Nyheter

Starter matsentral med restemat

Siv Therese Hegerland Havik har lenge ønsket å opprette en matsentral i Stavanger. Nå er tanken i ferd med å bli til virkelighet.

– De fleste storbyer har initiativ hvor de sentraliserer og samler inn matsvinn og redistribuerer det. Den maten går både til dem som trenger det, men også til dem som vil hjelpe til med å redusere matsvinn. Jeg har tenkt på dette veldig lenge, og nå føler jeg at tiden er moden for å gjøre dette i Stavanger også, sier Siv Therese Hegerland Havik om sin nye miljøorganisasjon Grönt og deres planer om en matsentral.

Målet og planen er å opprette en sentral med overskuddsmat, hvor folk kan ta turen innom for å plukke med seg mat som egentlig skulle havnet i søpla. Hun er i dialog med flere lokalpolitikere, og snart starter arbeidet med å få med seg grossister og leverandører på laget.

Hun håper et lokale vil være på plass i løpet av sensommeren, og ønsker allerede nå frivillige og andre engasjerte velkommen til å ta kontakt. 

– Folk blir stadig eksponert for problemstillingene knyttet til matsvinn og plastforbruk. Jeg tror de begynner å bli interesserte, og det er både endringsvilje og muligheter, men samtidig kreves det at noen går i bresjen. Jeg gjør gjerne det, for jeg mener at tiden er moden for dette nå, sier Havik til RA.

LES OGSÅ: Billig mat – mindre matsvinn

25.293 porsjoner

Andre som satser på å bekjempe matsvinn er Too Good To Go, som etter hvert har blitt en kjent app for mange. Via deres app kan du holde av og hente restemat som restauranter har til overs.

– Stavanger-folk er helt rå på å redde mat gjennom Too Good To Go. Hele 38 bakerier, hoteller, restauranter, energistasjoner, kafeer og kiosker er med, og siden oppstart i januar 2016 har Stavangers innbyggere reddet 25.293 porsjoner med mat. Dette er utrolig bra, og tilsvarer cirka 600 flyturer fra Oslo til Bergen, sier Malene Berthelsen Lindgren, markedsfører i Too Good To Go, til RA.

– Vi opplever at interessen for Too Good To Go generelt er stor i Stavanger, og folk er veldig flittige brukere av appen. Vi håper at fokuset på matsvinn fører til at enda flere steder i Stavanger-regionen blir med i kampen mot matsvinn sammen med oss, legger hun til. 

Too Good To Go har ikke tall på hvor mange brukere det er i Stavanger, men på landsbasis har de over en halv million nedlastinger.

LES OGSÅ: Nå blir det mulig å kjøpe mat etter best før-dato

Bevisste i 20 år

Ostehuset er én av spisestedene som har trykket appen til sitt bryst, men helt siden oppstarten for snart 20 år siden har Ostehuset vært opptatt av å ikke kaste mat.

– Vi fant ut at vi sto igjen med mye mat og brød på slutten av dagen, og startet derfor med å gi det som var til overs til Krisesenteret. Da vi så at Toogoodtogo kom til Stavanger kastet vi oss på med én gang, sier Hanne Norman Berentzen, gründer og eier av Ostehuset.

– Du vet at det sitter noen der ute som vil ha maten, og at den blir tatt vare på og kommer til nytte, legger hun til.

Videre forteller hun at å ta vare på miljøet og redusere matsvinn alltid har stått på Ostehusets agenda, selv om det har gått på bekostning av tid, ressurser og økonomi.

– Allerede for åtte år siden sluttet vi å servere scampi, fordi vi vet hva det gjør med korallrevet. Scampi var en av bestselgerne våre, så økonomisk sett svei det skikkelig. I tillegg har vi hatt nedbrytbar emballasje på Den spiselige byfest de siste årene. Alt koster, men vi har sagt vi skal ta ansvar, og vi ønsker å være tro mot vårt verdigrunnlag. Og det er en ting jeg er stolt av; at vi ikke har rikket på verdiene våre, selv om det har kostet. Det er stor forskjell på å si at du skal ta ansvar, og å faktisk ta ansvar, sier Berentzen. 

Å bruke overskuddsmat til noe fornuftig og som flere kan få nytte av, synes hun er fantastisk.

– Både matsvinn og plastbruk er veldig i tiden, og det er flott at det blir belyst, for dette er ting som trengs å bli tatt tak i, sier Berentzen til RA.

LES OGSÅ: De jakter på mat i bossdunkene

Kjører av gårde

Fra før av har Havik startet donasjonsbaserte Yoga for alle, Yogafestivalen og fjorårets Lindøyfestival – for å nevne noe. Det meste gjøres på dugnad.

– Det kommer nok til å bli en del gratisarbeid i starten med matsentralen, men sånn er det bare. Jeg venter ikke på at andre har tid – nå får vi det på beina og kjører av gårde, sier Havik til RA og smiler.

Hovedmålet til Havik og Grönt er å øke bevisstheten rundt matsvinn, i tillegg til å redusere svinnet og få redistribuert mat. Hun har høye ambisjoner, og hun vet det kan ta tid å nå målene.

– Målet er rett og slett å bli kvitt svinnet. Å endre vaner og holdninger tar tid, men sakte, men sikkert kommer det. En må bare begynne i det små og jobbe seg oppover. De som er klare for denne forandringen får bli med nå, så får resten bli med etter hvert, legger hun til. 

Mer fra Dagsavisen