Midt under sykkel-VM i Bergen presenterte Tour des Fjordssjef Roy Hegreberg planene for neste års Tour des Fjords og Hammer Race i Stavanger. Foto: Pål Karstensen

Stavanger får det største sykkelrittet i Skandinavia

Midt under VM i Bergen presenterte Tour de Fjordssjef Roy Hegreberg planene for Skandinavias største sykkelritt de kommende årene. Det går i Stavanger og er en del av Hammer Series.

Følg RA Sporten på Facebook!

Hammer Series er et nytt konsept som starter opp i 2018, og Stavanger blir andre by ut. Det med ti World Tour-lag på start.

– Vi har sikret oss en eksklusiv rett i Skandinavia til arrangere Hammer Race i Stavanger. Det blir Skandinavias største sykkelritt med minst ti World Tour-lag som kommer til Stavanger de neste fem årene, sier en nesten euforisk Roy Hegreberg til RA.

LES OGSÅ: «Vi får verdens beste til byen»

Unik regional reklame

De ti lagene som kommer er BMC, Cannondale, Lotto Soudal, Orica-Scott, Quick-Step Floors, Lotto NL-Jumbo, Sky, Sunweb, Segafredo og UAE.

– I tillegg er vi i dialog med å få flere lag med. Edvald Boasson Hagen og Dimension Data står høyt på ønskelisten, sammen med lagene til de andre norske rytterne. Men allerede har vi vinnerne fra årets tre Grand Tours på start, og de skal jobbe hardt for å slå det startfeltet vi skilter med, forteller Hegreberg.

Han mener potensialet for å brande regionen i utlandet og på sykkelkartet er unik.

– Vi i Stavanger-regionen er veldig heldige som har Tour des Fjords, får Hammer Stavanger og en velodrom i tillegg til at vi har ryttere som Alexander Kristoff, Susanne Andersen og Gunn-Rita Dahle Flesjå som representerer regionen vår, sier han.

LES OGSÅ: Ti World Tour-lag til Stavanger i 2018

Mer «behind the scenes»

Når det kommer til neste års utgave av Tour des Fjords, kommer det ikke innom Stavanger i det hele tatt. Det starter i Lindesnes 22. mai, og avsluttes i Egersund den 24. Før Hammer Series starter i Stavanger dagen etter, altså den 25. mai. Nytt av året er det at Tour des Fjords har fått HC-kategori, som betyr at det er like stort som de andre etapperittene i Norge og bare under World Tour-rittene i status.

– Tour des Fjords blir større og bedre enn noen gang, med en høyere rangering og en garanti på at minst fem av verdens beste lag stiller til start. Mye av den teknologien vi skal bruke i Hammer-series kommer vi også til å bruke i Tour des Fjords, så det kommer til å bli en spektakulær utgave, sier Hegreberg.

I Hammer Series vil det produseres bilder fra syklistene selv som vil sykle med kamera på hjelmen. Samtidig vil det være kamera i sportsdirektørenes biler, filming inne i lagbussene og mye mer «behind the scenes» enn hva vi får servert nå.

– Hammer-konseptet er publikumsvennlig. Sykkel er nytt som folkeidrett i Norge, og selv om vi har enkelte profiler er det viktig å tenkte nytt og gjøre rittene mer spennende og interessante for folk flest. Aldri har vi skiltet med så store profiler og så gode lag, og aldri har vi vært med på å arrangere et så stort sykkelritt, forteller Hegreberg.

LES OGSÅ: Kristoff skyver presset over på Boasson Hagen

Tviler på Tour-start

Med så mye oppmerksomhet rettet mot Vestlandet, er det flere som har begynt å drømme om en åpningsetappe av Tour de France.

– Det er ekstremt vanskelig logistikk å frakte alle til Frankrike, og hvis Danmark får det før oss blir det i så fall veldig lenge til. Da synes jeg det er bedre å bruke ressursene til å utvikle de rittene vi allerede har, sier han.

Hegreberg og Tour des Fjords, som står som arrangør, har sikret seg rettighetene for de neste fem årene med en opsjon på å forlenge. Det vil si at vi får se verdenseliten på sykkel de kommende fem årene i Stavanger.

– Stavanger er en veldig sterk sykkelregion, og da vi viste bildene fra Tour des Fjords til Velon som er initiativtakeren til Hammer Series ble de veldig imponert. Vi vet at vi kan arrangere store sykkelritt, og at Norge er en nasjon med sykkelfans, så både jeg selv og mange jeg har snakket med anser dette som et kupp for Stavanger-regionen, forteller Hegreberg.

LES OGSÅ: «Hei Bergen! Kan vi være med?»

Slik sykles de ulike rittene:

Dag 1 – Hammer CLIMB (25.mai):

Den første etappen består av en løype på 8,5 km som skal kjøres 10 ganger. Løypen har offisiell start i Sandnes der mål for klatreetappen blir på toppen av Skaarlia.

Dag 2 – Hammer SPRINT (26.mai):

Spurtetappen på dag 2 består av en actionfylt 10 kilometersløype gjennom Stavanger sentrum og Eiganes. Her vil lagene kunne sikre seg poeng for hver gang de passerer målstreken ved Stavanger Forum Expo-området. Også denne løypen skal kjøres 10 ganger, så publikum vil ha mye å se frem til.

Dag 3 – Hammer CHASE (27.mai):

Den siste og avgjørende konkurransen er en lagtempo jaktstart. Løypen har start og mål ved Stavanger Forum, og passerer bl.a Hafrsfjord og Gandsfjord. De ulike startintervallene for lagene bestemmes av sammenlagt poengsum fra de to første dagene. Det første laget med fire ryttere over målstreken blir kåret som vinnerlaget av Hammer Stavanger.

Den 189 kilometer lange førsteetappen i Tour des Fjords går fra Lindesnes og vestover, og har to lokale runder i sykkelbyen Grimstad. Etappe to går fra Risør og leder sydover over 180 kilometer før rytterne ender opp i havnebyen Kristiansand, mens den avsluttende etappen på 178 kilometer tar rytterne fra Farsund i Vest-Agder og til Egersund i Rogaland.