Strategiske forvirringer i Viking?

KOMMENTAR: Hvordan passer Vikings nye indiske flørt inn i strategien om at klubben skal gjenreises med bruk av egenproduserte lokale spillere?

Følg RA Sporten på Facebook!

Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen, var før jul på rundreise i India. Der traff han sentrale personer både i forbund og i klubber. Resultatet er nå at landslagsmannen Lallianzuala Chhangte (21) skal vise seg fram.

Reaksjonene kom selvsagt på direkten. Både i sosiale medier, og i de svært fotballorienterte kretsene jeg til daglig vanker, var skepsisen stor.

«Har han funnet en cricketspiller nå?» «Skulle ikke Viking utvikle egne spillere»? Den indiske kyllingprodusenten Venkys eierskap i Blackburn trekkes også selvsagt fram.

LES OGSÅ: Bekreftet: Inder kommer på prøvespill

Det kan godt være at spilleren, med det forlokkende kjælenavnet «Zola», ikke er i nærheten av å være god nok for Viking. Det vet vi ikke før vi har sett ham. Det er også verdt å bemerke at klubben allerede har godt med kantspillere i troppen.

At dette er et fullstendig skudd i blinde tror jeg likevel ikke. Husk at India har en engelsk landslagssjef og en assistenttrener fra Haugesund. Det er fullt mulig å få referanser.

Samtidig går det aldeles utmerket å sjekke ut en inder samtidig som en snakker om at veien opp for Viking er gjennom egenproduserte lokale spillere. Klubbens masterplan er ikke endret. De har hele tiden operert med et mål om at stallen skal være 50 prosent lokal, 30 prosent nasjonal og regional – og at de siste 20 prosentene skal være krydder utenfra.

Så er det viktig å ha i mente at fotballmarkedet er dynamisk. Spillere Viking kunne hente fra Island for 500.000 kroner for fem år siden går gjerne for fem ganger den summen til større utenlandske klubber nå. Europas speidere har for lengst fått øynene opp for mentaliteten på sagaøyen etter landslagets formidable suksess.

LES OGSÅ: Viking har tilbudt indisk kantspiller prøvespill

Da må man selvsagt se på andre løsninger. Jeg tror ikke Viking vil doble budsjettene sine med draktsalg i India med det første. Men vi snakker om et av verdens mest folkerike land her. Det er samtidig billig og engelsk er fortsatt offisielt språk etter kolonitiden.

Hvorfor skal ikke Viking lete etter gull her? Og hvorfor skal de ikke se om det finnes kommersielle muligheter?

Dette er definitivt en sjanse verdt å ta.

Om ikke spilleren er god er det småpenger tapt ved hjemreise med uforrettet sak. Men gevinsten kan være enorm om det skulle klaffe.

Dette er definitivt en sjanse verdt å ta.