Viña Tondonia Reserva og Rioja Alta Gran Reserva 904 er begge å få på magnumflasker.

Storheter fra Rioja

Ukens viner er to storheter – i dobbel forstand, fra to av de beste Rioja-produsentene.

 

La Rioja Alta og Lopes de Heredia er begge blant Riojas beste produsenter. Felles for dem er at de fortsatt lager vin på gamlemåten – ved at de benytter seg av svært lang fatlagring med påfølgende flaskelagring før de kommer i salg.

Viña Tondonia Reserva har fått seks år på fat og fire år på flaske før den slippes for salg etter ti år. La Rioja Alta Gran Reserva 904 har fått ørlite mindre lagring med sine fem år på fat og fire år på flaske. Begge vinene er å få på magnumflasker (er også i salg på vanlig flaske).

Utover at de er fysisk store er også innholdet stort. Dette er viner som kan måle seg med noe av det beste som lages og som vil vinne på ytterligere lagring.

På tampen tar vi også med oss Rioja-vinen Muga Reserva, som har kommet i 2012-årgangen. Også den er veldig bra, men ung og ber om at den blir lagt vekk noen år.

Verdt å få med seg er også den økologiske billigvinen Drágora Tinto, som er veldig bra med tanke på prisen.

Ukas utvalgte

6

5373401 Mount Abora Saffraan Cinsaut 2015 (Swartland, Sør-Afrika) kr 209,50.

Nyhet i september og er en herlig annerledesvin på bare elleve prosent alkohol. Svært lys rødfarge, som er noe uklar, og lukter av moden jordbærfrukt sammen med forsiktig naturvinspreg. Syrlig bærfrukt sammen med urter og hint av grapefrukt i smaken. Lite og ingenting tanniner og bra syrlighet i avslutningen. Best litt avkjølt og passer til hvit fisk og lette kjøttretter. (88)

Øvrige

6

4317805 Rioja Alta Gran Reserva 904 2005 (Rioja, Spania) kr 649,90.

Middels kraftig rødbrun farge og lukter av tørket frukt, lær og tobakk sammen med vanilje og fat. Stor konsentrasjon og smaker av forsiktig utviklet bærfrukt sammen lær og fint integrert fat. Modne, men tilstedeværende tanniner og meget bra syrlighet i avslutningen. (94)

2176605 Lopez de Heredia Viña Tondonia Reserva 2004 (Rioja, Spania) kr 629,-

Middels kraftig rødbrun farge. Fantastisk lukt av tørket frukt med innslag av modnet kjøtt, tre og vanilje. Smaker av utviklet og tørket frukt sammen med salt og velhengt kjøtt og nydelig integrert fatpreg. En del tanniner og helt strålende syre. (94)

3098901 Muga Reserva 2012 (Rioja, Spania) kr 212,90.

Kraftig rødlilla farge og lukter av mørk bærfrukt sammen med lakris og tobakk og tre. Svært bra fylde og smaker av mørke bær sammen med en god del fat i form av kaffe, vanilje og tre. En god del tanniner og meget bra syre. Et par år i kjelleren vil nok gjøre susen med eiken som er litt vel påtrengende per i dag. (89)

1290601 Drágora Tinto 2015 (Valdepeñas, Spania) kr 119,90.

Middels kraftig rubinrød farge og deilig lukt av saftige røde bær sammen med lyse blomster. Lett og delikat og fruktig smak der det går i enkel og saftig bærfrukt sammen med noe urteaktig. Nesten ikke tanniner i det hele tatt
og bra syrlighet i avslutningen. (83)