Nyheter

Stavanger, Rennesøy og Finnøy får nye avgifter og gebyrer

Folk på Finnøy, Rennesøy og Stavanger skal snart betale det samme i barnehage, SFO, kulturskole, for vann og for renovasjon. Noen skal betale mer, noen skal betale mindre.

Fellesnemnda for Nye Stavanger behandler onsdag 19. juni avgifter, egenbetalinger og gebyrer for Nye Stavanger kommune, som blir født i 2020. Prosjektrådmann Per Kristian Vareide ber politikerne enes om ett prinsipp: De samlede inntektene for kommunale tjenester og gebyrer kan ikke bli lavere i den nye storkommunen enn nå.

Forslaget er også å ha de retningslinjer og moderasjonsordninger som det er i Stavanger nå som det førende prinsippet.

Arbeidsutvalget i Fellesnemnda behandlet saken onsdag.

– Det ble ikke lagt noen alternative forslag på bordet i arbeidsutvalget, sier nestleder i Fellesnemnda, Jostein Eiane (KrF).

Dagens nivå på avgiftene.

Dyrest på øyene 

Nivået spriker i de tre kommunene (se tabell ved å trykke på en av piltastene på bildet øverst).

Samlede utgifter til kommunale skatter og avgifter, SFO og barnehage for en familie med to voksne og to barn i en 120 kvadrats bolig med en halv mål tomt.

Totalt for en slik Finnøy-familie 85.483 kroner årlig, i Rennesøy 89.220 kroner og i Stavanger 79.847 kroner. Et vektet snitt mellom folkerike Stavanger og de mindre bebodde øyene gir ifølge Eiane et vektet gjennomsnitt per familie på rundt 80.300 kroner.

Rennesøy har et svært mye høyere prisnivå på SFO, 39.521 kroner for ett barn i SFO.

– Jeg kjenner ikke til årsaken til at Rennesøy ligger så mye høyere i pris enn Stavanger og Finnøy, sier Eiane.

Eiendomsskatt tas ikke opp i denne saken onsdag, men er uansett noe de nyvalgte politikerne må forholde seg til etter 9. september-valget.

Eiendomsskatt uklart

– Hva som skjer med eiendomsskatten i den nye kommunen, er foreløpig uavklart. Finnøy ligger på et veldig høyt nivå nå, og vil uansett komme godt ut, sier Eiane.

Rennesøy har i dag ikke eiendomsskatt.

– Engasjementet er stort på Rennesøy. Det ligger nedfelt i intensjonsavtalen for Nye Stavanger at Finnøy og Rennesøy skal ligge på samme nivå som byøyene i Stavanger og Austre Åmøy, eller som på Vassøy, som har lav sats, sier Eiane.

Uansett må kommunale avgifter og egenbetalinger avgifter harmoneres i alle tre kommunene, det er lovbestemt. Det er også lovbestemt at kommunens inntekter fra vann- og avløp, renovasjon og feieravgift ikke skal overstige det det koster kommunen å drifte tjenestene, det skal være til selvkost.

De tre kommunene har alle maksimalsatser på barnehager, et tak satt av regjeringen, og den blir eventuelt økt bare som følge av statsbudsjettet og pris- og lønnsstigningen.

Vann og avløp

I dag har Rennesøy og Finnøy vann- og avløpsavgifter som ligger skyhøyt over Stavanger (se tabell).

– Rennesøy har bygd mye nytt, har lagt mye nye rør, og investerer nå i anlegg både langs Hansasandveien og Mosterøyveien. Å levere vann koster dessuten mer i en mindre utbygd og mindre tettbygd kommune, kostnadene per husstand blir langt høyere, sier Eiane.

Dyrere kulturskole?

Kulturskolen er et eksempel på et område som både gir fordeler og ulemper for Finnøy og Rennesøy, som har langt billigere kulturskole enn i Stavanger.

– Terskelen for å komme inn på kulturskole har nok vært lavere i Finnøy og Rennesøy. Nå vil vi her ute ha muligheten til å delta i en mer spesialisert kulturskole i Stavanger. En større samlet kulturskole gir også rom for ansatte med større stillingsprosent. Det kan trekke flinke folk og øke kvaliteten, sier Eiane.

Mer fra Dagsavisen