Nyheter

Stavanger-politiker i kaprerdrama på Kypros

– For å være ærlig, jeg er ganske redd. Jeg er nå utenfor terminalen. KrF-politiker Tone Paulsen fra Stavanger befinner seg like ved kaprerdramaet som utspiller seg på Kypros.

Bilde 1 av 4

Av: Stein Roger Fossmo og Bengt Enersgård

– Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre nå, har jo ikke akkurat lyst til å fly. Jeg tenkte på terroren i Brüssel i morges, og så hendte dette nå, sier Paulsen til RA.

Kvinner og barn er på vei ut av det kaprede egyptiske flyet som tirsdag ble tvunget til å lande på Kypros. Kapreren hevder å ha en bombe på kroppen.

– De fleste flyene er kansellerte, og mange er redde for å fly, meg inkludert. Det er væpnet politi overalt, sier Paulsen som har tilbragt påsken med å reise rundt i Hellas sammen med Røde Kors for å hjelpe båtplyktninger.

Paulsen er fylkesleder for TV-aksjonen i Rogaland og KrF-politiker i Stavanger.

– Tøff avslutning på tøffe dager?

– Uten tvil, sier hun.

Rundt klokken 11.30 hadde hun lykkes med å komme seg vekk fra flyplassen.

Nå er jeg akkurat gått ombord en buss til Pafos, som er en time fra Larnaka, forteller Paulsen.

Pafos er en turistby sørvest på Kypros.

Pågrepet

Mannen som kapret et EgyptAir-fly og tvang det ned på Kypros, er pågrepet, opplyser kypriotisk UD i en twittermelding.

Bilder på kypriotisk TV viste kort tid tidligere at flere personer forlot det kaprede flyet på flyplassen i Larnaka. Minst en person klatret ut av cockpitvinduet.

Tre personer med uniform ble deretter sett løpende vekk fra flyet. Kort tid etter forlot enda flere flyet.

Fra Alexandria

Flyet fra EgyptAir hadde nettopp tatt av fra Alexandria i Egypt da det ble kapret.

– Et Airbus A320 med 81 passasjerer om bord, på vei mellom Alexandria og Kairo, ble kapret. Flygeren sa at en passasjer hevdet å ha en bombevest og tvang flyet til Larnaka, heter det i en kunngjøring fra det egyptiske luftfartsdepartementet.

Alle passasjerer har fått forlate det kaprede egyptiske flyet på Kypros, med unntak av fire utenlandske statsborgere og mannskapet, opplyser EgyptAir.

Flyet fra EgyptAir hadde nettopp tatt av fra Alexandria i Egypt tirsdag morgen, da det ble kapret av en mann som hevdet å ha en bombe.

Det statlige egyptiske nyhetsbyrået MENA har identifisert kapreren som Ibrahim Samaha, en egyptisk statsborger.

Ifølge den statlige kypriotiske radiostasjonen CBS kan motivet for kapringen ha vært personlig ettersom Samahas ekskone er bosatt på Kypros. Han krever nå selv asyl på Kypros, melder radioen.

Uklart antall

– Flygeren sa at en passasjer hevdet å ha en bombevest og tvang flyet til Larnaka, het det i en kunngjøring fra det egyptiske luftfartsdepartementet.

Kypriotisk politi bekrefter at flyet landet på Larnaka International Airport klokka 8.46 og at kapreren ba politiet om å holde avstand.

Meldingene om hvor mange som befant seg om bord i det kaprede flyet varierer, men ifølge egyptiske og kypriotiske myndigheter var det snakk om rundt 60, blant dem et mannskap på sju.

Kvinner og barn

Kapreren ga kvinner og barn av egyptisk opprinnelse lov til å forlate flyet, og i 9.30-tiden norsk tid meldte EgyptAir i en Twitter-melding at alle passasjerene, med unntak av fire utenlandske statsborgere, var frigitt etter forhandlinger med kapreren og ute av flyet.

Kypriotiske luftfartsmyndigheter bekreftet at 56 passasjerer hadde forlatt flyet. Nasjonaliteten til de fire gjenværende passasjerene er ikke kjent, men ifølge sikkerhetskilder ved flyplassen var det opprinnelig ti amerikanere og åtte briter blant passasjerene.

Mange kapringer

All trafikk til og fra Larnaka International Airport er stanset og innkommende fly til Kypros blir nå omdirigert til Paphos-flyplassen.

Flyplassen i Larnaka er ikke ukjent med kapringer. På 1970- og 80-tallet ble en rekke kaprede fly tvunget til å lande der, de fleste av dem kapret av Folkefronten for frigjøring av Palestina (PFLP).

IS-gruppe

Sikkerheten ved egyptiske flyplasser ble betydelig skjerpet etter at et russisk charterfly på vei fra Sharm el-Sheikh til St. Petersburg styrtet på Sinaihalvøya 31. oktober 2015. Alle de 224 om bord omkom.

Gruppen Sinai-provinsen, som IS anerkjenner som sin gren i Egypt, påtok seg ansvaret og hevdet at de hadde smuglet en bombe inn på flyet.

Russland og flere vestlige etterretningstjenester konkluderte også med at flyet styrtet som følge av en bombe. (©NTB)

Mer fra Dagsavisen