Susanne Andersen tok bronsemedaljen under juniorkvinnenes fellesstart i Doha-VM i fjor, og da hun skal i aksjon på U23-rittet i Herning på fredag har ungjenta enda høyere ambisjoner. Foto: Per Erik Mæhlum / Norges Cykleforbund

Susanne har medaljeambisjoner

Susanne Andersen står i spissen for et norsk lag i sykkel som har gode medaljemuligheter på flere øvelser.

Følg RA Sporten på Facebook!

Det er nemlig ikke bare Alexander Kristoff av de lokale som kjemper om å bli europamester den kommende helgen. Det gjør også i aller høyeste grad Susanne Andersen.

– Jeg tror vi har ganske gode sjanser, selv om vi bare stiller med tre på laget. I og med det er løype der det kan komme sidevind, er det ingen stor ulempe å være et mindre lag, og jeg er vant til å gjøre mye arbeid selv. Derfor tror jeg sjansen min for å komme på pallen er stor, sier 19-åringen til RA.

LES OGSÅ: Seks lokale til sykkel-EM

Gode muligheter

Andersen, som er ett av Norges største sykkeltalenter, skal delta i U23-klassen og reiste onsdag ned til Danmark foran fredagens U23-ritt.

– Jeg har langt større sjanser i EM enn i VM, både fordi konkurrentene er yngre, og fordi at de aller beste i verden er med i VM. Der må målet bli å komme inn i finalen best mulig, og så se hvor sterk man er målt opp mot de aller beste, sier Andersen.

Men der de største navnene på herresiden glimrer med sitt fravær i år, er de aller beste kvinnene på startstreken.

– På damesiden er alle de beste med, og jeg tror damene satser mer på EM enn det herrene gjør. Også i U23-klassen er det god motstand, men det er også noen av de beste som velger å sykle i eliteklassen, forteller Andersen.

LES OGSÅ: To gull til Stavanger i sykkel-NM

Høy prestisje

Selv om det bare er andre gang EM blir arrangert i eliteklassen, har Andersen allerede syklet EM flere ganger.  

– Når du er junior møter du alle de beste i Europa, og det er stort å sykle et mesterskap uansett. Det er også veldig høy prestisje i å vinne U23-klassen. Selv om vi ikke har noen U23-ritt for damer og dermed ikke får vist fram EM-trøyen hvis du vinner, sier hun.  

Det er nemlig ingen mellomstasjon fra juniorklassen til seniorklassen i kvinnesykling, og det er bare i mesterskap at det finnes en U23-klasse.

– På damesiden er det en veldig brå overgang fra junior- til seniorklassen. Det er ikke alle som takler den like bra, men jeg føler at det har gått bedre og bedre for meg ut over i sesongen etter at jeg slet med en skade på starten av året som ødela litt av sesongstarten, sier Andersen.

LES OGSÅ: Ny topplassering for Andersen

Trygt kort

Med seg i U23-klassen har hun lagvenninne Ingvild Gåskjenn og Malin Eriksen fra CK Victoria.

– Ingvild kjører jeg med i Hitec, og Malin har jeg også kjørt med på landslaget, så jeg kjenner dem ganske godt. Vi har ikke diskutert taktikk, men jeg har den beste spurten og de beste resultatene, så det tryggeste kortet er å spille på meg, sier hun.

Det er også landslagssjef Stig Kristiansen beredt til å gjøre.

– Vi gleder oss over at Susanne viser god form og tok en fin tredjeplass på siste etappe i BeNe Ladies Tour. Løypen i EM passer henne og vi håper på et godt resultat til tross for at hun er første års U23-rytter, sa han da laguttaket var klart.

LES OGSÅ: Sykkeltalentet som elsker å skeie ut med is