Stavanger

– Stavanger kan bli romfartsbyen

Ingen har vært dypere enn fem centimeter i bakken på Mars. Med Stavanger-teknologi kan NASA bore ti meter ned i bakken. Christopher Hoftun tror Stavanger vil spille en viktig rolle i Mars-eventyret.

Bilde 1 av 5

Mandag denne uken ble det klart at NASA har funnet spor av flytende vann på Mars.

– NASA vil ned i bakken på Mars for å finne liv. Da kreves det svært avansert teknologi. Teknologi som allerede er utviklet i Stavanger, da vi har boret etter olje på bunnen av Nordsjøen i over 30 år, sier Christopher Hoftun til RA.

Hoftun er principal investigator i Stavanger-selskapet Zaptec og leder for Mars Institute Stavanger på Innovation Dock, det eneste Mars Institute-kontoret utenfor Nord-Amerika.

NASA har for lengst fått med seg hva Norge har fått til med oljeboring under ekstreme forhold. Nå vil de ha kunnskapen og kompetansen fra Stavanger med på laget når det skal bores på Mars.

– Boring på Mars er uhyre vanskelig. På grunn av avstanden tar det fra 4 til 20 minutter å sende et signal fra jorden til det kommer fram til Mars. Utfordringen er å utvikle roboter som tenker selv, forklarer Hoftun.

Romfartseventyr?

Han er sikker på at Stavanger kan bli en romfartsby. Miljøet i dag er lite, men det kan vokse.

– Stavanger bidrar virkelig når det kommer til utvikling av nye boresystemer, sier Hoftun.

Zaptec-direktør Brage W. Johansen er enig.

– Jeg vil si vi er der vi var i begynnelsen av 1960-tallet. Mange mente det var mye olje i Nordsjøen. Andre mente det ikke var det. Vi vet jo hvordan det gikk, sier han.

– Det er mange likheter mellom romsektoren og oljesektoren, begge sektorene opererer med høyteknologi under ekstreme omgivelser, og mange blir inspirert når de hører at vi skal bore på Mars.

Åtte milliarder omsetning

Ifølge Johansen omsetter romfartssektoren i Norge for åtte milliarder kroner. Både Johansen og Hoftun tror det er gode muligheter for at romfart kan skape nye arbeidsplasser i Stavanger-regionen. Akkurat hvor mange er vanskelig å si.

– Romfartsteknologien som utvikles har ofte en spin-off-mulighet til andre applikasjoner på jorden, sier Hoftun.

– Elon Musk, mannen bak Tesla og SpaceX, jobber for å redusere prisen det koster å sende ting ut i verdensrommet med 90 prosent. Han er på god vei. Det er dette vi posisjonerer oss for, sier Johansen, som startet Zaptec for to og et halvt år siden, først og fremst for å utvikle ladeteknologien i elbiler. Nå sikter de mot verdensrommet.

– Vikingene fant veien til Amerika. Oppdagelser ligger i genene våre. De første robotene på Mars i 1978 het Viking 1 og Viking 2. Kanskje er det norsk teknologi som finner det første tegnet til liv på Mars, sier Hoftun drømmende.

– President Barack Obama sa han tror vi sender mennesker til Mars i hans levetid. Da er det bare å regne på hvor lenge han har igjen, sier Hoftun og smiler.

Mer fra Dagsavisen