Nyheter

SUS har hatt suksess med tilbud om digitale lærings- og mestringskurs

Stavanger universitetssjukehus har hatt suksess med å tilby pasienter og pårørende videokurs.

Lærings- og mestringssenteret ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) måtte tenke nytt da pandemien kom.

Vanligvis har de opplæring hvor man møtes i grupper fysisk, men på grunn av koronasituasjonen er løsningen blitt videokonferanser.

Siden 11. mai og ut juni har 165 pasienter og pårørende vært med på 13 digitale kurs for 11 ulike diagnosegrupper.

– Vi trodde det skulle være vanskeligere enn det egentlig var. Det er helt fantastisk hvor kjapt alle fagfolkene som var involverte for å få de digitale kursene for pasientene opp å gå, klarte å omstille seg, sier Kari Fredriksen, leder ved Lærings- og mestringssenteret, til RA.

LES OGSÅ: Treningssentrene melder om medlemsvekst

Ekstra arbeid

Hun roser de ansatte for å innsatsen, og påpeker at det er noe helt annet å ha kurs og undervisning digitalt, kontra i fysiske grupper.

– Når man gjør dette digitalt går man glipp av de små spontane reaksjonene, for eksempel. De ansatte har rett og slett endret måten de underviser på, med helt nye undervisningsopplegg, sier Fredriksen.

Hun nevner at SUS er det eneste sykehuset i landet som har fått dette til, og takker Helse Vest IKT for god hjelp.

Fredriksen forklarer at det er mye ekstra arbeid rundt det å tilby lærings- og mestringskurs på nett.

– Det er mange ting folk gjerne ikke tenker på. For eksempel må vi passe på at alle pasientene klarer å logge seg på og komme seg inn på videokonferansen. Det kan bety at vi må ta en del telefoner og veilede pasientene, noe som kan være tidkrevende. Det er i tillegg mange småting, som å passe på at alle har bilde og lyd og så videre, forklarer Fredriksen.

LES OGSÅ: 1 million flere togpassasjerer på Jærbanen

Positive tilbakemeldinger

De ansatte ved Lærings- og mestringssenteret har fått veldig positive tilbakemeldinger på de digitale kursene, fra pasienter og pårørende.

– Til tross for at noen synes det var skummelt i starten, så fikk de gjort det, og kjent på at det gikk bra, sier Kari Fredriksen.

Lærings- og mestringssenteret har som mål å gi god undervisning til pasienter og pårørende om hvordan det er å leve med ulike diagnoser.

– Opplæring av pasienter og pårørende er en av fire hovedoppgaver sykehuset har. Vi er lovpålagt å gjøre dette, så det er ikke noe vi kan sette til side til tross for en pandemi, sier Fredriksen.

Hun påpeker at det å ha god helsekompetanse gjør at man klarer å håndtere sykdommen sin bedre, og at man kan leve bedre med diagnosen og behandlingen.

– Vi har både fagfolk med høy og god kompetanse, og vi har pasienter som har levd godt og lenge med sykdommen sin, som deler sin erfaring og kunnskap. På den måten får pasientene våre både brukerkunnskap og fagkunnskap samtidig, sier Kari Fredriksen.  Hun tror og håper at lærdommen fra de digitale løsningene kommer til å videreutvikles og brukes videre, i kombinasjon med fysiske møter, også etter koronaperioden.

Mer fra Dagsavisen