Nyheter

Stavanger domkirke møter synkende dåpstall med massedåp

Tidligere har Stavanger domkirke arrangert massevigsel sammen med matfestivalen Gladmat. I år er det udøpte de vil nå.

Dåpstallene i Den norske kirke har i årevis pekt nedover, og årsakene til det er mange. Men noen ganger kan rett og slett kostnader og stress knyttet til dåpsfesten være et hinder for foreldre som ønsker dåp for barna sine, tror   Silje Trym Mathiassen, dialogprest ved Kirkelig dialogsenter og vikarprest i Stavanger domkirke.

– Veldig mange stresser med dåpen. Forventningene til dåpsselskapet kan bli store og uoverkommelige. Det ønsker vi å gjøre noe med, sier hun.

Som et skuldersenkende tiltak har de gått sammen med matfestivalen Gladmat og inviterer til såkalt massedåp og drop-in-dåp torsdag 25. juli under årets festival.

Arrangementet har de kalt «Den glade dåpsdagen». Denne dagen kan både voksne og barn «droppe innom» Domkirken for dåp, uten å planlegge eller betale i dyre dommer for dåpsfesten etterpå. Gladmat fikser nemlig gratis fingermat, smoothie og kaker i kirkerommet.

LES OGSÅ: Utmeldingsbølgen i Kirken er over, flere vil melde seg inn

Fem påmeldte til nå

Selve dåpshandlingen er det Trym Mathiassen og hennes prestekollega Sølvi Irene Vinnes som skal foreta.

Det skjer med Den norske kirkes dåpsliturgi, men i en forkortet gudstjeneste på cirka en halv time og til «flotte musikkinnslag». 
Dåpskjole er valgfritt, og kan lånes av kirken dersom man ønsker det.

Trym Mathiassen regner med de har kapasitet til å døpe alle som ønsker det denne dagen, men ber dem som ønsker dåp under gudstjenesten om å melde seg på i forkant slik at de får dåpssamtale. Påmelding er også nødvendig for beregning av fingermat. Til nå er det fem i ulike aldre som har meldt seg til dåp via Kirkens servicekontor.

En enda mer lavterskel-dåp tilbyr kirken i bispekapellet fra klokken 10 til 13 samme dag. Der vil de to prestene ha en dåpssamtale like før dåpshandlingen.

De som velger denne dåpsvarianten trenger ikke påmelding, men også her vil Gladmat stille med kaker og kaffe. 

LES OGSÅ: Professor: Slik har Gladmat klart å bli Norges største matfestival (RA+)

Kritikk

Västerås domkirke i Sverige var i 2012 først ut med å teste ut såkalt drop-in-dåp. Siden har konseptet spredt seg til flere byer – også i Norge.

Manglende oppfølging av de døpte har vært en kritikk mot lavterskel-dåpen. Trym Mathiassen forteller at de tar høyde for dette ved nettopp å ha en samtale like før dåpen og at menigheten de tilhører vil få tilsendt melding om dette i etterkant.

LES OGSÅ: Kirker brukes som stemmelokale i Stavanger velgere reagerer (RA+)

Massebryllup

Det er ikke første gang Domkirken byr på kirkelig høytid i samarbeid med den lokale matfestivalen. Det årlige flerreligiøse «Fredsmåltidet Peace of cake» går sin gang også i år og pleier å bli fort utsolgt. 

De to siste årene har de dessuten invitert til massebryllup under festivalen, men dette initiativet legger de på is i år.

– Da jeg hørte at årets tema for Gladmat var «vekst», så tenkte jeg straks at for kirken handler dette om dåp. Og selv om dåpen handler mest om vann og ånd, så er jo også måltidsfellesskapet en viktig del, sier Trym Mathiassen.

I 2006 ble 73,9 prosent av alle fødte barn i Norge døpt. I 2018 hadde andelen falt til 51 prosent, skrev NTB i mai og viste til tall fra Statistisk sentralbyrå.

Mer fra Dagsavisen