Nyheter

– Stadig flere privatpersoner smugler sitt eget dop

Tolletaten har i første halvår 2017 gjort det høyeste antall narkotikabeslag på fem år. Forsendelsene av forbudte varer sendes i stadig mindre kvanta.

Det ble gjort nærmere 20.000 tollbeslag i første halvår 2017, hvorav 2200 var narkotikabeslag. Dette er det høyeste antallet narkotikabeslag i første halvår på fem år.

LES OGSÅ: Narkodømt kvinne kan løslates etter tre år i norsk fengsel

Tolldirektør Øystein Børmer forteller at stadig flere privatpersoner smugler sitt eget dop over grensen gjennom internetthandel, fremfor å handle allerede smuglede varer i landet. Tolletaten opplever derfor en spredt trussel, ettersom kriminelle aktører samtidig smugler store kvanta narkotika inn til landet.

– Post- og pakketrafikken over grensen øker med flere, men mindre forsendelser av ulike forbudte varer, sier Børmer til NTB.

– Vi har eksempelvis funnet en pakke med én brukerdose LSD. Dette stiller oss overfor helt andre utfordringer fordi vi må håndtere begge disse to trendene, utdyper Børmer.

Det er beslaglagt over ett tonn hasj så langt i år. I tillegg kommer beslag av 141 kilo amfetamin, som er 52 kilo mer enn de seks første månedene i fjor. Videre er det beslaglagt 4,2 kilo kokain, 3,6 kilo heroin og to kilo ecstasy. Det ble gjort om lag 1.000 narkotikabeslag i post- og kurersendinger i løpet av årets første seks måneder, skriver tolletaten i en pressemelding.

Enorm helserisiko

Tolletaten er bekymret over at folk handler narkotika og legemidler fra utenlandske nettsteder.

– Syntetiske stoffer kan for eksempel være opptil 10.000 ganger sterkere enn vanlig narkotika. Derfor spiller folk russisk rulett når de kjøper narkotika og legemidler fra utenlandske nettsteder. Hvis de ikke lar seg stoppe av at dette er ulovlig, bør de i det minste ta inn over seg at de tar en enorm helserisiko, sier Børmer.

LES OGSÅ: Selger tobakk og alkohol på Facebook

Tollerne har også gjort beslag av flere typer fentanyler, blant annet såkalt elefantdop. Dette er syntetiske stoffer som kan være dødelige i svært små mengder. Risikoen er stor både for dem som forsøker å smugle, og for tollerne som kontrollerer varene.

Stadig mer avanserte metoder

Tolletaten opplever samtidig at de mest kriminelle aktørene bruker stadig mer avanserte metoder når de smugler varer over grensen.

– De spaner mot grenseovergangen, overvåker trafikken og benytter seg av følgebiler. Aktørene bruker samtidig mer teknisk utstyr, som sambandsutstyr, for å redusere risikoen for å bli tatt, sier Børmer.

Han legger til at tolletaten tar i bruk nytt utstyr og metoder for å holde tritt med utviklingen. Tolletaten er godt i gang med å bygge ut skiltledende kameraer på alle grenseoverganger og fergeterminaler. Så langt i år har tollerne stoppet 430 smuglingsforsøk ved hjelp av slike kameraer.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mye politiet beslagla i 2016

Mer fra Dagsavisen