Stavanger

– Stor vilje til vekst

Til tross klare levekårsutfordringer er Storhaug den bydelen i Stavanger som vokser mest.

– Innbyggerne på Storhaug er urbane, mangfoldige og har en sterk bydelsidentitet, sier nestleder i Storhaug bydelsutvalg, Erlend Jordal (H) til RA.

– For mange er det et æresmerke å si at man bor på Storhaug.

Bydelen i den nordøstre delen av kommunen er med sine knappe 6 kvadratkilometer geografisk minst i Stavanger. Likevel hadde de størst tilvekst av folk i perioden 2006 til 2005.

– Det sier sitt. Det er vel ingen tvil om at det er populært å bo på Storhaug, sier Jordal.

LES OGSÅ: Solgte internasjonal mat for 23 millioner

I forandring

At Storhaug er bydelen som kommer dårligst ut på Levekårsundersøkelsen er likevel neppe noe nytt. Av de fjorten levekårssonene med størst utfordringer i Stavanger ligger fem av disse i Storhaug bydel.

Det er mer enn noen annen bydel. Arbeidsledighet, kriminalitet, sosialhjelp og inntekt er noen av områdene der bydelen skiller seg negativt ut.

– Men Storhaug er et område i forandring. Framover får vi flere nye boliger, nytt sykehjem, ny skole og opprusta barnehager, for å nevne noe, sier Jordal.

Storhaug har en lav andel barn i skolealder, til tross den store andelen nyinnflyttede. Det er ifølge Jordal i ferd med å forandre seg.

– I bydelen vår er det klart mest unge voksne og studenter som bor, men vi ser nå at det blir mer og mer populært å etablere seg som familie i sentrumnære områder, sier han.

I tillegg til å være de unges bydel, har også det kulinariske Stavanger satt sitt preg på Storhaug, med en Michelin-stjerne i Pedersgata og en i sentrum. Storhaugs store matfestival, Spiselige Byfest, var i sommer dobbelt så stor som året før.

– Det er stor vilje til investering og utvikling, både fra det offentlige og fra handelsstanden, sier Jordal og trekker fram innovasjonsprosjektet Innovation Dock ved Tou Scene.

LES OGSÅ: Debuterer på Byfesten

Små boliger

At Storhaug i stor grad består av unge mennesker, er ingen tilfeldighet. Nesten halvparten av boligene i den østre delen av bydelen består av småboliger på 1 eller 2 rom. Hele 78 prosent av oligmassen rundt badedammen er blokker.Boligsammensetning utgjør et viktig arbeid framover, ifølge bydelsutvalgsmedlem Sara Mauland (R).

– Unge kjøper små boliger de har råd til. Når livssituasjonen deres endrer seg, flytter de. Da ofte til andre bydeler, sier hun.

Høyst er flyttehyppigheten rundt Badedammen og i sentrumnære områder.

– Det kan svekke tilhørigheten hos folk og føre til mindre dugnadsinnsats og identitet, sier Mauland.

Hun håper det framover bygges mer varierte boliger i bydelen.

– En kan ikke bare bygge hybler. På Storhaug vil vi ha folk med forskjellig bakgrunn og med forskjellige inntektsnivå, sier hun.

Utforsk de andre bydelene i Stavanger:

Mer fra Dagsavisen