Rogaland LOs ungdomssekretær Solfrid Lerbrekk (SV) og Rogaland LOs distriktssekretær Øystein Langholm Hansen (Ap) deler arbeidsplass og felles syn: En ny Solberg-regjering overlever ikke hele valgperioden.

SV-Solfrid trumfet «sjefen» i stortingskampen

SVs unge stjerneskudd er klar for Stortinget, mens Rogaland LOs mektigste ligger an til å miste plassen.

LOs distriktssekretær Øystein Langholm Hansen måtte konstatere kamp til nær skrevet siste stemme, mens LOs ungdomssekretær Solfrid Lerbrekk, også plassert i Folkets Hus på Løkkeveien, var trygg på stortingsplass allerede seint mandag kveld.

– Det er rett før «eg fyre» henne. Jeg hadde plassert flytteesker utenfor kontoret mitt, men nå kan jeg vel plassere dem bort til henne, meldte Hansen galgenhumoristisk fra trappen utenfor Folkets Hus.

– Men, nei, jeg er selvsagt svært glad for at Solfrid fikk stortingsplass, legger han til.

Den 26 år gamle Lerbrekk er relativt fersk i partipolitisk sammenheng.

– Jeg fulgte valgkvelden med spenning og glede, helt fra valgdagsmålingen med de gode SV-tallene kom, men turte ikke være sikker før nærmere midnatt. Jeg er stolt over partiet mitt, men med borgerlig flertall er det en seier med bismak, sier Lerbrekk.

– Ingen Oslo-jente

Nå venter Stortinget.

– Veldig nytt og uvant. Jeg tror det blir greit, men jeg kommer nok aldri til å bli noen Oslo-jente. Håper ikke det! Det blir mye reising. Kjæresten min skal holde til på Sørlandet, hun er derfra. Vi har kjøpt gård der, og skal ha et nytt kollektiv. Hun er barnevernspedagog, vi satser på turnusjobbing, og hun kommer nok på besøk, sier Lerbrekk. 

– Hva er årsaken til SVs vekst?

– Grundige forberedelser med klare hovedsaker, og hvordan vi skulle kommunisere dem ut.

– Hvilken stortingskomité vil du helst sitte i?

– Næring er spennende, men der har vi allerede en god mann i Torgeir Knag Fylkesnes. Partiledelsen avgjør.

– Hva blir viktigst framover?

– SV trengs fordi den skjeve fordelingen mellom folk i Norge blir større og større, og miljøpolitikken har stått på stedet hvil med de blåblå.

Nå ser bondejenta og fagarbeideren fram til å supplere Stortingets hær av økonomer, advokater og statsvitere.

– Stortinget har en bra fordeling i alder og kjønn, og det er ingenting galt med økonomer, advokater og statsvitere, men det er en skjev fordeling, sammenlignet med hvordan Stortinget representerer folket som helhet, sier Lerbrekk til RA. 

– Ikke fire Erna-år

– Solberg har et dårligere parlamentarisk grunnlag nå enn for fire år siden. Tror du en ny Solberg-regjering blir sittende i hele fire år?

– Nei, Jeg tror ikke de sitter i fire nye år. Jeg tror og håper at KrF vil gjøre det vanskelig. Hareide har da også sagt at han ikke ønsker Frp med, og KrF vil øke barnetrygden, ikke ønsker store skattelettelser til de rikeste, og vil ha flere lærere i skolen, saker også SV støtter, sier Lerbrekk.

Langholm Hansen er enda klarere på sin oppfatning om en nye Solberg-regjerings manglende levedyktighet.

– Om en slik regjering kan vare fire år? Jeg skal være veldig klar til politiker å være: Helt klart nei. KrF har kjørt seg opp i et hjørne, og en regjering med Frp, med Listhaug og kompani, vil stå for langt unna de verdiene KrF står for, sier Langholm.