Streikefaren er over – for nå

Etter å ha forhandlet åtte timer på overtid bestemte partene seg for å ta pause – frem til 4. september.

Dermed blir det ingen streik i dag.

– Etter forslag fra mekleren ble partene enige om å ta en pause i meklingen for Avinor AS og Avinor Flysikring AS for å diskutere krevende spørsmål knyttet til overenskomstrevisjonen 2018. Ny meklingsfrist blir tirsdag 4. september ved midnatt, heter det i en melding fra Riksmekleren fredag morgen.

– Så lenge meklingen ikke er avsluttet, vil heller ikke en streik kunne iverksettes. En eventuell streik vil dermed først kunne ha oppstart fra onsdag 5. september, heter det i meldingen.

Meklet siden torsdag

LO Stat, YS Spekter og Spekter har sittet i mekling siden torsdag formiddag, uten å klare å bli enige. Nå er meklingen satt på pause. Ny frist er 4. september, og en eventuell streik vil dermed først være et faktum 5. september.

– Etter forslag fra mekleren ble partene enige om å ta en pause i meklingen for Avinor AS og Avinor Flysikring AS for å diskutere krevende spørsmål knyttet til overenskomstrevisjonen 2018,

Det vanskeligste spørsmålet er etter alt å dømme om de ansatte fortsatt skal ha rett til å forhandle om pensjon også i framtida.

Faren over – til september

Dermed er streikfaren på norske lufthavner over for denne gang

Forhandlingene skal etter planen fortsette 4. september.

Dermed kan mange passasjerer puste lettet ut, for om det hadde blitt streik ville lufthavnene i Stavanger, Haugesund, Alta, Svolvær, Sandnessjøen, Honningsvåg, Sandane og Rørvik innstillt all flytrafikk fra klokken 10 fredag.

I Stavanger ville også offshore-trafikken blitt stoppet av en streik.

Til sammen var 240 personer klar til gå ut i streik hvis det ikke ble enighet i meklingen. LO Stat har tatt ut 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), og YS Spekter har tatt ut 44 medlemmer i Delta Luftfart. Disse kan fremdeles bli tatt ut – men ikke før etter sommere.

FAKTA: Dette skjer ved en streik

LO Stat vil ta ut 196 medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL) og YS Spekter vil ta ut 44 medlemmer i Delta Luftfart i streik fra klokken 10 fredag hvis det ikke blir enighet under meklingen.

Disse lufthavnene kan ikke avvikle trafikk:

* Alta lufthavn (19 fra NTL, 3 fra Delta)

* Haugesund lufthavn (17 fra Delta)

* Honningsvåg lufthavn (10 fra NTL)

* Rørvik lufthavn (9 fra NTL)

* Sandane lufthavn (11 fra NTL)

* Sandnessjøen (15 fra NTL, 1 fra Delta)

* Stavanger lufthavn (81 fra NTL, 9 fra Delta)

* Svolvær lufthavn (8 fra NTL, 5 fra Delta)

Ved disse lufthavnene blir det tatt ut ansatte i streik, men trafikkavviklingen vil fortsette:

* Bodø kontrollsentral (2 fra Delta)

* Harstad/Narvik lufthavn (1 fra Delta)

* Oslo lufthavn (25 fra NTL, 4 fra Delta)

* Avinor flysikring (4 fra NTL)

* Avinor hovedkontor (14 fra NTL)

Kilde: LO Stat/Delta/Avinor