Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) vil ifølge Bergens Tidende plassere Fornybarfondet i Stavanger. Her er Søviknes under et besøk på UiS tirsdag. Foto: Roy Storvik

Stavanger får fornybarfond til byen

Stavanger får gigantfondet for fornybar energi.

Seint tirsdag kveld skrev Bergens Tidende (BT) at olje- og energiminister Terje Søviknes går for at Fornybar AS skal legges til Stavanger.

Sikre kilder bekrefter også overfor RA at valget er tatt.

Nyheten spredte seg i det politiske miljøet i Stavanger tirsdag kveld, og avgjørelsen ble også diskutert og hyllet på Facebook av sentrale Stavanger-politikere som Annamaria Gutierrez (V). Hennes innlegg var onsdag ettermiddag slettet. Søviknes har i skrivende stund selv ikke kommentert BTs opplysninger.

Forsvarte Søviknes

Uansett, signalene om at det statlige investeringsselskapet Fornybar AS kommer til Stavanger er helt klare. Leder for kommunalkomiteen på Stortinget, Helge André Njåstad (Frp), gikk allerede i BT ut og forsvarte at den tidligere Os-ordføreren Søviknes ikke valgte hjemfylket og Bergen.

– En statsråd er ikke bare en statsråd for Hordaland, men for hele landet, sa Njåstad, som selv er bergenser, til BT.

Fornybarfondet skal på sikt forvalte opp til 20 milliarder kroner. Det er anslått alt mellom 20 og 120 arbeidsplasser. En avtale mellom regjeringspartiene H og Frp og samarbeidspartiene KrF og Venstre ligger bak opprettelsen av fondet.

27. januar var en Stavanger-delegasjon hos olje- og energiminister Terje Søviknes. Ordfører Christine Sagen Helgø (H), Frps gruppeleder Christian Wedler, UiS-professor Siri Kalvig, Peter Fusdahl i Styrbjørn, Tore Gjedebo i Styrbjørn og Geir Haug i Greater Stavanger for å argumentere for at Stavanger burde foretrekkes foran Bergen eller Trondheim, som alle kjempet for fondet.

– Enorm symbolverdi

Sagen Helgø er også krystallklar på betydningen av å få et milliardfond for fornybar energi til Stavanger.

– Det å plante fornybarflagget i Europas energihovedstad har en enorm symbolverdi. I tillegg har det en stor verdi i forhold til teknologien og næringslivet som finnes i regionen, oppsummerte Sagen Helgø til RA under lokaliseringskampen.