Nyheter

SUS tar grep før de skal i nytt bygg: – Endrer rutiner

Nye rutiner innføres i to avdelinger ved SUS. Målet er at rutinene i alle avdelingene ved sykehuset skal forbedres før de flytter til Ullandhaug i 2023.

Rutinene skal endres, pasienten skal være i fokus, og ansatte skal få en mer effektiv hverdag. De nye rutinene kaller de ansatte på sykehuset for «2023-metoden,» da det er rutinene og arbeidsmetoden de skal ta meg seg inn i det nye sykehuset på Ullandhaug i 2023.

Fredag feiret avdeling 6D og 6E «kickstart» av 2023-metoden med kake og taler på morgenkvisten.

– 2023-metoden er en ny måte å jobbe på fordi det nye sykehuset er bygget på en annen måte enn det er i dag. Derfor har vi sett på løsninger vi kan endre på her på sykehuset for å se hvordan vi kan implementere det på det nye, sier seksjonsoverlege Mehdi Rezai til RA.

Han forklarer at på det nye sykehuset vil det være enerom for alle pasientene, og de kan tenke på nye måter for å effektivisere hverdagen.

– Vi har gått gjennom hvordan alt foregår, og vi har funnet måter å effektivisere våre arbeidsmåter. For eksempel har vi endret rutinene for visitt, sier Rezai.

LES OGSÅ: Pop-up søyleproduksjon ved det nye sykehuset: – Mange fordeler. 

– Pasient i fokus

De nye rutinene skal sette pasienten i fokus.

– Fordelen for pasienten er at pasienten blir enda mer i fokus, og får være mer med å bestemme eget løp. De blir og nå fra starten av kjent med teamet som skal behandle dem i løpet av det oppholdet de har, sier Rezai.

En pasienttavle er ett av verktøyene som følger med 2023-metoden. Det er en tavle som henger på rommet til pasienten, som gir de oversikt over planlagte behandlinger og undersøkelser, og rutiner på avdelingen. På tavlen er det også en oversikt over hvem som er ansvarlig lege og sykepleier. Dette skal gi pasienten forutsigbarhet og skape trygghet.

Rezai viser også til at de nye rutinene gjør at de ansatte får gjort alt de skal gjøre mens de er inne hos pasienten.

– Når vi går ut av rommet er vi ferdige med det vi skal gjøre, for eksempel er alle bestillinger av undersøkelser gjort der og da, og vi slipper etterarbeid.

Det er takket være en mobil arbeidsstasjon, altså en tralle som inneholder medisiner, småutstyr og PC som pleierne og legene tar med inn til pasienten. Dette gjør at personalet kan føre inn opplysninger i journalen til pasienten der og da, og slipper å bruke tid på etterarbeid.

LES OGSÅ: Slik digitaliseres sykehuset.

– Over all forventning

I flere måneder har et team av ansatte ved SUS og andre fagfolk gått gjennom rutiner og hvordan alt fungerer, og funnet ut hva som skal endres. Nå har startskuddet gått for å sette rutinene på prøve i virkeligheten.

– Vi synes det har gått veldig fint, men det er alltid mye å sette seg inn i når man starter et nytt prosjekt, og det skaper alltid litt frustrasjon i begynnelsen. Ting blir plutselig ikke gjort på den måten du er vant med å gjøre det i mange år, men alt i alt så har det gått veldig bra. Alle har vært veldig motiverte. Jeg synes faktisk at det har gått over alle forventninger, og sluttresultatet synes jeg har blitt veldig bra. Vi er fornøyde med det. Men vi jobber med det daglig, og vi skal bli enda mer rutinerte på dette, sier Rezai.

LES OGSÅ: Godt i gang med det nye sykehuset.

– Må forberede i god tid 

Grunnen for at to avdelinger allerede er i gang med å endre rutinene tilpasset nybygget på Ullandhaug, er at alle avdelingene må være klare innen flyttingen starter.

– Vi er pilot sengepost for dette prosjektet. Vi vil starte tidlig med dette, for å få gode løsninger til og trene på dette, sier Rezai.

Han legger til at det også er viktig å starte tidlig med disse endringene, fordi at de andre avdelinger etter hvert også skal starte med det.

– Vi blir en standard for hvordan ting skal gjøres, men rutinene må selvfølgelig tilpasses til de forskjellige avdelingene. Derfor trenger man litt tid til å komme godt inn i rutinene før man starter på det nye sykehuset.

Det er likevel noen utfordringer knyttet til det å ta i bruk rutiner som er tenkt til det nye sykehuset, før flyttingen har skjedd.

– Det nye sykehuset er ment at skal være enerom for alle pasienter, det har vi ikke nå. Alle løsningene er beregnet for at pasienten skal være enerom, så vi møter litt utfordringer i forhold til det.

Mer fra Dagsavisen