Nyheter

Stavanger Venstre lokker kvinner med barnepass og mentor

Mette Vabø (V) håper å få gjennomslag for fem tiltak som partiet tror skal få flere kvinner til å stille som kandidater på valglistene. – Fine tiltak, men de kan virke litt stigmatiserende, mener forsker.

Bilde 1 av 2

Lokalpolitikken er fortsatt en mannsbastion. I bare 10 av landets 356 kommuner er det flere kvinner enn menn blant kandidatene til årets kommunevalg, kunne NTB melde for et par uker siden, og viste til tall de har gjennomgått fra statistikk fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I Stavanger er situasjonen langt mer oppløftende. Av de større byene kommer nemlig Stavanger best ut med en kvinneandel på drøyt 52 prosent på valglistene, omtalte RA. Og den lokale kvinnevinneren er partiet Rødt med 57 prosent kvinnelige kandidater, viser RAs gjennomgang av listene.

Det bør imidlertid ikke bli en hvilepute, mener Mette Vabø, andrekandidat i Stavanger Venstre. For å holde kvinnetrykket oppe, har hun det siste halvåret gått sammen med partiets førstekandidat Jan Erik Søndeland og utarbeidet en liste over fem konkrete tiltak som de tror skal få flere kvinner til å engasjere seg i Stavanger-politikken.

– Hovedmotivasjonen vår er at vi synes det er vanskelig å få nok kvinner til å engasjere seg i politikken, og ikke minst til å stille høyt på valglisten. Mange kvier seg av ulike grunner. For noen kan familielivet være en bøyg, mens for andre kan et tøft debattklima hindre dem i å stille. Derfor er det viktig å komme med tiltak som legger til rette for dem, sier Vabø.

LES OGSÅ: Rødt er kvinnevinneren i Stavanger (RA+)

Dette er Venstres forslag:

1. Møtene i bystyret og kommunalstyret må legges på dagtid. Dagens ettermiddags- og kveldsmøter går nemlig på bekostning av familielivet, mener partiet. Av samme grunn må møtene også ha en fast tidsramme. Det praktiseres i dag i bystyret, men ikke i kommunalstyrene.

2. Kommunen oppretter en egen mentorordning for nye folkevalgte, der mer erfarne politikere kan være mentorer for uerfarne politikere.

3. Kommunen gjennomfører kurs i møtedeltakelse, møteledelse og debatteknikk.

4. Under hvert bystyremøte skal det tilbys barnepass, for eksempel i et eget lekerom med voksent tilsyn på rådhuset.

5. Det innføres en ekstra bonusutbetaling til hvert parti per kvinnelige kommunerepresentant. I dag utbetales 11.000 kroner til partiet per bystyrerepresentant i Stavanger. Dette beløpet bør dobles for kvinnelige representanter. Pengene kan enten gå til representanten selv, eller til partiet. På den måten ville alle partier fått et ekstra direkte insentiv for å løfte opp kvinner, og ikke minst jobbe for at kvinner kumuleres inn av velgerne, mener Venstre.

LES OGSÅ: Stavanger Høyre vil at kommunen stiller som garantister for unge boligkjøpere (RA+)

Også for menn

Flere av tiltakene vil være en fordel uansett kjønn, understreker Vabø.

– For kvinner er nok det aller viktigste er å få lagt møtene til dagtid. Da har man gjerne ungen i barnehagen, og trenger heller ikke barnevakt. Vi vet også at en del kvinner er usikre på hvordan det fungerer å delta i politiske møter. Kurs i debatteknikk håper vi kan gjøre terskelen lavere, sier hun.

Fra forskere får partiet ros for å løfte temaet. Marte Winsvold ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo, tror flere av tiltakene kan ha noe for seg, både som en måte å rekruttere nye kvinner på, men også for å beholde dem som allerede er i politikken.

LES OGSÅ: Venstres Annamaria Gutierrez: – Utsettes daglig for hersketeknikker (RA+)

Fortsatt aktuelt

I 2005 bidro Winsvold i en casestudie i norske kommuner som handlet om rekruttering og frafall i kommunepolitikken. Studier med delvis samme tema er gjennomført av andre i 2015 og 2018.

– Mange av kandidatene fortalte at blant annet tidsklemma var grunnen til at de trakk seg i kommunepolitikken. Å ta seg av barn var vanskelig når møtene ble lagt på kveldstid, forteller hun.

14 år senere er dette en høyst aktuell problemstilling for kvinner, tror hun. Samtidig er det mange som ikke vil kunne kjenne seg igjen i utfordringene.

– Tiltakene er fine, men de kan virke litt stigmatiserende. Hvis man er kvinne, så forventes man nærmest å være i en tidsklemme og ikke ha mulighet til å møte på kveldstid, sier hun.

F.v.: Signe Bock Segaard og Marte Slagsvold Winsvold, begge forskere ved Institutt for samfunnsforskning.

F.v.: Signe Bock Segaard og Marte Slagsvold Winsvold, begge forskere ved Institutt for samfunnsforskning. FOTO: INSTITUTT FOR SAMFUNNSFORSKNING

LES OGSÅ: Størst lønnsforskjeller på kvinner og menn i Rogaland

Bidrar til bevissthet

Å bli økonomisk premiert for å være kvinnelig kommunestyrepresentant i bystyret, tror hun mange dessuten ikke vil være komfortable med.

– I tillegg tror jeg veldig få lokalpolitikere motiveres av penger. Politikk er et enormt tidkrevende arbeid, så lønnskompensasjonen vil uansett være ørliten, sier hun.

Winsvold er usikker på om tiltakene vil kunne trekke flere kvinner til lokalpolitikken. Å måle en eventuell effekt av dem er dessuten vanskelig.

– Jeg tror det aller viktigste er at man med forslagene bidrar til en bevissthet om kvinneandel i politikken. Hvordan ønsker partiene å bli representert, og hvilke forhold er viktige å legge vekt på?

Det er Signe Bock Segaard, enig i. Også hun er forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

– Første skritt for å gjøre noe med likestillingen i lokalpolitikken, er å være oppmerksomme på ubalansen, sier hun.

LES OGSÅ: SUS-leger vil ha forandring – blir politikere (RA+)

Unge politikere

At tiltakene fra Venstre vil kunne få gode effekter dersom de settes ut i live, ser hun ikke bort ifra. Men partiene har også en jobb å gjøre i å fronte kvinnene sine utad.

– 25 prosent av alle kommunepolitikere i Norge er valgt inn på grunn av personstemmer, og der er det kvinnelige kandidater som taper. Velgerne krysser av for dem som er kjent i kommunen, og ofte er de nettopp de mannlige politikerne som blir satt til å bli intervjuet i lokalavisen, påpeker hun.
  
Segaard mener dessuten en annen gruppe trenger vel så mye oppmerksomhet som kvinner, og det er de unge politikerne, uavhengig kjønn.

– Unge menn og kvinner har mye mer til felles i deres hverdag enn det eldre menn og kvinner har. Med den store oppmerksomheten som har vært og er rundt likestilling, er for eksempel familieforpliktelser og tidsklemma en problemstilling også for unge menn, sier hun.

LES OGSÅ: Eiendomsskatten økte med Frp i Stavanger-flertallet (RA+)

Mer fra Dagsavisen