

– Jeg synes han har vært helt strålende for klubben helt siden han kom. Han har bare vokst og blitt bedre med årene, og er blant de viktigste spillerne vi har i klubben. Han er alltid på jobb, kommer tidlig og er blant dem som jobber hardest. Han er rett og slett en hedersmann, som går i bresjen for å vise de nye spillerne hva det å spille i Oilers går ut på, forteller Gulbrandsen.

LES OGSÅ: Oilers i sluttspillmodus cruiset inn til 6-1

Han ser ingen grunn til at Sveum ikke skal ta CDAs rekord.

– Dennis er blant de absolutte lederne i klubben, og skrev ny kontrakt i fjor. Jeg ser ingen grunn til at han ikke skal kunne spille her i mange år til. Han er en umåtelig viktig kontinuitetsbærer, sier Oilers-sjefen.

CDA selv tror rekorden kan ryke

Dahl-Andersen selv mener også at Sveum har gode muligheter til å ta hans klubbrekord.

– Det er ikke verdens undergang hvis den rekorden ryker, og jeg kan ikke holde på til evig tid. Han er litt yngre enn meg, så han har alle muligheter, sier Dahl-Andersen og fortsetter:

– Dennis er en bunnsolid back du alltid kan stole på. Han har en veldig god førstepass, som er den viktigste egenskapene jeg mener en back bør ha, og er utrolig viktig for oss, sier «CDA».

LES OGSÅ: – Er ikke uberørt av motgangen