(Fra venstre) Michelle Berge (Kremmerhuset), Ana Brurås (Only), Anita Frøyland (Zilver), Synnøve Nilsen (Tjølsen), Kristine Haukebøe (My Little Bandit), Trine Lise Hodne (Kremmerhuset), Kamilla Lilleland Mai (Eventyrbruden), Camilla Rørtvedt (Skoringen), Jonna Ljungstöm (Steam), Sannie Madsen (Noa Noa) og Camilla Thull (Steam) er klare for vårfest i Nygata torsdag og lørdag. I forgrunnen primus motor Anja Bye (B.Y.E). Foto: Roy Storvik

Står sammen for å skape liv i byen

Næringsdrivende i Nygata deler mer enn morgenkaffen. Sammen ønsker de å skape mer liv i byen sin.

De er lei av å lese om nedgangstider og konkurser i avisene. Lav oljepris, økt arbeidsledighet, tunge tider – det har ikke tatt gnisten fra de næringsdrivende i Nygata. Nå inviterer de byen til vårfest i gaten sin – to dager til ende.

LES OGSÅ: Kronikk: Framtidens Stavanger sentrum

– Målet er å skape aktivitet. Mange sier at det er lite som skjer i byen. Det vil vi motbevise. Vi vil rett og slett få flere til å bruke den fantastiske byen vår, sier Anja Bye som driver klesbutikken B.Y.E. 

Da hun flyttet fra Breigata til Nygata, ble hun en del av «kollektivet» i gata. Her møtes de til morgenkaffe hver dag, før de rusler hver til sitt.

Alle bidrar

– Det vi har til felles, er at alle er interessert i å få til noe for byen. Alle bidrar, sier Bye. 

LES OGSÅ: Kamp mot høyhus i sentrum

Hun legger til at de 14 næringsdrivende som arrangerer vårfesten også har fått god hjelp fra andre aktører, blant annet reklamebyrået Garp City som også holder til i Nygata.

Festen starter torsdag kveld med motevisning, ballongslipp med premier, musikk og sommerstemning. Lørdag fortsetter det med langbord i hele gaten, kakefest, ansiktsmaling, og neglelakkering – for å nevne noe.

– For mye negativt

Nygata-gjengen lokker ikke med salg eller tilbud utenom det vanlige. De håper folk tar turen likevel.

LES OGSÅ: Ikke redd for å satse i «krisebyen»

– Litt av poenget er at det ikke alltid skal være salg. Vi trenger ikke å tømme butikkene for å trekke folk til byen, sier Camilla Rørtvedt ved Skoringen.

– Poenget er at folk skal kose seg og ha det gøy, sier Kamilla Lilleland Mai, daglig leder ved Eventyrbruden.

Nygata-gjengen mener det er på høy tid at pressen skriver om annet enn hvem som er konkurs.

– Folk blir veldig påvirket når det skrives mye om de dårlige tidene, mener Anja Bye.

– Vi må ikke slutte og bruke penger selv om pilene peker nedover. Da forsterkes tendensen, det er det verste som kan skje, sier Camilla Rørtvedt.

Jentene bak vårfesten er uansett i strålende humør. De håper dugnadsånden deres kan inspirere andre.

– Jeg håper og tror at dette kan ha en smitteeffekt, avslutter Bye.

– Samarbeid er nøkkelen

Gatevis samarbeid kan bidra til å skape mer aktivitet i sentrum.

LES OGSÅ: Du bestemmer om Vågen skal stenges

Det mener Cecilie Christ, daglig leder i Stavanger Sentrum AS.

– Tidligere ble det jobbet mye mer gatevis i sentrum. Det er absolutt en vei å gå for å skape aktivitet. All honnør til Nygata-gjengen som har fått til dette, sier Christ til RA. Hun deler deres syn på at pressen kunne skrevet mer nyansert om det som skjer i sentrum.

– Det er kun ett ledig lokale i sentrum i dag, men pressen er mer opptatt av hvem som er konkurs. Driverne kjenner nok kanskje litt på manglende støtte, derfor er det ekstra kjekt å se positive initiativ som dette.

Har søkt om trafikkstenging i sommer

Næringsaktører i nedre del av Øvre Holmegate har søkt om å stenge gaten for biltrafikk i sommer.

LES OGSÅ: Volt-sjefen vil ha sommerstengt i Vågen

Alle som driver næring i den nederste delen av Øvre Holmegate har søkt om å få sommerstenge gaten for trafikk – fra krysset ved Havneringen opp til krysset ved Kirkegata. På den måten håper de at Vågen og resten av sentrum blir tettere knyttet sammen. 

– I dag fungerer vi litt som en sluse mellom Vågen og «resten av byen». Selv om det er mye trafikk i restaurantene, ønsker også vi mulighet til uteservering om sommeren, i likhet med utestedene i Vågen og Fargegaten, sier salgs- og markedssjef Trine Fløtre-Gansmoe ved No28 Pizza Pub. Det er hun som har tatt initiativet til søknaden. Hun legger til at i motsetning til hva folk tror, er det faktisk mye sol i gaten.

Gaffel & Karaffel, Harry Pepper, Holmen, Kant og Nero har signert søknaden. B&W, Spike og Brødrene Fevang støtter også initiativet.

– Vi er nødt til å stå samlet for å få til dette. Uten samhold og liv i gatene ender vi opp med en død by, sier Fløtre-Gansmoe. Søknaden behandles i formannskapet 26. mai.

LES OGSÅ: Handelsstanden håper de slipper sommerstenging av Vågen