Etter at Ap tapte valget på Vestlandet i 2013, har Støre denne valgkampen satt inn støtet for å erobre velgere langs hele vestlandskysten. FOTO: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix

Stoler ikke på Støres skatteplan

Vestlandet har ikke tjent noe på regjeringens skatteletter, mener Jonas Gahr Støre (Ap). Selv vil han bruke økte skatteinntekter på støtteordninger for næringslivet.

Ap-lederen er i innspurten på sin sørvestlandske valgkampturné. Her har han snakket på inn-og utpust om Arbeiderpartiets plan for å få flere jobb, og skape flere arbeidsplasser. 

Men akkurat Aps 15 milliarder kroner i skatteøkning har ikke skapt jubelstemning i en region der mange er i ferd med å stable seg på beina etter oljekrisen. 

– Kan du garantere at denne skatteøkningen ikke vil skade norske bedrifter?

– Vi har fire år bak oss med 25 milliarder i skattekutt som ikke har kommet Vestlandet til gode, svarer statsministerkandidaten. 

– Regjeringens egne fagmiljøer sier at dette ikke gir nye arbeidsplasser, legger han til.

LES OGSÅ: – Rogaland har vært en bastion for Høyre-siden. Nå står den for fall (RA+)

Støres skatteplan

Han minner om at Ap er enig med høyresiden i at selskapsskatten må reduseres, og vil heller ikke gjeninnføre arveavgiften. 

– Det vi foreslår over fire år å ta inn totredjedeler av det de har kuttet i skatter. Det er penger vi skal bruke til å investere i en bedre skole, ruste opp yrkesfagene, skape en bedre eldreomsorg og støtte de bedriftene som står i teknologiske skifter, sier Støre.

Bedriftene skal få pengestøtte til omstilling og kompetanseheving i arbeidslivet, er Støres plan.

– Hva er det som gjør at du tenker at vestlandske bedrifter vil ha statlige støtteordninger framfor kutt i formuesskatten?

– Jeg treffer bedriftseiere som er opptatt av formuesskatt, men det er aldri det de trekker fram som det viktigste. Det er derimot tilgang på nok og riktig kompetanse og gode fagarbeidere, sier Ap-lederen.

DEBATT: Pensjonsbløffen fra Ap

–Merkelig 

Høyre stoler ikke på  at Aps skatteplan vil skape flere arbeidsplasser i privat sektor. Tvert imot frykter partiets skattepolitisk talsperson Svein Flåtten at skatteøkningen kan sette arbeidsplasser i fare, og hindre sårt tiltrengt økonomisk vekst.

– Bedriftene vet best selv hvordan de bør bruke pengene sine. Støres plan om å øke skattene for så å be bedriftene søke om støtte, er hull-i-hodet-politikk, sier Flåtten.

Han er ikke nådig i sin kritikk av Ap-lederen.

– Det må være noen merkelige bedrifter han har besøkt på Vestlandet om lærdommen er at det er skatteøkninger som må til for å skape flere jobber i privat sektor, sier Høyre-politikeren.  

– Men hvor er grunnlaget for at kutt i formuesskatten skaper flere jobber?

– Det undersøkelser viser er at det tar noe tid før skattelettene resulterer i flere jobber. Skattelettene gir bedriftene rom til å bygge seg opp, og med tålmodighet vil det føre til flere jobber, mener Flåtten. 

LES OGSÅ: Størst skattenedgang i Rogaland

Arbeiderpartiets skatteplan

** I 2021 skal skattenivået være inntil 15 milliarder kroner høyere enn i dag.

** Formuesskatten skal økes med 5 milliarder.

** 5 milliarder i økte avgifter, hvorav 3 milliarder er klimarelatert.

** 3 milliarder som følge av blant annet rentebegrensing og finansskatt.

** 2 milliarder i økt inntektsskatt

** I 2017 vil de som har inntekt over 600.000 kroner få mellom 1100 og 28.600 kroner i høyere skatt, mens de som tjener under vil få mellom 1 og 266 kroner mindre i skatt med Aps skattemodell.

** Arveavgiften blir ikke gjeninnført.

** Regjeringen Solberg har totalt redusert skattene med over 20 milliarder kroner.

LES OGSÅ: – Vestlandet er best på omstilling (RA+)