Disse to guttene var blant de yngste demonstrantene.

Stor demonstrasjon mot Aleppo-bombingene

Mange hundre Stavanger-folk og syriske flyktninger møtte fram for å vise sin motstand mot overgrepene mot sivile i Aleppo lørdag ettermiddag.

I regi av Muslimsk Fellesråd  viste demonstrantene sin fortvilelse over grusomhetene som byen, i likhet med andre deler av Syria, utsettes for.

Demonstrantene gikk i tog rundt Breiavatnet klokken 13.00.

Mouloud El Hayani i Muslimsk Fellesråd talte i forkant.

Mange hundre Stavanger-folk og syriske flyktninger møtte fram for å vise sin motstand mot massakrene i Aleppo lørdag ettermiddag.

Tog rundt Breiavatnet

I regi av blant andre Muslimsk Fellesråd og Kirkelig Dialogsenter viste demonstrantene sin fortvilelse over grusomhetene som byen, i likhet med andre deler av Syria, utsettes for.

Demonstrantene gikk i tog rundt Breiavatnet klokken 13.00.

Nær 500.000 drept

Mouloud El Hayani i Muslimsk Fellesråd talte i forkant.

– Det varmer hjertet å se at så mange stiller opp en lørdag rett før jul. Det kan bare tolkes som at det finnes hjerte for andre mennesker her, sa en naturlig nok sterkt beveget El Hayani til de frammøtte.

Han viste til at krigen i Syria har sendt millioner av mennesker på flukt fra sine hjem.

– Det syriske samfunn lider veldig. Nesten en halv million mennesker er drept. Det er nesten fem ganger Stavangers befolkning, Vi må få slutt på bombingen av sivile, både menn, kvinner og barn. Vårt håp er at de som sitter med virkelig makt til å kunne gjøre noe får slutt på denne krigen, sa El Hayani.

– Tragedie

Knud Helge Robberstad fra Stavanger er en av de frammøtte. Han har et nært forhold til Syria etter flere besøk i landet.

– Det som skjer i Syria nå er en gedigen tragedie. Det gjør meg helt opprørt, og det skjer sjelden, sier Robberstad til RA.

Han besøkte Syria senest i 2010, fire måneder før urolighetene startet for alvor.

– Nå har det vært seks år med et rent helvete, og det må ta slutt, vi kan ikke bare sitte og se nyhetssendingene lenger. sier Robberstad.

– Fantastisk gjestfrihet

Han har et svært godt inntrykk av syrerne.

– De viste en fantastisk gjestfrihet og vennlighet. Husk, Aleppo var - og jeg sier var, for byen er i ruiner - en by med 4000 års sammenhengende historie, en smeltedigel der folk levde fredelig side om side. Vi må klare å se bak styresmaktene når vi ser på folk i et land. Syrerne er som oss, sier Robberstad.

Vennene flyktet – eller tause

De han kjenner i Syria har fått merke krigen.

– Alle mine venner har enten flyktet, eller så svarer de ikke på mobilen, sier Robberstad.

– Fortjener respekt

Odd Kristian «Kian» Reme i Kirkelig Dialogsenter takket arrangørene.

– I vår tid og i vårt land er det muslimene som oftest møter mistenksomhet og fremmedfrykt – og i noen tilfeller også rasisme. Jeg kjenner etter hvert ganske mange muslimer. Dere arbeider hardt og samvittighetsfullt, og dere yter en stor innsats for å bygge det nye og mangfoldige Norge. For det fortjener muslimene å bli møtt med anerkjennelse og respekt, i stedet for uvilje og mistenksomhet, sa Reme i sin appell og begrunnelse for hvorfor Kirken stilte seg bak.

– For Stavangers kristne er det en selvfølge. Julen handler om en fødsel, men også om en flyktningfamilie. Vi står sammen mot folkemordet og krigsforbrytelsene i Syria, sa Reme.