Nyheter

Startet på egen hånd

Da Veysel Okutan (20) ikke fikk jobb etter videregående, tok han saken i egne hender. Nå driver han sitt eget bilmeglingsselskap og har solgt 42 biler siden han startet i fjor høst.

Veysel Okutan sier han alltid har tatt sine egne valg, og at han alltid har klart seg selv. Derfor var det heller ikke unaturlig å starte eget firma i en alder av 19 år. Etter videregående ville han jobbe som bilselger, men etter flere avslag fra forhandlere i Stavanger og Sandnes tok han saken i egne hender og startet Okutan BilMegling. 

– Jeg tenkte meg nøye om og kom til slutt fram til at jeg ville starte noe eget, sier Okutan, som legger til at han har fått mye støtte av familie og forloveden i løpet av det siste året.

Drømmer om utvidelse

– Jeg hadde litt problemer med å sove i starten, fordi jeg var redd for hvordan dette skulle gå. Men så våget jeg å satse, og det har gått veldig fint, sier Okutan.

Han studerte salg, service og samferdsel på videregående, noe som viste seg å være nyttig i forbindelse med oppstart av eget selskap.

– Jeg står for markedsføringen selv, og reklamerer på drosjer og Facebook, sier Okutan, og legger til hans virksomhet går ut på kjøp, salg, innbytte, finansiering og kommisjonssalg.

– Per nå har jeg samarbeid med et verksted dersom noe skjer med bilene, men drømmen er etter hvert å utvide til et fullverdig bilsenter med blant annet eget verksted og vask, sier Okutan.

Stolt

Tross sin unge alder ønsker Okutan å vise andre at det faktisk er mulig å få det til på egen hånd.

– Jeg har klart det, og da kan andre klare det. Det krever mye tid og innsats, og det er viktig å sette seg mål og ikke gi opp. Jeg håper å bli et stort navn i bruktbilbransjen i løpet av noen år, sier den unge gründeren, og innrømmer at han er stolt av det han har fått til.

– Du kan godt si det sånn, ja. Det er gøy å ha fått det til på egen hånd etter å ha blitt avvist, avslutter han.

Betydelig økning

Skape har opplevd en betydelig økning i antall mennesker som oppsøker dem og ønsker veiledning ved oppstart av egen bedrift.

– På grunn av situasjonen i arbeidsmarkedet har vi hatt veldig stor pågang siden våren 2015. Mange er i en situasjon hvor de blir tvunget til å tenke nytt, og da hjelper vi med å veilede og peke dem i riktig retning, sier seniorrådgiver Einar Talgø i Skape.

Skape er organisert som en avdeling i Rogaland fylkeskommune, og er et partnerskap mellom fylkeskommunen og kommunene i fylket, og tilbyr kurs og rådgivning for alle slags oppstartsbedrifter.

– Vi hjelper alle typer bedrifter, enten det er at noen skal starte frisørsalong eller har en helt ny idé, sier Talgø.

Gründertrenden fortsetter

I 2015 ga Innovasjon Norge dobbelt så mye i etablerertilskudd som året før, og den voksende gründertrenden ser ikke ut til å snu med det første.

– Rogaland har vært veldig aktive når det kommer til innovasjon, på grunn av situasjonen vi har vært i de siste par årene, sier Kari Holmefjord Vervik, direktør for kontoret til Innovasjon Norge i Rogaland.

To hovedgrunner

Fra 2014 til 2015 hadde Innovasjon Norge en dobling i både kronetilskudd og antall støttede bedrifter. Pengestøtten doblet seg fra 30 til 60 millioner kroner, og cirka 200 bedrifter fikk tilskudd, sammenlignet med rundt 100 året før. Så langt ser 2016 ut til å matche fjoråret, og Holmefjord Vervik tror det er to grunner til det.

– Det er mye positiv medieomtale rundt gründerskap, og det får mye nasjonal fokus. Dessuten har det vært en omstillingsperiode i vår region, noe som fører til at folk som for noen år siden ville sittet trygt i jobben sin, nå kaster seg ut i ukjent terreng, sier Holmefjord Vervik til RA.

Viktig for regionen

Hun forteller at det er mange gründere som kommer fra oljesektoren.

– En økende gründertype er godt voksne mennesker fra olja, som har sett at ting ikke har blitt løst på en god måte. De har mye kompetanse og erfaring, og prøver nå å skape nye og innovative løsninger, sier hun.

Direktøren mener gründerskap er viktig for regionen, men at det likevel ikke er for alle.

– I Innovasjon Norge stiller vi høye krav. Du må tenke stort; helst internasjonalt, og du må ha klare ambisjoner og en ny og innovativ idé, forklarer hun.

Å starte for seg selv kan være risikabelt, men det er en del av det hele, mener Holmefjord Vervik.

– En viktig ting er å innse hva du er flink til, og hva du kanskje trenger hjelp med, avslutter Holmefjord Vervik.

Mer fra Dagsavisen