Stavanger på vippen

LEDER: Går det an å vedde på at hestehandlerne i Sp og pokerspillerne i FNB kommer til de avgjørende forhandlingsrundene? skriver Bjørn G. Sæbø.

I likhet med de andre storbyene er velgerne i Stavanger i flyt. Ikke så frittflytende som i Tromsø, der Ap kun leder med noen tidels prosentpoeng på henholdsvis SV (!) og Høyre. For ikke å glemme Bergen, der Folkeaksjonen Nei til mer bompenger er større enn Ap og bare har Høyre foran seg.

I Stavanger er Høyre og Ap så å si identiske i oppslutning og mandatfordeling i Aftenbladets og Respons Analyses ferske meningsmåling. Begge de to store – Høyre især – svekkes etter 2015-valget, og den store overraskelsen er at Frp gjør et byks i bompengeopprørets hjemby.

Hvis dagens koalisjon holder sammen også etter valget, vil høyresidens flertall være på én stemme (34–33) i det som skal hete Stavanger kommunestyre.

Minimale flertallskoalisjoner som ryker har vært å se både i det britiske underhuset og det rogalandske fylkestinget, og for Stavanger-valgets vinnere vil det være avgjørende for styringsdyktigheten å bygge et så solid flertall som mulig.

Skal gallupen leses bokstavelig vil vippepartiene rennes ned av Kari Nessa Nordtun (Ap) og John Peter Hernes (H) i ukene etter valget. KrF, Sp, Venstre og FNB er klare objekter for beiling. Selv om kort holdes tett, er det nærliggende å tro at KrF og Venstre fortsetter på det blå laget.

Sp med Dagny Sunnanå Hausken og Frode Myrhol i FNB kan gå til venstre, og selv om Pensjonistpartiet (Pp) er ute av kommunestyret på den siste gallupen, kan Karl W. Sandvig også komme i vippekategorien.

I valgdebatten til TV Vest og RA nylig uttrykte Sandvig misnøye med hvordan Pp er blitt hørt av de andre partiene i dagens flertallskoalisjon.

Med et så tett løp blir evnen til å holde på kortene i etter valget-forhandlingene viktig for vippepartiene. Gevinsten blir størst for det partiet som våger å sitte stille lenge nok til at Høyre og Ap blir desperate. Går det an å vedde på at hestehandlerne i Sp og pokerspillerne i FNB kommer til de avgjørende forhandlingsrundene?