Nyheter

Stig Roar flytter inn på museet

1. juni flytter Stig Roar Olsen inn på Breidablikk. I tre måneder skal han bo og leve som de gjorde på 1880-tallet.

– Jeg gleder meg veldig! Dette er en unik sjanse, og så vidt jeg vet har ingen fysisk flyttet inn i et museum før, sier Stig Roar Olsen og ler.

Han tar en mastergrad i historie, og 1. juni flytter han inn på Breidablikk. Der skal han bo ut august.

– Jeg skrev om materiell kultur da jeg tok min bachelorgrad i historie, og det ga mersmak. Derfor ønsker jeg å fordype meg enda mer i materiell kultur, funksjon og utvikling. Kort sagt vil det si at du følger inventaret i hjemmet og utviklingen av det. Materiell kultur er egentlig alt vi omkranser oss med, og jeg ønsker å se på tingenes funksjon, både for å øke min og andres kunnskap. Og dette er jo en glimrende måte å gjøre det på, sier Olsen til RA.

LES OGSÅ: – Det er umulig ikke å bli berørt av brevene museet har fått inn

Framstår som i 1880-årene

På Breidablikk har Olsen tittelen husmor. Det er en gammel tittel, som i all hovedsak oppsummerer det han gjør; han holder huset i orden, steller i stand når det er selskap og har kort og godt en finger med i alt som skjer på huset. Olsen forteller at museet er åpent for publikum, og da kan man komme inn og få se hvordan livet var i et hus som Breidablikk. I tillegg blir det servert kaffe og kaker, og det blir egne bakedager med husmor Olsen.

– Det blir noe litt annet å få se museet på denne måten, og ikke bare se på interiør bak et tau. Jeg tror den menneskelige faktoren kan være med på å heve opplevelsen ytterligere, sier Olsen.

Han forteller at Breidablikk ble bygget i 1882, og der bodde familien Berentsen fram til 1965.

– Det er kommet minimalt med ting inn i dette huset siden da. Huset framstår som det gjorde i 1880-årene, og det er det som er så spennende, sier han.

LES OGSÅ: Inviterer til møte om MUST-økonomien

Gå i dybden

Breidablikk er en del av Museum Stavanger (MUST), og konstituert administrerende direktør, Kjetil Rio Bergsvåg, er utelukkende positiv til prosjektet.

– Det er et spennende og nyskapende prosjekt, både med tanke på forskning og formidling. Sannsynligvis kan det gi effekt i begge retninger, sier Bergsvåg til RA.

Han understreker at de ikke hadde latt hvem som helst bo på Breidablikk, men at de stoler på Olsens tunge fagkompetanse og forståelse.

– Han skal jo være der over en lengre periode og virkelig gå i dybden på hvordan det var. Jeg tror vi kan få noen spennende forskningsresultater ut av dette. Senere kan vi benytte oss av hans forskning for å tilegne oss ny kunnskap om livene som ble levd, og formidle det til publikum for å gi en best mulig opplevelse, sier Bergsvåg.

– Jeg gleder meg veldig til dette, og jeg vil anbefale alle å ta turen innom på teselskap hos Stig Roar, legger han til.

LES OGSÅ: Fra kube til kube

Badekar fra 1869

Fasilitetene på huset er, ifølge Olsen, «primitive». Han er uten internett, på badet står et badekar fra 1869, og i kjelleren er det lagt til rette for håndvask av klær.

– Er det noe du gruer deg til?

– Nei, egentlig ikke. Men det må vi kanskje heller snakke mer om når de tre månedene har gått. Jeg ser kanskje ikke like lyst på ting da, sier Olsen og ler.

Mer fra Dagsavisen