Anna Kvam, Miljøpartiet De Grønne.

Stem smart – stem smått

DEBATT: Det kanskje dummeste du kan gjøre i dette valget er å kaste bort stemmen din på et stort parti.

Av Anna Kvam, Miljøpartiet De Grønne

Er det verdt å «kaste bort» stemmen sin til småpartier i valget? Spør flere. Valget kan bli en thriller: både SV, De Grønne, Venstre og KrF, kan havne under sperregrensa, og Rødt forsøker å kjempe seg oppover.

Men ideen om å «kaste bort stemmen» er helt bakvendt. En stemme som kan vippe et lite parti over sperregrensa er langt mer politisk og strategisk effektiv enn en stemme til et stort parti.

Det er hvilke av disse partiene som bryter den «magiske» grensa på fire prosent som avgjør hvem som blir Norges neste statsminister, og hva slags politikk Jonas eller Erna vil føre.

Hvis du ønsker en annen politikk enn i dag, og støtter et av de små partienes linje, er altså det mest strategisk kloke du kan gjøre altså å stemme på det lille partiet, ikke et av deres storebrødre.

Man kan diskutere hvor fornuftig sperregrensa er når opptil 20 % av velgermassen kan gå så å si uten representasjon etter valget, slik noen målinger viser.

Men slik trenger det ikke gå. Denne høsten har du et klart valg: du kan bruke stemmen din til å gi et parti du virkelig tror på 8-9 ganger større representasjon, eller du kan bruke den til å gi et ekstra mandat til et kompromissparti uten vilje til å endre norsk politikk.

Hvis du for eksempel synes klima og miljø er vår tids viktigste sak, kan du stemme på De Grønne. Vi var én promille unna sperregrensa forrige meningsmåling. Det er lite som skal til.

Altså: kast for all del ikke bort stemmen på et stort parti. Stem smart, stem smått (og grønt).