Fredag blir rosene skiftet ut med mikrofoner på Sting, her med Terje Vallestad, Janneke Løining Jåsund og Jan Rune Holdhus. Foto: Roy Storvik.

Sting starter med karaoke

Sting satser nå på karaoke hver fredag. Premierekvelden åpner Terje Vallestad og Jan Rune Holdhus showet med tostemt sang.

For noen år tilbake ville vi aldri ha trodd på at Terje Vallestad skulle begynne med karaoke på Sting.

Vallestad innrømmer at det hadde han selv heller ikke forutsett.

– Men tidene endrer seg og karaoke har rundt om i verden, ja til og med i Bergen, fått en stor oppblomstring, sier Vallestad.

 Forleden var han i Florida hvor han for første gang prøvde seg på karaoke.

– Jeg klarte i løpet av tre dager og komme meg helt til finalen i en karaokekonkurranse, men der stoppet det, sier Vallestad.

Han sier at karaoke skal være et tilbud en gang i uken på Sting for alle de som ønsker å stå på en scene for å synge.

Lange køer

– Vi ser jo hvordan unge mennesker står i lange køer, som med Idol, for å få slippe til på en scene med sang. Det er mange flinke sangere som aldri får oppleve å stå på en scene. Både fordi de fleste scener er beregnet for allerede etablerte musikere, eller fordi mange er for sjenerte til å få vist fram hva de kan. Karaoke er en lavterskel som kan bidra til å fjerne sceneskrekken, sier Vallestad.

Holdhus sier at han selv er en rimelig sjenert mann, men når en først får litt trening med å stå på en scene så kan en også få vist andre hva en kan.

– Karaoke var også for meg et viktig spark for å komme meg videre. Jeg ble rogalandsmester i karaoke for en del år tilbake. Det var en seier som varmet med en premie til Praha i januar hvor jeg virkelig fikk kjølt meg ned, sier Holdhus.

Vallestad sier at karaoke har også et viktig sosialt element.

– I stedet for å bli underholdt fra en scene så kan en med karaoke være både den som skal underholde fra en scene og samtidig være publikum. Med andre ord et aktivt sosialt engasjement som også i seg selv er en positiv opplevelse, sier Vallestad.

Han og Holdhus vil selv åpne karaoken førstkommende fredag kveld med å synge en sang tostemt.

– For ikke å skremme noen eller legge lista for høyt så har vi valgt å synge en sang vi aldri har sunget sammen før. Det blir Cliff Richards «Summer Holiday», sier Vallestad.

50.000 sanger

Janneke Løining Jåsund, som er teknikeren for karaoken på Sting, har drøyt 15 års fartstid med karaoke. Blant annet fra Bakgården Cafe & Bar i Sandnes. Hun sier at det ikke bare er unge mennesker som liker karaoke.

– Vi har jevnlig besøk av en herremann på 74 år som kommer til Bakgården. Han kommer klokken 22 og drar fornøyd hjem klokken 03 på natten, sier Jåsund.

Hun sier også at under karaoken er det rundt 50.000 sanger å velge i.

– Det skulle være nok å ta av, men de fleste som synger karaoke velger ofte sanger fra 70- 80-årene. Det har kanskje noe med at på den tiden var det mange melodiøse sanger som var populære, og som mange også forbinder med gode minner.

– Noen spesielt populære artister folk elsker å synge?

– Det er veldig mange populære artister, men én av de aller mest populære er Elvis, sier Jåsund.