Brannfaren er meget stor over hele Østlandet, og i helgen måtte brannhelikopter settes inn for å slukke en skogbrann i Lommedalen.

Stor skogbrannfare: – Mange gir blaffen

Brannvesenet fortviler over likegyldig holdning til skogbrannfaren i Sør-Norge. De er lei av å kjøre rundt og be folk slokke griller og bål.

Til tross for ekstra skogbrannfare, når det ikke inn til alle at de setter både seg selv og andre i fare ved å tenne opp et kaffebål, eller fyre opp engangsgrillen.

Barnepike

Det er bare en liten gnist som skal til.

– Vi får inn mange meldinger fra bekymrede folk som ser andre tenne opp bål og griller. Men vi er ikke rustet for å drive detektivarbeid eller være barnepiker for det norske folk, sier branninspektør i Brann- og redningsetaten, Sigurd Folgerø Dalen til Dagsavisen.

– Jeg kan i min tid i brannvesenet ikke huske at det har vært så tørt noen gang, selv om vi har hatt totalforbud mot å tenne opp ild tidligere. Det som er så spesielt nå, er at det gjelder over store deler av landet, sier Folgerø Dalen.

Selv om det kom regn tirsdag ettermiddag og kveld, har ikke det hjulpet på brannfaren.

Knusktørt

– Det er like knusktørt som tidligere, sier branninspektøren.

– Vi er opptatt av at folk overholder forbudet. Og det er en grunn til at det settes. Det er ikke lagt til rette for egenvurdering, slik mange tror. Det er det ikke rom for. Det er brannsjefene som har tatt de beslutningene på vegne av publikum, sier Folgerø Dalen.

Yr bruker en indeks hvor 70 og høyere utgjør en meget stor skogbrannfare.

Meget stor brannfare i Stavanger og omegn

I Stavanger og omegn lyder OBS-varselet slik for de neste dagene:

Meget stor gress-, lyng- og skogbrannfare lokalt inntil det kommer nedbør av betydning.

– Vegetasjon kan svært lett antennes og veldig store områder kan bli berørt. Vær svært forsiktig med åpen ild, heter det videre i varselet.

Kontroll på Ombo-brann

Denne uken har en skogbrann herjet store områder på Ombo. Siste rapport fra brannstedet er at brannen er under kontroll og at det ikke foreløpig er fare for ytterligere spredning.

–  Vi har brannen under kontroll, men det brenner fortsatt i utilgjengelige områder i fjellet i vest, opplyser vaktleder i Rogaland brann og redning, Stig Forbregd, til Aftenbladet.no.

Det skal imidlertid svært lite til før brannen blusser opp igjen.

Onsdag og torsdag er det meldt varmt og litt vind, noe som ikke er gunstig, og brannvesenet holder situasjonen under kontinuerlig oppsikt.

Flere branner

Brannvesenet har gjennom helgen jobbet på spreng med å slukke skogbranner rundt om i hele Sør-Norge på grunn av høy temperatur og tørt vær.

Det har ført til at skogbrannbudsjettet allerede er brukt opp, melder NRK.

MDG ber nå om mer penger til bedre beredskap i revidert budsjett.