Sportsleder Espen Iversen lar seg forundre over mangelen på virkelighetsforståelse rundt Kristoffer Haugens uttalelse om at han nå vil forlate Viking. Han peker på at virkeligheten og vurderingene i 70-tallets fotball var en helt annen enn i dagens profesjonelle og pengestinne hverdag. FOTO: CHRISTIAN BLOM, NTB scanpix

Stolt historie til besvær

KOMMENTAR: I uken fortalte Kristoffer Haugen at han vil bort fra Viking. Slakten i sosiale medier tyder på at de stolte 70-årene fortsatt er en forståelsesbrems i Stavanger.

Følg RA Sporten på Facebook!

Reaksjonene lot ikke vente på seg da Vikings gode venstreback erkjente at han nå ville skifte beite. Saken, hvor også Zymer Bytyqi og Julian Ryerson gjorde rede for sine planer, ble i løpet av kort tid den mest kommenterte – og en av de mest leste på vårt nettsted.

LES OGSÅ: Slik tenker de om framtiden

Reaksjonene i kommentarfeltene var delte, men i stor grad negative. Det var alt ifra forståelse for Haugen til de sedvanlige «har du spilt laget ned må du pokker spille det opp»-kommentarene. 

At Haugen nå vil bort fra Viking bør ikke overraske noen. Budene har vært flere de siste årene og som spillere flest i dagens fotball har han lagt en karriereplan med sin agent. Den har lenge sagt at han nå skal ut. Det er knapt noen nyhet.

At han ønsker det er lett å forstå. Ut ifra et sportslig perspektiv er det sannsynligvis helt rett for en 23-åring. Ellers vil han fort stagnere. Økonomisk sett kan han nok doble lønnen om han velger en norsk toppklubb. Prosentsatsen går ytterligere opp i utlandet. En skal også huske at klubben har akseptert bud på ham tidligere – som han selv har takket nei til.

At han har en arbeidsgiver, som i flere år har lovet ham langt mer enn de har klart å levere sportslig sett, er også noe en skal ha i mente.

LES OGSÅ: Legenden kjenner på nedrykksansvaret

Det som overrasket mest i debatten rundt Haugens framtid var likevel sammenligningene med 70-årene som raskt kom. Flere pekte på at spillerne var mer lojale før. Olav «Viking» Nilsen og co. hadde aldri stukket fra en synkende skute. Haugen var illojal.

Selvsagt var spillerne mer lojale den gangen. Bosman-dommen var over 20 år fra å endre fotballen, og Viking var det mest attraktive laget i Norge. Dette var amatører, med dagjobber, i en sport hvor det fortsatt ikke var seriøse penger. Olav Nilsen hadde sannsynligvis blitt proff på flekken i dagens verden – om Bayern München hadde tilbudt ham 10.000 euro i uken.

LES OGSÅ: – De ser store likheter med 1986

Unge Haugen, som jeg vet er veldig glad i Viking, blir neppe back i Klopps Liverpool med det første. Til det er han for treg. Men at han kan få en solid karriere i en mindre europeisk klubb er jeg ikke i tvil om. Om et mellomsteg, i en annen norsk eliteserieklubb må til, er det også greit. For i Viking kommer neste sjanse i eliten tidligst i 2019. 

Folk burde heller diskutert hvordan salgssummen kan brukes fornuftig.