Get-ligaens poengkonge Dan Kissel kan ikke bare score mål. Han er også utdannet statsviter og en tungvekter på den amerikanske valgkampen. Denne er et hett tema – også i Oilers-garderoben. Foto: Espen Iversen

Statsviter, poengkonge og Trump-hater

Når du skal finne noen til å analysere det amerikanske presidentvalget er neppe toppen av Get-ligaens poengliste stedet du venter å finne ham. Men det gjør du faktisk. I statsviter og poengkonge Dan Kissel (29).

Følg RA Sporten på Facebook!

Hurtigtoget fra Illinois, med det treffende tilnavnet «Kissel the missile» er nemlig ikke bare god til å skyte pucker i mål. Han er nok ganske treffsikker med sine tanker om hva som vil bli konsekvensene for resten av verden om det blir Donald Trump eller Hillary Clinton som vinner det amerikanske presidentvalget 8. november.

Temaet er hett også i Oilers-garderoben. Det snakkes sannsynligvis mer om det enn torsdagens motstander Stjernen.

– Valget er et hett tema i garderoben, men stemningen er ganske ensidig. Det er ingen som holder med Trump, sier en lattermild Kissel – og fortsetter:

– Nick Bruneteau, som spilte her i fjor, flagget tilhør i Trump-leiren. Jeg er usikker på om han er blitt værende.

LES OGSÅ: Ikke bare søtt hos "söta bror"

Pinlig berørt statsviter

Kissel er faktisk utdannet statsviter og legger ikke skjul på at han er ekstremt engasjert og opptatt av det som skjer i politikken hjemme i USA. Han erkjenner også glatt at han misliker Donald Trump sterkt.

– Ja. Jeg er litt flau på USAs vegne over at en mann som ham faktisk har kommet i posisjon til å bli president.

Kissel har akkurat startet på sin femte sesong i Oilers, men det er første gang han får oppleve en amerikansk valgkamp med norske briller.

– Det er helt klart en greie her. Jeg var ikke klar over hvor store USA er, og hvor interessante vi er for resten av verden, før jeg flyttet hit. Samtidig er det helt rett at det er slik. USA er verdens største økonomi og en militær stormakt som stadig er i krig. Jeg synes det er bra at resten av verden blir opplyst om Trump – og hvilken effekt det vil få om han skulle bli president, sier han.

LES OGSÅ: Kissel verdt sin vekt i gull

Et delt land

Akkurat det er et scenario og et bilde Kissel ikke liker å tenke for mye på.

Men hvordan kan det ha seg at såpass mange amerikanere faktisk ønsker å se Trump med atomkofferten?

– Det er knapt Trump-supportere hvor jeg kommer fra. Men de finnes utvilsomt andre steder i landet. Finanskrisen i 2008 delte USA og med framveksten av sosiale medier har alle fått en stemme. Alt blåses opp, sier Kissel.

Han peker på at det er store forskjeller på Trump og Clinton. Som det er på folket i USA. Kandidatene speiler det.

– Her til lands er middelklassen veldig stor. Det er den ikke i USA. De rike er veldig rike og de fattige er fattige, sier han.

LES OGSÅ: Tro det eller ei; Oilers har faktisk startet bedre før

Ikke som Ola og Kari

Han peker selvsagt på sosialdemokratiet som den største forskjellen på Norge og USA. Men han tror likevel ikke det ville gått bra om en mann som Bernie Sanders hadde sluppet til som president – med sin skandinavisk-beslektede idé om hvordan samfunnet skal styres og goder fordeles.

– Det fungerer i Norge fordi det er fem millioner mennesker her. Jeg vokste opp i Chicago som har fem millioner innbyggere alene. I USA ville ikke sosialdemokratiet funket om det ble innført over natten. Du må trykke på en knapp av gangen. Litt som Clinton ønsker, sier Kissel.

Kissel peker på at Ola og Kari er komfortable med et skyhøyt skattenivå ettersom de også får gratis helsevesen og andre sosiale goder i retur. I USA er tradisjonen for private helseforsikringer dypt forankret. Sponheimske «hver mann sin høne» gjelder i høyeste grad.

LES OGSÅ: Oilers spiller seg sikrere

Stemmer ikke selv

Kissel kunne tatt turen på ambassaden for å forhåndsstemme. Men han kommer ikke til å gjøre det.

– Med en grad i statsvitenskap burde jeg nesten ikke sagt det høyt, men jeg dropper det. Alt handler om statene og valgmannsstemmer. Illinois er en demokratisk høyborg – akkurat som Texas er en republikansk. Min stemme ville ikke forandret noe uansett. Det ville vært annerledes om jeg støttet Trump. Når det er sagt er jeg langt ifra enig med noen av de to kandidatene. Derfor står jeg over, forklarer han.

Om USA blir Trump-styrt eller Clinton-styrt ligger det uansett i kortene at Kissel før eller siden vil flytte tilbake. Til tross for at han er gift med en jente fra Stavanger og har fått en datter her.

– Jeg har ikke bodd hjemme etter at jeg ble hockeyproff og vi er enige om at vi i det minste skal ta et par år i USA etter jeg er ferdig med karrieren, forteller Kissel.

Men det betyr ikke det samme som at Kissel spiller i Oilers til han legger opp. Kontrakten går ut etter sesongen i år og han er fristet til å teste noe nytt i en større liga.

– Jeg kommer til å se meg litt ekstra rundt denne gangen, men jeg vil selvsagt høre på hva Pål Higson sier før jeg bestemmer noe. Vi får se.

Før det er det dog mye hockey som skal spilles. Torsdag kveld er det ny toppkamp mot Stjernen.

– Det blir nok en vanskelig kamp. Vi skal holde oss til planen. Folk begynner å bli litt trøtte etter et tøft program. Det skal bli godt med litt pause i serien etter lørdagens kamp, sier han.

LES OGSÅ: Josh Soares på inntektstoppen i Oilers