Nyheter

Stavanger kommune tilgjengeliggjør åpne data

Vikram Rai i IT-selskapet Peanuts er positiv til at Stavanger kommune nå tilgjengeliggjør åpne data for andre brukere.

Av: Eigil Kloster Osmundsen

– At Stavanger ønsker å være i førersetet når det kommer til teknologi, er spennende. Jeg skulle imidlertid ønske at dette hadde blitt satset enda mer på. Det finnes folk som mener at IT er den neste oljen her i byen. Jeg er en av dem som tror og håper på dette, sier Vikram Rai, teamleder sharepoint i Peanuts Stavanger, til RA.

Firmaet er lokaleid, og fylte fem år 1. mars i år.

Han påpeker at dette krever at vi må oppfordre og inspirere de unge som sitter på skolebenken. Derfor er det ifølge Rai viktig at de får nye datakilder å leke seg med. Kommunen må legge til rette for at IT og ikke minst programmering blir tilgjengeliggjort for skoleelever.

LES OGSÅ: Diskuterer digital læring

– Jeg synes den nye satsingen til Stavanger kommune er veldig spennende. Den gir muligheter til både kommersiell- og hobbybruk, som kan gi publikum bedre tjenester. For vår del betyr det bare at vi har flere kilder å spørre når vi skal gi brukerne en god opplevelse, sier Rai videre.

Han er klar over at det offentlige ikke skal bruke tid på å utvikle applikasjoner, og synes det er positivt at de åpner opp dataene for publikum og kommersielle aktører.

– Når du tar flere kilder data og setter dem sammen, kan du lære noe nytt, ta beslutninger og gi en bedre opplevelse. Det går ut på å sy sammen noe som forbedrer brukeropplevelsen, sier Rai.

Barnehage- og skoleruter

Stavanger kommune har nå lansert åpne data som går ut på barnehagelokasjoner og skoleruter. Rai savner imidlertid en oversikt over kommunens idrettsanlegg.

– Som forelder husker jeg at det var ganske forvirrende når det skulle spilles fotballkamp et eller annet sted, og jeg ikke visste hvor banen lå. Jeg måtte inn på nettsidene deres for å finne adressen, sier han.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Framover håper Rai at kommunen ikke bare tilgjengeliggjør statiske data, men også såkalte sanntidsdata eller dynamiske data.

– Dette er data som oppdateres kontinuerlig. Et eksempel er busstider. Du vet at bussen skal komme klokken 10, men den gjør ikke alltid det. Tjenesten som allerede eksisterer har et klart forbedringspotensial, sier han.

Et annet eksempel Rai trekker fram er en kombinasjon av leiligheter til salgs knyttet opp mot barnehagelokasjoner og avstand til jobb. Han er også tydelig på at en smartby er mye mer enn en enkelt applikasjon.

– Dette er et steg i rett retning. Applikasjoner har først tatt av de siste fem årene. De neste fem til ti årene vil vise at mye mer kan smeltes sammen. Jeg styrer for eksempel belysning hjemme ved hjelp av en applikasjon på telefonen. Slike tiltak kan spare miljøet, sier Rai avslutningsvis.

– Et nytt og aktuelt tilbud

Trond Magne L. Haaland ser fram til å tilby kompetente brukere åpne data.

– Vi er helt i begynnelsen av dette arbeidet, og har begynt å legge ut en del datasett. Vi skal tilgjengeliggjøre disse dataene i et maskinlesbart format, og må samtidig gjøre folk oppmerksomme på at datasettene er tilgjengelige, sier Haaland, prosjektleder i Stavanger kommunes IT-avdeling, til RA.

Han påpeker at dette bidrar positivt i prosessen med å etablere Stavanger som en smartby.

– Dette er et helt nødvendig skritt, fordi det bidrar til mer åpenhet, næringsutvikling, demokratisering og effektivisering. Kommunen kan også nyttiggjøre seg av dette etter hvert, sier Haaland videre.

Han er irritert over at mange blander åpne data med dataåpenhet, som er to ulike ting.

– Åpne data er i prinsippet data som legges ut, som skal være maskinlesbare. Disse dataene har ingen begrensninger i henhold til Norsk lisens for offentlige data (NLOD). Dataåpenhet handler om innsyn og informasjon generelt fra kommunen. Et eksempel kan være informasjon om pågående prosjekter, sier Haaland.

Han informerer om at de har søkt interne innovasjonsmidler for å iverksette prosjektet.

– Både IT-avdelingen og kommuneledelsen har sett at det er behov for mer oppmerksomhet knyttet til å tilgjengeliggjøre datasett i kommunen. Finland er et forbilde her, avslutter han.

LES OGSÅ: – Stavanger har mye å gå på som smartby

Mer fra Dagsavisen