Nyheter

Stavanger lufthavn blir «stille flyplass» – Blindeforbundet reagerer

Stavanger lufthavn Sola skal slutte å rope opp boardingtider som kan høres over hele terminalen. – Tar friheten fra svaksynte som ønsker å reise uten ledsager, mener Blindeforbundet.

Av Caroline Teinum Gilje og Benedicte Øhren Danielsen

Fra og med 1. juni skal Stavanger lufthavn Sola bli en såkalt stille flyplass. Da blir det en kraftig innskrenking av beskjeder over høyttaleranlegget i terminalen. Bakgrunnen for det støyreduserende tiltaket er klager fra passasjerer.

– Det er veldig mange opprop for hvert flyselskap per avgang slik rutinene har vært til nå. Vi vil derfor slutte å gi beskjeder over høyttaleranlegget som høres over hele terminalen. Dette gjelder for eksempel opprop om hvilke fly som er klar for boarding og «siste opprop», sier Morten Wathne, operativ leder ved Stavanger lufthavn Sola, til RA.

Helt stille blir det imidlertid ikke. Fortsatt vil opprop om boardingtider kunne høres fra høyttalerne, men lyden vil bli begrenset til gaten hvor flyavgangen går, forteller han.

Byr på utfordringer

Men for svaksynte byr innskrenkingen av beskjeder på utfordringer, ifølge Anders Slagstad Tveit, leder i Norges Blindeforbund Rogaland.

–  Det er ingen enkel sak for synshemmede at flyplassen blir stille. Når vi er kommet til gaten hvor flyet skal ta av, så er det greit. Da vil du få informasjonen du trenger. Men å ikke høre opprop ellers i terminalen fører til at svaksynte blir hundre prosent avhengig av ledsagertjenesten, sier Tveit til RA.

Han understreker at for blinde som ham selv spiller ikke endringene noen rolle, da de uansett er avhengig av assistanse.

– Men en del av våre svaksynte medlemmer vil helst klare seg selv. Nå blir de tvunget til å benytte seg av ledsager når de normalt ville klart seg selv. Dette tar friheten fra dem, sier han.

Norges Blindeforbund Rogaland teller i dag 530 medlemmer. 80 prosent av dem er svaksynte.

– Et skritt tilbake

Tveit opplyser at Blindeforbundet over lang tid har vært i dialog med Stavanger lufthavn Sola om universell utforming. De har blant annet kommet med innspill om å senke skjermene til en høyde slik at svaksynte, som ofte er nærsynte, har mulighet til å lese av avgangene. Å begrense beskjeder over høyttaleranlegget er imidlertid ett skritt tilbake i å sikre universell utforming, mener han.

Stavanger lufthavn har et eget brukerutvalg med flere representanter fra ulike forbund tilknyttet FFO. Saken om innføring av stille lufthavn har vært diskutert med utvalget. Siri Katrine Malde, leder for Brukerutvalget, som støtter innføringen av stille lufthavn.

– Det fins etter hvert så mange gode hjelpe midler for de svaksynte som reiser, at vi kan ikke se at reisen skal bli noen større utfordring for disse ved at lufthavnen  nå begrenser sine opprop. Vi syns dette er godt tiltak for de som sliter med andre handikap som for eksempel sensitivitet for lyd. For disse vil jo dette gi en helt ny reiseopplevelse.

Lufthavnen har videre satt opp store skilt i gatene med gode kontrastfarger for at svaksynte lettere skal kunne finne frem i terminalen.

Allerede innført på Gardermoen

Å begrense bruken av høyttaleranlegg er allerede innført på Oslo lufthavn Gardermoen. Det skjedde i 2014, også der med bakgrunn i støyklager fra passasjerer, skrev NRK. Daværende direktør for terminaldrift på Oslo lufthavn, Knut Hole, kunne den gang fortelle at denne type tiltak er en trend blant store flyplasser i Europa, og skal skape en hyggeligere opplevelse på flyplassen.

Han trodde ikke tiltaket ville bli tatt negativt imot av trege passasjerer.

– Jeg tror heller folk kommer til å få en bedre opplevelse på flyplassen når det ikke er så mye støy. Stort sett er folk flinke til å passe på tiden selv, og vil nok bli enda flinkere etter dette. Vi kompenserer for oppropet med generell informasjon på skjermer, monitorer, på OSL-appen og innsjekkautomater, uttalte han.

Ved Stavanger lufthavn Sola har de opplyst passasjerer om den kommende endringen på Facebook-siden og nettsiden til flyplassen. Også andre tilgjengelige kanaler på flyplassen vil de ta i bruk for å gjøre folk oppmerksomme på at de nå må følge med på boardingtidene selv.

Mer fra Dagsavisen