Nyheter

Statsviter: – Styret i FNB Sandnes kan bli sittende

Flertallet har mistillit til styret i Sandnes FNB, og vil at de skal gå av. Styret nekter å vike fra sine verv, og får støtte fra advokat og statsviter.

Tirsdag kveld hadde FNB Sandnes en ekstraordinær generalforsamling, hvor det ble klart at

Like etter det ble klart at styret har mistillit, gjorde nåværende tillitsvalgte det klart at de ikke ønsket å vike fra sine verv, noe de mente de hadde rett til, på grunn av paragraf 3 i Sandnes FNB sine vedtekter. Det ble møtt med protester fra salen.

Styret i FNB Sandnes har imidlertid støtte fra både advokat Kine Fusche Jenssen, og en statsviter RA har pratet med. 

I etterkant av møtet har advokatfullmektig, Kine Fusche Jenssen, sendt ut en pressemelding på vegne av FNB Sandnes. Hun skriver at årsmøtet kom til at styret i FNB Sandnes skal kastes med umiddelbar virkning på grunn av mistillit, men at de nåværende tillitsvalgte valgte, på tross av mistilliten, å benytte seg av vedtektenes § 3 som sier at de «kan kreve å sitte i sine verv fram til 2023», og ønsker derfor ikke på nåværende tidspunkt å vike sete.

– Det var ikke oppført nyvalg på sakslisten til tirsdagens møte, og sittende styre har derfor sett det som helt nødvendig å benytte seg av klausulen slik at de sitter i sine posisjoner fram til en eventuell vedtektsendring og nyvalg. Dersom styret ikke hadde krevd sine plasser ville FNB Sandnes etter dagens møte stått uten styre da nyvalg ikke sto på sakslisten, står det i pressemeldingen.

– Må endre vedtektene

Videre i pressemeldingen kommer det fram at styret har imidlertid etter tirsdagens møte tatt til etterretning sin manglende tillit fra et knepent flertall i medlemsgruppen.

– Derfor ble medlemmene av sittende styre gjort oppmerksom på at dersom medlemmene ønsker å gjennomføre en full prosess med å kaste styret må de først endre vedtektene.

Dette har medlemmene anledning til å komme med forslag om. Styret vil da innkalle til et nytt ekstraordinært møte med vedtektsendringen på sakslisten dersom 1/3 av medlemmene ønsker dette.

I pressemeldingen påpekes det at dersom medlemmene, i et nytt ekstraordinært årsmøte ønsker å avsette styret, at også denne saken må bli ført opp på sakslisten.

Sittende styre anbefaler også at det settes opp nyvalg av styre i samme møte for å unngå en situasjon som man potensielt kunne fått på tirsdag, der foreningen står uten styre for en periode.

Vil sikre trygg prosess

I pressemeldingen presiserer styret i FNB Sandnes at de er klar over at de ikke har vært med på å utarbeide någjeldende vedtekter, inkludert klausulen i paragraf 3.

–Styret ønsker imidlertid å følge det eneste skriftlige styringsdokumentet som foreningen har per i dag. Dette for å sikre en trygg prosess videre. Det er derfor de benyttet seg av klausulen i § 3, på tirsdag, kommer det fram i pressemeldingen.

Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis i statsvitenskap ved Universitet i Stavanger, mener at det nåværende styret i Sandnes FNB vil kunne vise til vedtektene, og at de kan bli sittende ved å vise til paragraf 3.

Tuastad gjør det klart at akkurat hvem som sitter i styret for FNB Sandnes kanskje ikke har den største betydningen.

– Jeg tror hvem som er styret i lokallaget ikke blir det viktigste. Det viktige er de som er i bystyret, og de kan ikke FNB gjøre noe med, de er valgt direkte av velgerne, og de kan ikke bli tatt bort. De har fått sine plasser, og det er de som har makt her, egentlig, sier Tuastad.

Tuastad mener at FNB sentralt gjør en tabbe når de skyver fra seg de som sitter med flertallet i bystyret. Noe han mener de gjør når de går inn og prøver å overstyre beslutninger som er fattet lokalt. Han viser både til FNB Sandnes og FNB Klepp, hvor det har vært uenigheter mellom lokallagene og FNB Sentralt.

– Saken er at når de skyver bort bystyregruppen, taper FNB på det som en organisasjon. De viktige personene både i Klepp og i Sandnes, er de som er med å forvalter makt i kommunestyrene og bystyrene. De vil bygge seg opp og bli flinke politisk. De vil bli politiske ressurspersoner, og det kunne vært nyttig for FNB og hatt disse på laget hvis de skal prøve å komme inn på Stortinget for Rogaland. Når de skyver de bort, og sannsynligvis skaper en splittelse i partiet, vil de miste de sterkeste og viktige støttespillerne de kunne hatt, sier Tuastad.

Partileder i FNB, Frode Myrhol, er fullstendig uenig i kritikken fra Tuastad.

– Vi kan ikke ha krefter i partiet som tror de kan gjøre akkurat som de vil, vi må ha en langsiktig strategi, og vi har ikke plass til sånne folk internt i partiet. Hovedstyret har gjort det de trenger for å verne om partiet, både i Sandnes og i Klepp, sier Myrhol til RA.

Han sier videre at konflikten mellom Sandnes FNB og FNB sentralt ikke burde eksistert, da det ikke finnes tvil om at hovedstyret i FNB kan overstyre lokallag.

– For å si det sånn, uten partiet FNB kunne ikke FNB Sandnes stilt til valg, de er et lokallag, under FNB, og de kan ikke overstyre hovedstyrets beslutninger, sier Myrhol.

– Ble ikke krevd nytt møte

Sandnes FNB påpeker at det ikke ble krevd et umiddelbart nytt ekstraordinært møte fra forsamlingen på tirsdag. Pressemeldingen avsluttes med at det enda ikke har blitt avholdt ordinært årsmøte for 2019 der man potensielt tar opp vedtektsendringer.

– Styret ønsker en snarlig gjennomgang av dagens vedtekter, slik at disse kan behandles så snart som mulig, og senest i ordinært årsmøte for 2019.

Myrhol er sikker på at noe vil skje ganske umiddelbart, og at ting kommer til å ordne seg.

Kaos i FNB Sandnes – dette er saken: 

Styret i FNB Sandnes valgte å

, som hadde fått flest personstemmer under valget 9. september

Hovedstyret i partiet, i FNB sentralt, omgjorde eksklusjonen av Lind få dager etterpå.

Dette godtok ikke styret i FNB Sandnes, som via advokatfullmektig, Kine Fusche Jenssen, sier at hovedstyret ikke har vedtekter eller lovhjemmel til å overstyre lokallaget.

Det samme argumentet ble lagt fram da hovedstyret ønsket å

, «for å ha jobbet imot partiets interesser og satt partiet i et dårlig lys med sine handlemåter og uttalelser om personer og partiet, samt motarbeidet FNB sentralt.»

På bakgrunn av bråket og uenighetene ble det innkalt til en ekstraordinær generalforsamling for å stemme om ekskluderingen av Lind er gyldig og om styret i Sandnes må gå, grunnet mistillit.

Mer fra Dagsavisen